Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paine tekee timantteja

Espoolainen Meri-Anna Hintsala on toinen lestadiolaisnainen, joka tänä vuonna vihitään papiksi.

Elämä
 
Ville Männikkö
Meri-Anna Hintsalan mielestä myös netissä voi kokea pyhän. Kohtaamisessa ja kommunikaatiossa on pyhä läsnä, hän sanoo.
Meri-Anna Hintsalan mielestä myös netissä voi kokea pyhän. Kohtaamisessa ja kommunikaatiossa on pyhä läsnä, hän sanoo. Kuva: Ville Männikkö

Huomenna sunnuntaina Espoon tuomiokirkossa vihitään papiksi Meri-Anna Hintsala, 29.

Tie kirkon virkaan ei ollut viivasuora. Lapsesta saakka Hintsala halusi opettajaksi ja valmistuikin vuonna 2007.

"Nuorena jotkut sanoivat, että sopisin papiksi, mutta sivuutin ajatuksen", hän kertoo.

Kuka

Meri-Anna Hintsala

 Syntyi Oulussa 1983. Teologian maisteri ja uskonnonopettaja. Tutkinut lestadiolaisnaisten suljettuja nettikeskusteluja.

 Muutti Helsinkiin nelivuotiaana, mutta kävi lukion loppuun Oulussa. Muuttanut elämässään 18 kertaa.

 Toimii verkkokeskustelijana kirkkohallituksen sosiaalisen median hankkeessa. Kehittää tapoja, joilla kirkko voi olla läsnä netissä. Keskustelee ja kommentoi myös itse.

 Isoimpia nettifoorumeja, joilla kirkko toimii, ovat Facebook (Kirkko Suomessa -sivu) ja Suomi24 (Kirkko kuulolla -palsta).

 Siirtyy pian kirkon viestintäsuunnittelijaksi. Alkaa vetää muutaman henkilön luotaustiimiä, joka seuraa muun muassa nettikeskusteluja. Työ on tiedonhakua kirkon tarpeisiin.

 Naimisissa, kolmen lapsen äiti. Asuu Espoossa.

Hintsala syntyi vanhoillislestadiolaiseen perheeseen. Myös hänestä tuli lestadiolainen. Hän on lukioikäisestä lähtien toiminut vapaaehtoisena vanhoillislestadiolaisten rauhanyhdistyksissä, opettanut rippikoululaisille Raamattua ja tehnyt keittiövuoroja.

Vanhoillislestadiolaisen käsityksen mukaan nainen ei voi toimia pappina.

Niinpä Hintsalan puhelin soi marraskuussa. Espoon rauhanyhdistys oli saanut tietää tulevasta vihkimyksestä, ja asia oli ilmoitusluontoinen: Hintsala ei saisi jatkaa luottamustehtävissään.

"Osasin varautua aikaisempien tapausten perusteella. Suhtauduin rauhallisesti, vaikka tämä on surullista."

Hintsalalle oli selvää, että hänellä on oikeus elää omaa elämäänsä.

"Edes nyky-Suomessa ei ole selvää, että nainen voi toteuttaa kutsumustaan. Ei ole kyse minun kapinastani vaan kysymyksestä, joka on todellinen monille lestadiolaisille teologinaisille."

Rohkeana hän ei itseään pidä. "Olen vain ollut rehellinen itselleni. Siinä mulla on hirveän hyvä olla."

Aluksi Meri-Anna Hintsala arasteli itsekin ajatusta pappeudesta. Päässä pyöri myös pelkoja.

"Pappeus on elinikäinen, vakava asia. Entä jos vaikka lakkaan itse uskomasta Jumalaan?"

Tänä syksynä hänet valtasi levollisuus ja varmuus. Tuntui vapautuneelta ja iloiselta.

Vuodenvaihteessa pastori Hintsalasta tulee kirkon viestintäsuunnittelija. Hän alkaa vetää tiimiä, joka seuraa ja analysoi, mistä esimerkiksi nettikeskusteluissa puhutaan. Tarkoitus on koostaa raportteja kirkon työntekijöiden käyttöön.

Menetelmän nimi on luotausanalyysi. Yritykset ovat tehneet sitä jo pitkään.

"Me voisimme tarttua vaikka laskeviin kastetilastoihin ja siihen, miten kasteesta puhutaan nuorten naisten Lily.fi-foorumilla."

Jos nettikeskusteluissa nousee vahvasti esiin jokin tietty aihe, luotaustiimi vinkkaa kirkon johdolle, mihin aiheisiin mediassa kannattaa tarttua.

Paavi lähetti tällä viikolla ensimmäisen Twitter-viestinsä, mutta Suomen evankelisluterilainen kirkko meni organisoidusti nettiin jo vuonna 2009.

Hintsala palkattiin hankkeeseen hauskalla tittelillä: verkkokeskustelijaksi.

"Kirkolta on puuttunut asiakaspalvelukanava. Sen huomaa netissä. Kaikenlaista kysytään, kuten mihin kirkollisverorahat oikeasti menevät."

Hintsala kollegoineen käy netissä myös kahdenvälisiä chattikeskusteluja. Ne ovat silkkaa sielunhoitoa, sillä ihmiset haluavat usein puhua surusta, yksinäisyydestä ja toivottomuudesta.

Kun mediassa tarvitaan asiantuntijaa kommentoimaan vanhoillislestadiolaisuutta, soitetaan usein Hintsalalle. Myös lestadiolaistaustaiset tutkijat Mari Leppänen ja Johanna Hurtig ovat olleet äänessä, Leppänen etenkin naispappeudesta ja Hurtig lasten hyväksikäytöistä.

Miksi kuuluvimman äänen ovat ottaneet naiset?

"Naisen tila on lestadiolaisuudessa usein kapea. Yhteisön normit tuottavat painetta, jonka puristus hioo timantteja", Hintsala sanoo mietittyään.

Hän on tutkijana seurannut lestadiolaisnaisten suljettuja verkkokeskusteluja vuodesta 2006. Vähitellen naiset ovat alkaneet avautua netissä enemmän elämästään. "Tilaa otetaan lähipiirissä ja omassa yhteisössä", hän uskoo.

Liikkeen kahtiajakautumiseen naisten tilanotto tuskin johtaa.

"Lestadiolaisuus on ollut historiallisesti kovin jakautuva systeemi. Haaroja on paljon, ja toisin ajattelevia on pullautettu yhteisöistä ulos. Mutta nyt ei ole tapahtunut sellaista."

Hintsalaakaan ei suljettu hengellisesti ulos rauhanyhdistyksestään. Hän aikoo edelleen käydä sen tilaisuuksissa.

"Keskustelua kestetään enemmän kuin on joskus kestetty. Samoin kestetään sitä, ettei keskustelu ole niin yhdenmukaista. Minusta tämä tarkoittaa liikkeen tulevaisuuden kannalta vain hyvää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!