Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pesuaine voi tärvellä treeniasun – huuhteluaineet kannattaa unohtaa

Sillä, miten ja millä urheiluvaatteet pesee, on merkitystä. Pesuaineiden tuoteselosteet kannattaa siis lukea tarkkaan, ellei treenivaatteita halua pilata.

Elämä
 
Anu Vallinkoski
Laura Mendelin HS
Vääränlaisella pesuaineella voi pahimmillaan tärvätä treeniasunsa.
Vääränlaisella pesuaineella voi pahimmillaan tärvätä treeniasunsa. Kuva: Laura Mendelin HS

Teknisten asujen pesuohjeet asettavat tiukkoja rajoja pesulämpötiloille ja pesuaineiden sisällölle.

Pesuainevalmistajien vastaus urheiluvaatteiden pyykkäykseen ovat viime aikoina kauppojen hyllyille on ilmaantuneet, nimenomaan urheiluvaatteille tarkoitetut pyykinpesuaineet.

Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY) tekstiilikuituja ja -kemiaa tutkiva yliopistonlehtori Marja Rissanen vahvistaa käsityksen, että monien urheiluvaatteiden peseminen on melko mutkikasta kemiaa. Vääränlaisella pesuaineella voi pahimmillaan tärvätä treeniasunsa.

Fakta

Vinkit treenivaatteiden pesuun

1 Noudata vaatteiden pesuohjeita ja pesuaineen annosteluohjetta. Tekniset vaatteet eivät aina kestä pesemistä korkeissa lämpötiloissa. Huuhteluaineetkaan eivät sovi kaikille materiaaleille.

2 Hikivaatteet olisi hyvä pestä mahdollisimman pian harjoittelun jälkeen. Jos se ei ole mahdollista, kannattaa ne ripustaa kuivumaan raikkaaseen ulkoilmaan mahdollisimman ilmavasti.

3 Testaa pesutulosta eri pesuaineilla. Eri pesuaineet tepsivät eri tavalla erilaisiin materiaaleihin ja likoihin. Hyvä pesuaine löytyy kokeilemalla.

4 Pinttynyttä hienhajua voi koettaa hälventää hieromalla nestemäistä pesuainetta ongelmakohtiin ennen pesua. Kannattaa kokeilla myös hikipyykin liottamista etikkavedessä. Kymmeneen litraan vettä riittää kaksi desiä etikkaa.

 

Vinkit antoi Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

"Sporttipesuaineet voivat olla hyödyllisiä, jos ei jaksa paneutua kaupassa pakkausten tuoteselosteisiin kovin syvällisesti. Toisaalta opiskelemalla hieman pesuaineiden raaka-aineiden vaikutuksia ja lukemalla huolella sekä pesuaineiden tuoteselosteet että vaatteiden pesuohjeet, löytää tavanomaistenkin pesuaineiden joukosta urheiluvaatteille sopivan puhdistusaineen", hän vakuuttaa.

Pyykinpesuaineiden tavallisimmat ainesosat – veden pintajännitystä purkavat tensidit, likaa pilkkovat entsyymit, vaahdon määrää säätelevät saippuat, pH-arvoa säätävät pesuemäkset, harmaantumisen estäjät, väriensuoja-aineet ja säilöntäaineet sopivat lähes kaikille urheiluvaatteille.

Tosin entsyymejä kannattaa vältellä, jos aikoo pestä silkkiä tai villaa sisältäviä treeniasuja. Tekokuituja pestessä entsyymit ovat hyviä rasvalian irrottajia, mutta villalle ja silkille ne ovat kohtalokkaita.

Jos päätyy pesemään treenipyykkinsä tavanomaisella pyykinpesuaineella, neuvoo Rissanen tarkistamaan, löytyykö pesuaineen tuoteselosteesta zeoliittia.

"Tavanomaisissa pesujauheissa vedenpehmentäjänä käytetty zeoliitti on pahaksi etenkin hengittäville ulkoiluvaatteille. Se tukkii kuitujen ja hengittävien kalvojen pienet huokoset, hän toteaa.

Monien urheiluvaatteiden pesuohjeissa maksimipesulämpötilaksi on merkitty 30 tai 40 astetta. Kaikki pesuaineet eivät kuitenkaan onnistu näin alhaisissa lämpötiloissa poistamaan pinttynyttä hienhajua.

"Suuri ionittomien tensidien määrä antaa viitteitä siitä, että pesuaine olisi tehokas myös viileässä vedessä. Alhaisten lämpötilojen pesuaineissa pitäisi olla ionittomia tensidejä 10-15 prosenttia. Tensidien tarkoitus on hajottaa veden pintajännitystä, jolloin vesi pääsee tunkeutumaan syvemmälle kankaan kuituihin", Rissanen opastaa.

Korkeita pesulämpötiloja on syytä välttää etenkin, jos pesee vaatteita, joissa on akryyliä tai polymeereihin kuuluvaa klorokuitua. Luonnonkuiduista silkki ja villa eivät kestä kuumuutta.

Urheiluvaatteiden tavanomaisin materiaali polyesteri sen sijaan sietää Rissasen mukaan lämpöä hieman paremmin.

"Polyesteriin voi joskus voi kokeilla pesua hellävaraisella ohjelmalla 60 asteessa."

Urheiluvaatteiden pyykkääjää Rissanen kehottaa unohtamaan huuhteluaineet. Ne heikentävät ulkoiluvaatteiden vedenhylkivyyttä ja voivat vahingoittaa elastaanikuituja.

Myös pesuaineen annosteluun kannattaa kiinnittää huomiota.

"Pesuainejäämät voivat ajan oloon haurastuttaa polyesterivaatteita etenkin, jos käyttää kuivausrumpua. Samoin vaatteisiin voi jäädä hajusteita, jotka voivat aiheuttaa allergioita."

Kuivausrummun käytössä on myös syytä noudattaa pesuohjetta. Joillekin vaatteille rumpukuivaaminen on hyväksi, toisille ei.

"Tekokuiduista akryyli ja klorokuitu kärsivät eniten rumpukuivaamisesta", Rissanen varoittaa.

Jos pesuaineessa on ionittomia tensidejä enemmän kuin anionisia tensidejä, voi olettaa, että se on tehokas myös viileässä vedessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!