Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humanitaarisen avun asiantuntija Kaisa-Leena Juvonen: Jos Suomi mokaa kehitysavun nyt, luvassa on iso lasku myöhemmin

Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset vaikuttavat suoraan vähintään kymmenientuhansien lasten ja nuorten elämään, sanoo Juvonen

Elämä
 
Markus Jokela HS
Plan-järjestön humanitaarisen avun asiantuntija Kaisa-Leena Juvonen lähtee tarpeen mukaan maailmalle auttamaan hätäavun perillemenoa.
Plan-järjestön humanitaarisen avun asiantuntija Kaisa-Leena Juvonen lähtee tarpeen mukaan maailmalle auttamaan hätäavun perillemenoa. Kuva: Markus Jokela HS

Huhtikuun 25. päivän aamuna Kaisa-Leena Juvonen loikoili sängyssään. Kello oli kahdeksan eikä lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen humanitaarisen avun asiantuntija aikonut nousta siihen aikaan lauantaina, vapaapäivänä. Yhtäkkiä kännykkään tuli hälytys: maa järisee Nepalissa, paljon.

Juvonen oli hetkessä jaloillaan, soitti heti kollegalleen: nyt se tapahtuu, nähdään tunnin päästä toimistolla. Samanlaisia puheluita soittivat Plan-järjestön ja kaikkien muiden kansainvälisten avustusjärjestöjen työntekijät toisilleen ympäri maailmaa. Nepalin maanjäristystä oltiin osattu odottaa, ja avustustoimet lähtivät käyntiin välittömästi.

"Minua ei lakkaa hämmästyttämästä, miten nopeasti ja tehokkaasti paikalliset työntekijät saavat katastrofitilanteissa avustuksen käyntiin. He ovat myös kokeneet maanjäristyksen, heidänkin talonsa voi romahtaa tai sukulaisia olla kateissa, mutta he alkavat saman tien työskennellä", Juvonen sanoo.

Kolme nopeaa

Kolme toivetta hallitukselle

1. "Älkää leikatko Suomessa niiltä, joilla menee kaikkein heikoimmin."

 

2. "Älkää leikatko niiltä, joilla menee maailmassa kaikkein heikoimmin."

 

3. "Kertokaa, kuinka suuren osan palkkiostanne annatte hyväntekeväisyyteen."

Suomessa Juvonen seurasi järjestöjen raportteja ja mediaa. Tiedotusvälineet kertoivat kasvavista uhriluvuista.

"Mediaa kiinnostavat kuolleet", Juvonen sanoo. "Mutta kuolleet eivät tarvitse ensisijaista huomiota. Meitä kiinnostavat ne, jotka näkevät kuolleet, joutuvat käsittelemään kuolleita, jotka menettivät perheensä ja talonsa ja elinkeinonsa."

Kesäkuussa Juvonen lähti itse paikalle. Hänen työnsä on pääasiassa ratkoa ongelmia. Mitä tehdään, kun avustusrekka jää maanvyörymän alle? Entä jos tie on poikki ja kylään pitäisi saada ruokaa? Lisäksi Juvonen kuuntelee. Järjestön pitää kysyä paikallisilta, millaista apua he eniten tarvitsevat. "Parasta on, kun ihmisille voi todeta, että kyllä, onnistuu, me voimme auttaa teitä."

Plan auttaa erityisesti lapsia. Nepalissa järjestö perusti turvallisia tiloja, jonne vanhemmat voivat tuoda lapsensa hoitoon ja toipumaan samalla kun yrittivät itse järjestää perheen elämää takaisin raiteilleen.

"Aluksi lapset olivat traumatisoituneita, peloissaan, hädissään ja nälkäisiä. Rakensimme yksinkertaisen ja halvan suojan, siihen tarvitaan muutama pressu ja lelulaatikko. Se ei poista ongelmaa mutta muuttaa heti kymmenien lasten elämän. Kun menin käymään parin viikon kuluttua, siellä raikui nauru ja lapset juoksivat hyppynarujen kanssa. Toipuminen oli alkanut."

Juvonen toimii humanitaarisessa avussa eli auttaa silloin, kun jossain päin maailmaa iskee katastrofi kuten luonnonmullistus, nälänhätä tai sota. Humanitaarinen apu on tärkeää, mutta ei tärkeintä, hän sanoo.

"Humanitaarisella avulla reagoidaan välittömiin kriiseihin, mutta sillä ei muuteta maailmaa. Humanitaarisella avulla voidaan perustaa pakolaisleiri, mutta vaikka leiri rakennettaisiin niin hyvin kuin mahdollista, se on kammottava paikka asua. Se ei ole elämää, se on selviytymistä."

Tärkeimpiä ovat poliittiset päätökset sekä kehitysapu, Juvonen sanoo. Poliittisia päätöksiä tarvitaan kriisimaissa ja kansainvälisesti. Kehitysavulla muun muassa ehkäistään kriisejä, joiden hoitaminen tulisi valtavan kalliiksi, sekä varaudutaan niihin kriiseihin, joita ei voi välttää, kuten luonnonmullistuksiin.

"Yhden euron käyttäminen valmistautumiseen säästää 4–7 euroa sitten, kun hätä iskee. Varautumiseen on kuitenkin hyvin vaikea kerätä rahaa, sillä ihmiset antavat mieluiten sitten, kun tuho on jo tapahtunut. Tämän takia tarvitaan valtion rahaa ja yksityisiä kuukausilahjoittajia."

Varautuminen voi olla hyvin yksinkertaista. "Jos ihminen asuu alueella, jonne saattaa tulla suurtulva, hänen kannattaa ostaa kanojen sijaan ankkoja. Ne ovat vähän kalliimpia, mutta kun tulva iskee, ankat pysyvät pinnalla ja kanat hukkuvat."

Melkein kaikissa kehitysyhteistyöjärjestöissä käydään tänä syksynä yt-neuvottelut, niin myös Planissa. Syy on se, että hallitus on päättänyt leikata kehitysyhteistyömäärärahoja 300 miljoonaa euroa vuodessa ja ohjata päästökauppatulot jonnekin muualle kuin kehitysapuun. Järjestöiltä leikataan noin 43 prosenttia rahoituksesta. Juvonen pudistelee päätään.

"Meillä se vaikuttaa suoraan vähintään kymmenientuhansien lasten ja nuorten elämään."

Aikataulu on nopea, sillä hankkeet pitää lopettaa ennen vuodenvaihdetta. Plan joutuu lopettamaan lastensuojeluohjelman Aasiassa, varhaiskasvatusohjelman Keniassa ja ohjelman, jossa autetaan pakistanilaisia nuoria naisia työllistymään. Niillä autetaan nyt, mutta myös ehkäistään tulevia ongelmia.

Myös muilla järjestöillä on edessä samanlaisia leikkauksia. Se voi pian tulla kalliiksi, Juvonen varoittaa.

"Monet maat ovat sellaisia, että jos sinne nyt pannaan apua ja rahaa, mahdollinen konflikti voidaan luultavasti ehkäistä. Jos ei tehdä mitään, maasta luultavasti tulee entistä epävakaampi ja siellä saattaa puhjeta konflikti. Se ajaa ihmisiä pakolaisiksi ja maksaa paljon, paljon enemmän rahaa ja ihmishenkiä. Tätä on nyt yritetty vääntää suomalaisille poliitikoille tikuista ja kepeistä ja rautalangasta. Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!