Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykologi Ava Numminen kehottaa laulamaan vanhuksille: Musiikista voi olla suuri apu ja lohtu muistisairaalle

Tuttu musiikki herättää aivot ja muistot, mutta aamusta iltaan soiva taustamusiikki on äänisaastetta, joka pitäisi lailla kieltää, sanoo Numminen.

Elämä
 
Jaana Laitinen
Kimmo Räisänen
Ava Nummisen tapaamiset muistisairaan isänsä kanssa helpottuivat, kun he alkoivat laulaa yhdessä.
Ava Nummisen tapaamiset muistisairaan isänsä kanssa helpottuivat, kun he alkoivat laulaa yhdessä. Kuva: Kimmo Räisänen

Helsinkiläisen Ava Nummisen, 61, isä eli viimeiset vuotensa muisti haperoituneena. Puhe tavoitti hänet enää hetkittäin.

Tuomari-isän avuttomuutta oli tuskallista katsoa, Numminen sanoo. Siksi vierailut isän luona Tampereella ahdistivat. Tilanne helpotti, kun tytär keksi laulaa isälle tämän lempivirsiä. Isä tunnisti virret ja lauloi mukana.

Kun isän kuolema lähestyi, Numminen otti tyttärensä ja sellon mukaan sairaalaan. Siellä he soittivat isälle jäähyväisiksi hänen mielimusiikkiaan.

Kolme nopeaa

Omat suosikkilaulut

1. Kesäpäivä Kangasalla.
"Kaunis sävel, kauniit sanat. Laulu kantaa mukanaan minulle arvokkaita muistoja. Lauloin sitä isälleni viimeisillä kerroilla, joita häntä enää näin."

2. Virsi Soi kunniaksi Luojan.
"Sibelius on Sibelius."

3. Bengt Ahlforsin Tänd ett ljus.
"Laulu muistuttaa ilosta ja siitä, että aina on toivoa."

"Mä oksalla ylimmällä. . . Se oli liikuttava hetki", hän muistelee.

Numminen tietää työnsä puolesta, mitä musiikki voi tehdä muistisairaille. Hän on laulunopettaja, musiikin tohtori ja psykologi, musiikin ja ihmismielen tuntija.

"Musiikki herättää aivot. Musiikki aktivoi aivoja ja saa aikaan muun muassa hormonaalisia muutoksia, jotka vaikuttavat koko kehoon. Tulee kylmiä väreitä, ihokarvat nousevat pystyyn, jalka alkaa keikuttaa, ryhti oikenee", hän kuvaa.

Musiikista voi olla suuri apu ja lohtu muistisairaalle, Numminen sanoo. Vaikka sairaus on vienyt työ- ja lähimuistin, tutut laulut herättävät vanhat muistot, jotka vielä ovat tallella.

Numminen oli mukana Vanhustyön keskusliiton tutkimuksessa, jossa laulamista kokeiltiin muistisairaiden ihmisten hoidossa Espoossa.

"Monet vanhukset istuivat päiväsaleissa apaattisina. Istuin ihan viereen ja lauloin vaikka Jaakko kullan. Vanhukset havahtuivat, silmät syttyivät ja kohta kaikki lauloivat."

Kerran Numminen lauloi vanhalle naiselle Emma-valssia. Mummo otti häntä kädestä kiinni ja vei käden poskelleen. Hän keinui koko valssin ajan tuolissaan kuten ennen tanssilavalla.

"Eräässä vanhainkodissa vanhukset tuotiin katsomaan tv:stä itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Kun tanssimusiikki kajahti, liki liikuntakyvytön mies suoristi selkänsä, haki hoitajaa tanssimaan ja tanssi tämän kanssa koko kappaleen", kertoo Numminen.

"Hän oli ollut nuorena kadettina itse linnan juhlissa tanssittamassa daameja. Musiikki herätti koko kehon eloon."

Kaikki musiikki ei tee vanhukselle hyvää, Numminen sanoo silti. Inhokkimusiikki voi tuntua vastenmieliseltä myös fyysisesti. Musiikilla voi jopa kiduttaa, hän kertoo. "Aamusta iltaan soiva taustamusiikki on äänisaastetta, joka pitäisi lailla kieltää."

Muistisairasta auttaa musiikki, joka on hänelle tuttua ja rakasta. Nykyvanhus nauttii valsseista ja tangoista. Puolen vuosisadan päästä vanhus saattaa hokea: "Sokka irti, mä revin taas". Mielikuvat ovat hauskoja, ja Numminen päästää niille hyvän naurun.

Hän on kiertänyt puhumassa musiikista ja taiteesta vanhusten, lasten ja eri lailla sairaiden ihmisten hoidossa muun muassa Uudenmaan läänintaiteilijana.

Nyt Numminen työskentelee työterveyspsykologina Forssassa. Hänellä on Helsingissä myös oma laulukoulu LauluAvain.

"Nuoruudessa opinnot niin psykologiassa kuin alttoviulun soitossakin takkusivat. Vähitellen löytyi laulu ja oma ääni taitavan opettajan tukemana."

Hän teki väitöskirjan laulutaidottomien ihmisten laulamaan oppimisesta. Vasta sen jälkeen hän sai valmiiksi psykologian opinnot yliopistolla.

"Tie on ollut mutkikas."

Vanhusten lisäksi Ava Numminen kantaa huolta tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja ilmaston tilasta. Vieras ei pääse lähtemään hänen kotoaan Pakilasta ilman, että Numminen lyö käteen Ilmastolupaus-esitteen.

Aktiivisuus kumpuaa pessimistisestä luonteesta.

"Ahdistun herkästi, kun näen, miten huonoon suuntaan asiat ovat menossa. Tulee vimma, että hei, tälle pitää tehdä jotakin. Mieheni on optimisti, eikä hän näe epäkohtia niin syviksi."

"Hänet on keitetty onnellisemmassa kattilassa."

Nummisen ilmastoaktivismi alkoi Yhdysvaltain varapresidentin Al Goren elokuvasta Epämiellyttävä totuus.

"Ajattelin, että jos siitä on totta edes puolet, niin liemessä ollaan."

Jokainen voi tehdä jotakin ilmaston ja muiden ihmisten hyväksi, jos haluaa, Numminen sanoo.

Pienet muutokset arjessa auttavat, ja silti voi elää hyvää elämää.

"Meidän sukupolvemme on poiminut rusinat pullasta, saanut kaiken hyvän. Minäkin olen opiskellut ilmaiseksi kahdessa yliopistossa. Voin antaa vähän takaisinkin."

 

 

Syyskuu on maailman Alzheimer-kuukausi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!