Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Mäkelä on Suomen herra Disney: "Olen aina tiennyt, että yleisöä kyllä tulee, kunhan tehdään oikeanlaisia elokuvia"

Elokuva-alalle päätynyt entinen olympia-ampuja luottaa kahteen asiaan: kotimaiseen elokuvaan ja elokuvateattereihin

Elämä
 
Laura Oja
Jussi Mäkelä on entinen olympia-ampuja, joka päätyi elokuva-alalle "Olen luottanut aina kahteen asiaan: kotimaiseen elokuvaan ja elokuvateattereihin. Mukava nähdä, että olen ollut niiden suhteen oikeassa."
Jussi Mäkelä on entinen olympia-ampuja, joka päätyi elokuva-alalle "Olen luottanut aina kahteen asiaan: kotimaiseen elokuvaan ja elokuvateattereihin. Mukava nähdä, että olen ollut niiden suhteen oikeassa." Kuva: Laura Oja

Los Angelesin olympialaiset vuonna 1984. 28-vuotias Juha "Jussi" Mäkelä oli huippukunnossa. Hän oli ampunut aikaisemmin samana vuonna skeetin EM-kisoissa tuloksen 197 ja kansainvälisessä grand prix -kisassa 198. Odotukset olivat korkealla.

Kahden päivän ja 150 savikiekon jälkeen Mäkelä oli kymmenen joukossa. Mitali oli karannut jo tavoittamattomiin, mutta neljäs sija oli yhä realismia. Seitsemäs sarja meni vielä hyvin, mutta kahdeksannessa tuli huti toisensa jälkeen, ja lopputuloksena oli 36. sija.

Mäkelä ei vielä tänä päivänäkään ymmärrä, mitä silloin tapahtui. "Huipulla ampuminen on raastavaa. Jos jännityksen saa käännettyä nautinnoksi, se on kuin huumetta", Mäkelä sanoo työpaikallaan Helsingissä, Walt Disney Company Nordicin neuvotteluhuoneessa.

Kolme nopeaa

Mäkelän omat Disney-elokuvien suosikit

1. Leijonakuningas
"Elokuva on uraa uurtavan hieno ja hauska. Kun Elton John pitää konserttia Olympiastadionilla, hän saa suurimmat aplodit Circle of Life -kappaleesta."

2. Cinderella
"Disneyltä on loistava idea tehdä vanhoja klassikkoja live action -elokuviksi. Cinderellan jälkeen vuorossa ovat Viidakkokirja, Kaunotar ja Hirviö sekä Dumbo."

3. Guardians of the Galaxy
"En uskonut elokuvaan aluksi ollenkaan, kun näin siitä pätkiä kokouksissa. Siihen nähden lopputulos oli huikea."

"Sakkauksen aikana ampuja mitataan. Olin liian pehmeä. En olisi uskonut, että niin tapahtuu minulle."

Olympialaiset oli käännekohta Mäkelän elämässä. Kisojen jälkeen hän päätti pitää välivuoden ampumisesta ja suorittaa kauppakorkeakoulun loppuun. Lopulta hän ampui enää yhden kansainvälisen kisan.

Ampumisen sijasta Mäkelä uppoutui yhä enemmän elokuvien pariin, joiden keskellä hän oli kasvanut koko lapsuutensa. Mäkelän suku omisti nimittäin elokuvateatteriketju Kinoston ja puolet tuotantoyhtiö Fennada Filmistä.

Elokuva-alalla meni 1980-luvulla kuitenkin surkeasti. Videot veivät muutamassa vuodessa lähes puolet elokuvateatterien katsojista, ja alan isot nimet Kinosto ja Adams Filmi horjuivat konkurssin partaalla. Jotain piti tehdä.

Syyskuussa 1986 Jukka Mäkelä, Jussi Mäkelä ja Markku Koistinen perustivat elokuva-alan raunioille Finnkinon. Iloa kesti vuoteen 1994 asti, jolloin Suomen Yhdyspankki myi yhtiön Rautakirjalle. Jussi Mäkelä jäi Finnkinon palvelukseen.

Ensikertaa Mäkelän ja Disneyn tiet olivat kohdanneet 1980-luvun puolivälissä, jolloin Mäkelä oli hoitanut Disneyn elokuvien markkinointia Kinostossa. Myöhemmin hän vastasi Finnkinossa kokonaan niiden levityksestä – siis maahantuonnista, markkinoinnista ja elokuvateattereille myymisestä.

Disney halusi kuitenkin perustaa 1990-luvulla oman haarakonttorin Suomeen.

"Disney teki minulle tarjouksen, johon kannatti vastata kyllä. Sillä tiellä ollaan, enkä ole katunut pätkääkään."

Uudessa yhtiössä Mäkelä halusi panostaa Disneyn elokuvien lisäksi kotimaisten elokuvien levittämiseen. Päätös tuntui monista alaa seuraavista ihmisistä mielettömältä, eiväthän ne kiinnostaneet ketään siihen aikaan.

Nykyään kotimaisen elokuvan markkinaosuus on elokuvateattereissa jo lähes kolmekymmentä prosenttia.

"En menettänyt milloinkaan uskoani kotimaiseen elokuvaan. Olen aina tiennyt, että yleisöä kyllä tulee, kunhan tehdään oikeanlaisia elokuvia", Mäkelä sanoo.

Myös Disneyllä menee nykyään hyvin. Yhtiön luoma universumi on laajentanut viimeisen kymmenen vuoden aikana Pixarilla, Lucas Filmillä ja Marvelilla. Samaan aikaan yhtiön markkina-arvo on moninkertaistunut.

Mäkelä jakaa menestyksestä kunniaa Disneyn nykyiselle toimitusjohtajalle Bob Igerille.

"Iger on tehnyt rohkeita siirtoja, kuten ostanut Pixarin, kehittänyt studiota eteenpäin ja pudottanut tuotantojen määrää. Välillä Disneyltä tuli 20–30 elokuvaa vuodessa, nyt ehkä kymmenkunta."

Virheitä sattuu silti parhaillekin. Kaiken piti olla kohdallaan Edgar Rice Burroughsin romaaniin perustuneessa John Carterissa. Ohjaajana toimi Andrew Stanton, jonka Nemoa etsimässä ja Wall-E olivat huikeita kassamenestyksiä. Elokuva floppasi silti pahasti.

Yleisesti ottaen Disneyllä menee silti hyvin. Lähes erinomaisesti. Mutta vieläkö yhtiössä on taikaa jäljellä?

"On, Inside Out on siitä viimeisin esimerkki", Mäkelä vastaa itsevarmasti. Pixarin animaatio onkin hieno seikkailuelokuva vanhojen Disney-elokuvien hengessä.

Maailma on kuitenkin muuttunut, ja se näkyy Disneyssäkin. dvd-markkinat kuihtuvat, elokuvien nettivuokraus yleistyy ja elokuvat ovat yhä useammin keino myydä lisenssituotteita. Elokuvateatterit pitävät Mäkelän mukaan silti pintansa.

Vieläkö Mäkelä kaipaa Finnkinoa ja elokuvateatteribisnestä? Vastaus on tiukka ei, sillä yrittäjän arki ei ole aina helppoa.

"Muistan toivoneeni Finnkinon aikaan auringonpaisteella vesisadetta, jotta ihmiset menisivät elokuviin. Nykyään minäkin saan nauttia auringosta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!