Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Olin valmis luovuttamaan" – räppäri Lasse "Redrama" Mellberg raitistui

Lasse "Redrama" Mellbergille ryyppyputket olivat arkea viidentoista vuoden ajan

Elämä
 
Raitistunut Redrama räppää freestylenä
Raitistunut Redrama räppää freestylenä
Lasse ”Redrama” Mellberg sanoo, ettei hän välttämättä olisi uskaltanut uudistua yhtä radikaalisti ilman raitistumista.

Sillä kerralla juominen loppui kuin seinään. Ennen stoppia rap-artisti Lasse "Redrama" Mellbergillä oli ollut kahden viikon sisällä pari "muutaman päivän ympärivuorokautista dokausputkea".

Samanlaisia putkia oli ollut viimeisten viidentoista vuoden aikana useita, mutta nyt Mellberg tunsi itsensä todella väsyneeksí. Oli vuoden 2010 elokuu. Rintaa puristi, kädet puutuivat ja sydän takoi. Mellberg tiedosti olevansa paniikissa, mutta liian väsynyt jaksaakseen välittää siitä.

Mellberg ei halunnut enää elää.

Kuka

Lasse Mellberg

 Syntynyt 2. lokakuuta 1977 Helsingissä.

 Rapin Suomen mestari 2001. Artistinimi Redrama.

 Esikoislevy Everyday Soundtrack voitti Euroopan Unionin myöntämän European Border Breaker -palkinnon 2005.

 Säveltänyt ja tuottanut kappaleita muun muassa Asalle, Anna Abreulle ja Backstreet Boys -yhtyeen A.J. McLeanille. Jälkimmäinen vierailee Redraman uuden Reflection-albumin hittikappaleessa Clouds.

"Tajusin, ettei mulla ollut enää voimia eikä mielenkiintoa jatkaa edestakaisin rimpuilua viinakoukun kanssa", kertoo Mellberg nyt.

"Se oli kummallinen tunne, koska ikinä aikaisemmin en ollut kokenut sellaista yhtä voimakkaasti. Olin valmis luovuttamaan."

Sen jälkeen hän sammui.

Kun Mellberg heräsi, jotain tapahtui. Tunne elämänhalun täydellisestä loppumisesta oli poissa. Tilalla oli uusi tunne.

"Olin fyysisestikin huonona, en ollut syönyt mitään päiväkausiin, olin oksentanut verta. Yhtäkkiä huono olo katosi. Taas kaikki oli kirkasta, mutta hyvällä tavalla. En kuullut ääniä tai nähnyt näkyjä. Olo oli vain höyhenen kevyt ja hyvä."

Fyysinen heikotus palasi hetkeä myöhemmin, mutta ahdistus, pelko ja paniikki pysyivät poissa. Mellberg sanoo, ettei tunne tullut hänestä itsestään, vaan ulkopuolelta. Sellaistakaan hän ei ollut kokenut aikaisemmin, vaikka oli useasti rukoillut apua riippuvuuteensa.

Raitistumisensa jälkeen Mellberg on liittynyt kahteen menestyvään yhtyeeseen, GG Caravaniin ja Ricky Tick Big Bandiin. Jälkimmäisessä hän esiintyy ja levyttää kahden muun raittiin räppärin, Palefacen ja Tommy Lindgrenin, kanssa.

Mellbergille itselleen tärkein juttu nyt on ensimmäinen oma levy viiteen vuoteen. Almbumi Reflection ilmestyi helmikuussa.

Trond H. Trosdahl
Lasse Mellberg erottui alkuaikoinaan muista ensimmäisen polven suomalaisräppäreistä.Kun muut räppäsivät suomeksi omasta elinympäristöstään, englanniksi levyttänyt Mellberg oli kiinnostuneempi musiikin flow'sta.
Lasse Mellberg erottui alkuaikoinaan muista ensimmäisen polven suomalaisräppäreistä.
Kun muut räppäsivät suomeksi omasta elinympäristöstään, englanniksi levyttänyt Mellberg oli kiinnostuneempi musiikin flow'sta.

Mellbergin hiphop-ura alkoi Suomen mittakaavassa räjähtävästi. Hänet kiinnitettiin 25-vuotiaana suoraan Britannian suurimman levyjätin EMI:n Virgin-alamerkille.

Debyyttialbumi Everyday Soundtrack (2003) poiki radiohittejä niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja Mellberg voitti European border breakers award -palkinnon. Se myönnetään eniten radiosoittoa kotimaansa ulkopuolella saaneelle debyyttialbumille Euroopassa.

Hiphop-innostus oli alkanut teini-iässä kotona Kauniaisissa. Pelkkää rap-musiikkia kuunnelleen pikkuveljensä kautta Mellberg tutustui räppäri Nasin levyihin. Sen jälkeen homma muuttui vakavaksi.

"Syntyi pakottava tarve alkaa treenata räppäämistä."

Suomirap oli alkanut nostaa päätään, kun Mellberg julkaisi 1999 ensimmäisen äänitteensä, taiteilijanimeään kantavan omakustanne-ep:n Redrama.

Nyt ilmestynyt Reflection on Mellbergin viides sooloalbumi. Levy on puhdasoppisella New York -räpillä uransa aloittaneelta mieheltä melkoinen irtiotto. Levyn sointi on valtavirtaisesti pop.

Mellberg sanoo, ettei hän välttämättä olisi uskaltanut uudistua yhtä radikaalisti ilman raitistumista. Pelkojen hälventyessä musiikilliset lukot ovat auenneet.

"Olen oppinut sanomaan 'kyllä' ilman, että pelkäisin pop-räppäriksi leimautumista. Aikaisemmin olisin miettinyt, mitä muut tästä ajattelevat, ja leimaudunko nyt ihan pelleksi, jos teen näin poppia soundia."

Mellbergin raitistuminen ei ollut helppo, sillä hänen pikkuveljensä Albert menehtyi yllättäen 2010. Vasta kolme kuukautta raittiina pysytellyt Mellberg meni šokkiin, mutta ei retkahtanut.

Mellberg tiedostaa, ettei voi syyttää päihdeongelmansa kehittymisestä musiikkibisneksen paineita tai ahkerasti juhlinutta kaveripiiriä. Hänen psyykessään on aina asunut krooninen, selittämätön ahdistus, joka on välillä enemmän läsnä.

Mellberg ei ole kokeillut psykoterapiaa, vaikka tietää, että se saattaisi avata keinon päästä paremmin sinuiksi mielen mörköjen kanssa.

"Toistaiseksi olen turvautunut vertaistukeen ja työnarkomaniaan", hän kertoo.

"Vaikka olisin ryhtynyt räppärin sijaan puutarhuriksi, olisin todennäköisesti joutunut käymään läpi saman kurimuksen ennemmin tai myöhemmin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!