Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni syö kalaöljykapseleita turhaan

Elämä
 
Corbis
Kalaöljykapselit käyvät hyvin kaupaksi. Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan rasvahappovalmisteita käytti noin joka viides täysi-ikäinen.
Kalaöljykapselit käyvät hyvin kaupaksi. Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan rasvahappovalmisteita käytti noin joka viides täysi-ikäinen. Kuva: Corbis
Palstalla käsitellään terveyteen liittyviä kysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat tällä kertaa kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta ja erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksiköstä.

1. Mitä hyvää kalaöljyssä on?

"Kalaöljy sisältää pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja, jotka ovat pehmeää eli terveellistä rasvaa. Kalaöljy voi muun muassa tasapainottaa sydämen rytmiä."

 

2. Mitä omega-3:n vajaus aiheuttaa?

"Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä ihmisen kasvulle, kehitykselle ja elintoiminnoille. Liian vähäinen pehmeän rasvan saanti voi altistaa esimerkiksi tyypin 2 eli aikuistyypin diabetekselle, sepelvaltimotaudille ja verenpainetaudille."

 

3. Mistä saa omega-3-rasvoja?

"Suomalainen ravitsemussuositus suosittelee kahta kala-ateriaa viikossa. Jos ei syö kalaa, omega-3-rasvahappoja saa esimerkiksi rypsiöljystä, rypsiöljypohjaisista margariineista, pellavansiemenöljystä ja saksanpähkinöistä. Niissä on kasvikunnan lyhytketjuisia omega-3-rasvahappoja, joista elimistö valmistaa pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja."

 

4. Mistä tiedän, pitääkö minun syödä kalaöljykapseleita?

"Niitä suositellaan vain sepelvaltimotautipotilaille, jotka eivät syö kalaa. Uusimmissa tutkimuksissa kalaöljykapseleiden hyöty myös sepelvaltimotautipotilaiden hoidossa on asetettu kyseenalaiseksi."

 

5. Voiko kalaöljykapseleista olla jotain haittaa?

"Moni käyttää kalaöljyvalmisteita veren rasva-arvojen parantamiseen, mutta vastoin yleistä käsitystä ne eivät pienennä veren kolesterolipitoisuutta. Sen sijaan ne voivat jopa suurentaa huonon LDL-kolesterolin pitoisuutta. Suuret käyttöannokset saattavat myös heikentää veren hyytymistä ja suurentaa paastoveren sokeripitoisuutta."

 

6. Miten sama rasva voi olla terveellistä ravinnosta saatuna ja epäterveellistä kapseleista saatuna?

"Siinäpä se onkin. Kalaöljykapseli ei ole sama asia kuin ruoka. Kala ja kalaöljy ovat eri asioita. Kalaöljykapselit saattavat lisätä maksan rasvan tuottoa, mistä eri vaiheiden jälkeen muodostuu LDL-partikkeleita, jotka kuljettavat kolesterolia kudoksiin. Beetakaroteenikin lisäsi valmisteena keuhkosyövän riskiä tupakoitsijoilla, vaikka ruoasta saatava beetakaroteeni suojaa siltä."

 

7. Miksi kalaöljykapseleita pidetään terveellisinä?

"Vaikka ihmisille on luotu käsitys, että kalaöljykapseleita pitäisi syödä, kuluttajan tulisi olla kriittinen. Hyvä markkinamies myy vaikka jäätä Grönlantiin."

 

8. Mikä ero on kalaöljykapseleilla ja kalanmaksaöljyllä?

"Kalanmaksaöljyssä on A-vitamiinia kuten maksatuotteissa aina. Suomessa ei ole A-vitamiinin puutosta, eikä kalanmaksaöljyä kannata siksi käyttää. Maksa on elimistön ongelmajätelaitos, jonne kertyy ympäristömyrkkyjä. Niitä on kalanmaksaöljyssä todennäköisesti enemmän kuin kalaöljykapseleissa. Kalaöljy tulee kalan lihaksistosta ja kalanmaksaöljy nimensä mukaisesti kalan maksasta."

 

9. Miten voi estää hirveät kalaöljyröyhtäykset, joita tulee pitkin päivää kapseleiden nauttijoille?

"Ei tähän ongelmaan taida olla oikein muuta ratkaisua kuin olla syömättä turhaan kalaöljykapseleita."

 

10. Loppuvatko kalat, jos kapseleiden rohmuaminen jatkuu?

"Osassa Euroopan maita ollaan huolissaan kalan riittävyydestä, muttei ensisijaisesti kalaöljyvalmisteiden takia vaan siksi, että kalaa kalastetaan rehuksi viljelykaloille. Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan rasvahappovalmisteita käytti noin joka viides täysi-ikäinen."

Saksanpähkinöistä saa omega3-rasvahappoja.
Saksanpähkinöistä saa omega3-rasvahappoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!