Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaamos sotkee unirytmin

Elämä
 
Jaana Laitinen
Kimmo Taskinen HS
Kaamos häiritsee joidenkin ihmisten nukkumista ja heräämistä. Pahimmillaan kaamosoireilu yltyy masennukseksi saakka.
Kaamos häiritsee joidenkin ihmisten nukkumista ja heräämistä. Pahimmillaan kaamosoireilu yltyy masennukseksi saakka. Kuva: Kimmo Taskinen HS
Palstalla käsitellään terveyteen liittyviä kysymyksiä. Kysymyksiin vastaa tällä kerralla ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

1. Miksi on vaikea herätä syys- ja talviaamuina?

"Se johtuu valon vähyydestä. Valo antaa elimistölle aikamerkkiä, jonka mukaan se säätelee univalverytmiä. Jos valoa on aamulla liian vähän, elimistön sisäinen kello alkaa jätättää. Sen seurauksena herääminen vaikeutuu ja myöhentyy. Jotkut heräävät kunnolla vasta puolen päivän jälkeen. Se on ongelma, jos koulussa tai työpaikalla pitää olla virkeänä aikaisin aamulla."

 

2. Pimeän lisääntyessä olen alkanut heräillä yöllä. Mistä se johtuu?

"Sekin liittyy sisäisen kellon jätättämiseen. Unesta tulee kevyttä ja katkonaista tai se jää lyhyeksi. Heräily voi liittyä myös kellon siirtämiseen keväällä ja syksyllä. Menee viikko pari, kunnes elimistö sopeutuu. Muutos näkyy heräilynä ja keventyneenä unena. Ongelmia on etenkin vanhuksilla ja lapsiperheissä, joissa on totuttu säännölliseen päivärytmiin."

 

3. Onko parempi nousta heti sängystä ylös vai laitanko kellon soimaan vartin ennen kuin on pakko?

"Se riippuu siitä, miten haluaa aamun aloittaa. Pimeän aiheuttamiin ongelmiin tai sisäisen kellon toimintaan se ei vaikuta."

 

4. Auttaako heräämisessä kirkasvalolaite?

"Auttaa. Kirkasvalolaitteen valossa kannattaa oleilla silmät auki puoli tuntia kerrallaan aamuisin. Valo kertoo elimistölle, että nyt yö on loppunut. Sen seurauksena yöhormoni melatoniinin eritys lakkaa.

Kirkasvalolaitteen hyöty tulee esiin viikon kuluessa, ja se tehostuu seuraavalla viikolla.

Valoa on hyvä käyttää koko pimeän kauden läpi helmikuulle saakka."

 

5. Entä jos nukun valot päällä?

"Siitä on vain haittaa. Parhaat unet saa täysin pimeässä. Jo pöytälamppu tai ulkoa kajastava katulamppu tekevät unesta kevyemmän. Valaisimien valoteho on pieni, eikä niiden valo auta kaamosoireiluun. Esimerkiksi ulkona kesällä on valoa 50 000–100 000 luksia. Kodin valon määrä on yleensä 10–l00 luksia."

 

6. Kannattaako nukkua päiväunet, jos väsyttää?

"Lyhyet, 15–30 minuutin unet puolen päivän ja kello kolmen välillä piristävät. Sen jälkeen ei pidä enää nukkua, sillä se viivästyttää unen saantia illalla ja uni jää siksikin lyhyeksi."

 

7. Auttaako D-vitamiini vaikeisiin aamuihin?

"D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia etenkin talvikaudella. D-vitamiini ei kuitenkaan liity pimeän aiheuttamiin ongelmiin."

 

8. Sohva ja suklaa houkuttelevat väsyneenä. Onko niistä haittaa?

"Voi niistä nauttia, mutta ei joka päivä. Kaamosoireisiin kuuluu, ettei jaksa olla seurassa. Olisi kuitenkin tärkeä pitää yllä ihmissuhteita myös talven yli. Jos käpertyy omiin ongelmiinsa, tilanne vaikeutuu.

Myös liikunta on tärkeää. Kuntoliikunta auttaa sisäisen kellon toimintaa. Siksi olisi hyvä liikkua 45–60 minuuttia kerrallaan hengästyneenä muutaman kerran viikossa. Liikunnan ja nukkumaanmenon väliin pitää jäädä 3–4 tuntia, jotta elimistö ehtii rauhoittua unta varten."

 

9. Helpottuuko herääminen, jos käy marras–joulukuussa lomalla etelässä?

"Loma auringossa tuo avun muutamaksi viikoksi kotiinpaluun jälkeen. Jos lomailu on mahdollista, se voi auttaa vaikeimman ajan yli. Toisaalta, oireet tulevat vähitellen takaisin."

 

10. Miksi naapuri on aamupirtsakka kesät, talvet?

"Suomalaisista yli 30-vuotiaista 15 prosenttia kertoo, että vuodenaikojen vaihtelu ei vaikuta heihin mitenkään. He heräävät helposti milloin vain.

Muista suomalaisista joka toinen tunnistaa, että vuodenajat vaikuttavat heihin jonkin verran. Loput kärsivät kaamosoireista: ruokahalu kasvaa, paino nousee, uni häiriintyy, herääminen vaikeutuu. Kaamosmasennuksesta on kyse, jos mieliala laskee, tulee surullisia ajatuksia, mikään ei kiinnosta, eikä mikään tuota mielihyvää. Myöskään ihmisiä ei jaksa enää tavata.

Kaamosoireilu ovat naisilla kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä. Pahimpia ovat marraskuu ja tammikuu. Joulukuuta helpottavat joulun odotus ja loma."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!