Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trendikkäät tasa-arvon vastustajat

Elämä
 

Tasa-arvolla ei mene Suomessa hyvin.

Naistenlehti Olivian lukijapaneelin kyselyssä 70 prosenttia ilmoitti, ettei ole feministi. Olivian lukijoita pidetään fiksuina.

Juontaja Elina Viitanen kertoo uusimmassa Nyt-liitteessä, että "ei todellakaan" ole feministi. "Helpommin olisin sovinisti, kaikella rakkaudella naisia kohtaan. Ollaan ihania, mutta on meissä oikkummekin."

Viitasen ehkä hauskaksi tarkoitettu, epä-älyllinen kommentti kuvaa tyypillistä nykypäivän asennetta sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Se on välinpitämättömän tietämätön. Ensinnäkin siinä oletetaan, että feminismi pyrkii miesten alistamiseen, vaikka feminismin tavoitteena on tasa-arvo.

Jos naisena vastustaa feminismiä, se on sama asia kuin pohjoiskorealainen menisi vapaaehtoisesti nuolemaan kullasta valetun Kim Jon Kun -patsaan varpaita.

Toisekseen tasa-arvokeskustelu on tällä hetkellä tipahtanut seksimonttuun, jossa seksinpihtailuteoreetikot leikkivät keskenään, että kuka antaa kenelle olisi tärkeäkin yhteiskunnallinen kysymys.

Keskustelun tasoa ei ole nostanut tänä syksynä suomeksi julkaistun, brittiläisen toimittajan Caitlin Moranin "feministinen manifesti" Naisena olemisen taito.

Se on hauska kirja, mutta se esittää feminismin hönttinä käyttäytymisohjeena, ihan kuin naisten olisi tarpeellista jatkuvasti määräillä toisiaan, mitä karvoja saa ajella ja millaisia alusvaatteita saa käyttää, jotta olisi oikeaoppisesti tasa-arvon asialla.

Kirjasta saa käsityksen, että feminismi on naisten välistä kähinää korkokengistä ja että feministin kuuluu olla karvainen, kovaääninen puolijuoppo mummoalushousuissa.

Ei-feministit mielellään kertovat, että tasa-arvoasiat ovat jo Suomessa hyvällä tolalla, mikäs tässä ollessa. Perustelu on yleinen ja pätevänä pidetty.

Minkä tahansa muun yhteiskunnallisen ideologian kohdalla läppä olisi täysin järjetön. Kun meillä nyt on jo tämä demokratia, sen eteen ei tarvitse tehdä enää mitään. Kapitalismi on valmis, joten Apusen Matti voi sammuttaa valot ja mennä kotiinsa.

Feminismin idea on, että Viitasen Elina ei puhu pöhköjä siksi, että on nainen. Hän puhuu pöhköjä, koska on pöhkö. Sellaisia on yhtä paljon niin miehissä kuin naisissakin.

Tasa-arvo ei ole "valmis" niin kauan kuin Elina puhuu siitä niin kuin puhuu.

Mutta hänkin ansaitsee yhteiskunnan, jossa häntä ei automaattisesti pidetä vähän vajakkina, koska on vaaleatukkainen nainen. Ja saman palkan kuin mieskollegansa.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!