Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teinipoika rakensi pihalleen kellotornin, ja kohtaa nousee oma valimo

Kellotornin juureen vantaalainen Supavit Nummelin, 16, rakentaa vielä pientä kellopajaa ja kappelia: "Ei uskonnon, vaan kellojen vuoksi."

Elämä
 
Jaana Laitinen
Näin soivat oman tornin kellot Vantaan Rekolassa
Näin soivat oman tornin kellot Vantaan Rekolassa
16-vuotias Supavit Nummelin rakensi kotitalonsa pihalle kellotornin. Hänellä on yhteensä 136 vaskikelloa, joista isoimmat painavat yli sata kiloa ja pienimmät mahtuvat kämmenelle. Nummelin soittaa kelloja käsin lankoja apuna käyttäen ja itse värkkäämällään "etäohjausboksilla". Toimittaja: Jaana Laitinen, kuvaus: Outi Pyhäranta, leikkaus: Kristiina Marttinen

Jos liikut Vantaan Rekolassa ja kuulet kirkonkellojen helinää arkipäivänä, älä epäile korviasi. Supavit Nummelin, 16, siellä vain soittaa kotona kellojaan. Hän on pienoismallien rakentaja, itseoppinut nikkari, kirkonkellojen keräilijä, soittaja ja kellonvalaja – näin alkuun.

Hänellä on 136 vaskikelloa. Pienimmät kilisijät mahtuvat kämmenelle, isoimmat jytkyt painavat yli sadan kilon. Ja ne valtaavat pikkuhiljaa koko kotia.

Outi Pyhäranta HS
Vantaalainen Supavit Nummelin rakensi kotinsa pihalle kellotornin. Sen juureen hän on rakentamassa omaa pientä kellopajaa ja kappelia.
Vantaalainen Supavit Nummelin rakensi kotinsa pihalle kellotornin. Sen juureen hän on rakentamassa omaa pientä kellopajaa ja kappelia.

Nummelinin kellot ja niiden akselit täyttävät olohuoneen pöydän ja omakotitalon viherhuoneen. Viherhuoneen kellot ovat isoja ja painavia, ja ne ovat kiinni puisissa rakenteissa, jotka muistuttavat jättikokoisia kangaspuita. Niitä voi soittaa käsin tai "etäohjausboksilla", jonka Nummelin on itse värkännyt.

"Nämä ovat ortodoksisia kelloja", hän näyttää paksuun puuparruun kiinnitettyjä kelloja.

Se selviää, kun Nummelin pitää hengästyttävän esitelmän kellojen osista, tekniikasta ja historiasta. Käy ilmi, että kun ortodoksikelloilla soitetaan, kellot pysyvät paikallaan. Luterilaisissa kirkontorneissa kellot heiluvat, hän opettaa.

Rekolan kellonsoittaja kantaa näytille kokoelmansa aarteen. Se on iso virolainen kirkonkello 1700-luvun lopulta.

"Kielen vetonaru on kuluttanut kellon reunaa, kun sitä on soitettu. Niin siinä yleensä käy."

Kello löytyi keskisuomalaiselta maatilalta, kun Nummelin etsi vanhoja kelloja netissä.

"Virosta hävisi kelloja sodan aikaan. Kukaan ei tiedä, miten se tuli Suomeen. Edelliset omistajat käyttivät sitä vellikellona."

Nummelinin kelloharrastus alkoi 10-vuotiaana, kun hän sai pienen kellon tuliaiseksi laivalta. Siitä syttyi kipinä, joka varsinaisesti iski tulta pari vuotta sitten. Hän kiinnostui kellotornien rakenteista, kellojen soittamisesta ja siitä, miksi mistäkin kellosta tulee juuri sellainen ääni.

Kolme nopeaa

Mihin kannattaa pysähtyä kuulemaan kirkonkelloja lomareissulla?

1 "Kölnin tuomiokirkon tornissa on maailman suurin käytössä oleva kirkonkello. Petersglocken painaa 20 tonnia ja soi muhkeasti matalalla äänellään. Torniin pääsee kuka tahansa."

 

2 "Espoon vanhan tuomiokirkon kellotapulissa on vielä keinuakseleissa olevat kellot, jotka heiluvat. Kelloja on automatisoitu, eikä niiden ääni ole enää yhtä kaunis kuin ennen."

 

3 "Italia on hyvä kirkonkellomaa. Kirkkoja löytyy joka nurkalta. Kellot soivat siellä joka tasatunti, ja puoleltakin kumahtaa kerran tai pari."

Nummelin rakastaa myös puutöitä. Niinpä perheen talon pihalla Rekolassa seisoo nyt esikoispojan pykäämä oma kellotorni. Siellä on parinkymmenen kellon sarja, joita hän soittelee.

"Päivällä, ei tyhminä aikoina", hän sanoo.

Tornin huippua koristaa risti. Sen vaakapuussa seisoo täysi litran limsapullo. "Tehtiin risti eilen. Kaveri ja veli auttoivat. Joku unohti pullon tuonne ylös."

Kellotornin juureen Nummelin rakentaa omaa pientä kellopajaa ja kappelia. "Ei uskonnon, vaan kellojen vuoksi."

Pihalle hänelle tulee myös oma valimo. Kellojen tekoa hän on harjoitellut pihagrillissä.

"Siitä murenivat reunatiilet. Lämpötila nousi liian korkealle", hän sanoo ja naurahtaa.

Nummelinin soittoa voi kuulla myös Helsingissä. Hän soittaa Uspenskin katedraalin kelloilla lauantaisin 17.45 kelloraalia eli ortodoksisia juhlasoittoja.

"On ihanaa, kun pääsen soittamaan sinne. Ne ovat hurjan isoja kelloja ja niissä on hurjan komea ääni."

Hän istahtaa kotona olevien kellojen ääreen näyttämään, miten ne soivat. Hän ohjaa kelloja naruilla, kuuntelee niiden sointia tarkkaan ja säveltää lisää soittaessaan. Kuulostaa melkein rokkikonsertilta. "Rekolan kaupalla asti raikaa, kun soitan."

Kaupalle on puolisen kilometriä.

Pikkuveli Peter, 14, huokaisee, kun veli jatkaa konserttiaan. Hän huokaisee toisen kerran ja hakee sitten korvakuulokkeet.

"Kun laittaa taustamusiikin päälle, kellojen ääni ei kuulu niin kovilta", hän selittää.

Perheen kuopuspoika Noppadon, 12, on uppoutunut pelikonsolin ääreen sohvan kulmassa.

"Noppa, Noppa", Supavit Nummelin huutaa kokeeksi.

"Se ei taas kuule mitään", isoveljiä huvittaa.

Kaikki pojat ovat tulleet adoptoituina Suomeen Thaimaasta eri aikoihin.

"Me ollaan eri puolilta maata. Minä tulin yksivuotiaana, enkä osaa thain kieltä yhtään. Noppa oli kuusi ja puhui sitä sujuvasti."

Supavit Nummelin vinkkaa vielä alakertaan, jossa on lisää nähtävää. Takkahuone täyttyy hänen ja isän rakentamista lentokoneiden ja laivojen pienoismalleista. Perheen yhteinen harrastus pienoisrautatie viekin liki kaiken muun tilan.

Legojakin Nummelin on ehtinyt koota.

"Niistä Supavitin bisnekset alkoivat", Peter-veli paljastaa.

"Ostin kavereilta legoja, kun ne eivät enää kiinnostaneet heitä. Kokosin rakennussarjat ja figuurit ja myin ne eteenpäin. Ostan ja välitän myös kirkonkelloja ja vellikelloja. Ja teen muille pieniä rakennustöitä. Yrittäjyys kiinnostaa", Supavit Nummelin kertoo.

Hän alkaa opiskella taidepuusepäksi syksyllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!