Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka viides lapsi jää yksin

Elämä
 
Mervi Juusola kuvitus Hans Eiskonen

Yläastetta käyvällä Juusolla, 14, oli viimeksi kavereita ensimmäisellä luokalla, seitsemän vuotta sitten.

Toisella luokalla Juuso jätettiin porukan ulkopuolelle. Siitä lähtien hän on viettänyt välituntinsa yksin. Joskus hän lyöttäytyy yhteen toisen yksin jätetyn kanssa. Mutta eivät he oikeastaan ole ystäviä. He vain yrittävät selvitä välitunneista.

Kotona Juuso vetäytyy huoneeseensa pelaamaan tietokoneella.

Yksinäiset lapset toivovat

 "Että joku tulis puhumaan mun kaa."

 "Että ne ei kiusais ja ottais mut joskus mukaan."

 "Jos tulis vaikka joku uus oppilas, jolla ei olisi kavereita niin se vois olla mun kaa."

Juuson äiti Milla ei ymmärrä, miksi Juusolla ei ole ystäviä. Juuso on aivan tavallinen poika. Häntä ei kiusata, mutta hänet jätetään ulkopuolelle.

"Pyöreyttä on tullut lisää, kun Juuso sulkeutuu omaan huoneeseensa pelaamaan ja syö yksinäisyyteensä", äiti kertoo.

Äiti on puhunut Juuson yksinäisyydestä opettajan kanssa monta kertaa, ja opettaja on yrittänyt tehdä parhaansa. Mutta ulkopuolisuuden leima on lujassa. Sitä eivät aikuisetkaan pysty helposti poistamaan.

"Olen kannustanut, patistanut ja lahjonut Juusoa harrastuksiin ja pihalle pelaamaan. Mutta hän ei halua. Toisten samanikäisten seuraan liittyminen on hänelle jo ylivoimaisen vaikeaa", Milla sanoo.

"Kai minun sitten kuuluukin olla yksin", sanoo Juuso itse.

Viidennes suomalaisista lapsista tuntee olonsa yksinäiseksi ja torjutuksi lähes joka päivä. Tutkijat puhuvat sosiaalisesta kivusta.

Sitä kokevat lapset, jotka ovat koulussa torjutussa tai huomiotta jätetyssä asemassa. Heidät hylätään lukemattomia kertoja kouluviikkojen aikana. Jotkut heistä turtuvat, toiset kovettuvat, kolmannet ahdistuvat.

Jokainen aikuinen tietää, miltä tuntuu tulla torjutuksi töitä hakiessa, työ- tai opiskeluyhteisössä, parisuhteessa tai toiseen ihastuneena. Torjutut lapset tuntevat sitä kipua pahimmillaan vuodesta toiseen, läpi koko lapsuutensa.

Artikkeliin liittyvät

Kasvatustieteiden tohtorin Niina Junttilan mukaan jopa 20 prosenttia Suomessa asuvista lapsista ja nuorista kärsii vakavasta yksinäisyydestä. Lähes puolella heistä yksinäisyys jatkuu vuodesta toiseen. Junttila teki lasten yksinäisyydestä väitöskirjatutkimuksen. Siinä lapset ja nuoret kertoivat, miltä yksinäisyys tuntuu: surulliselta, tylsältä, ahdistavalta.

"Pahinta on seistä välitunnilla yksin, kun ei kelpaa kenellekään kaveriksi", eräs lapsi kertoo.

Junttilan mukaan monet alistuvat osaansa jo ala-asteella. Kun on riittävän kauan tullut torjutuksi, ei ole enää voimia tai haluakaan yrittää mukaan.

Joskus aikuiset rakentavat huomaamattaan torjunnan muuria lapsen eteen. Niin kävi 8-vuotiaalle Tonylle, joka huomasi toisen luokan syksyllä, että toisilta pojilta saa arvostusta, kun häiritsee oppitunneilla.

"Oli kiva, kun ne nauroivat mulle", Tony sanoo.

Loppusyksystä Tony joutui yhä useammin ulos oppitunneilta, jotta toiset oppilaat saivat työrauhan. Opettaja, terveydenhoitaja ja psykologi ryhtyivät selvittämään tilannetta. Myös toisten oppilaiden vanhemmat puuttuivat asiaan.

"Muutamat vanhemmat lähettivät jokaisen oppilaan kotiin sähköpostin, jossa puhuttiin nimeä mainitsematta ongelmalapsesta ja raivohullusta. Sama mesoaminen jatkui vanhempainillassa, ja kaikki kyllä tiesivät, kenestä puhutaan. Yksi äiti lupasi järjestää pojan erottamisen suhteillaan", Tonyn äiti kertoo.

"Se oli kuin noitavainoa. Yhtenä päivänä toisen oppilaan äiti soitti minulle kotiin, kun pojilla oli ollut välitunnilla tappelu. Tony ei ollut kyseisenä päivänä edes paikalla, vaan sairaana ja poissa koulusta."

Kotona Tony kysyy, miksei kukaan enää leiki hänen kanssaan.

Vaikka Tony on yrittänyt parantaa käytöstään, hän on jo saanut häirikön maineen, 8-vuotiaana. Muiden lasten vanhemmat ovat käskeneet lapsiaan varomaan Tonya.

"Miten saamme sen mielikuvan pois", kysyy Tonyn äiti.

Yksinäisyydellä ja oppimisvaikeuksilla on vahva yhteys. Oppimisvaikeudet voivat osaltaan vaikuttaa siihen, että lapsi joutuu koulussa torjuttuun asemaan. Esimerkiksi epäselvä puhe ja kielen ymmärtämisen ongelmat voivat joskus vaikeuttaa kaveruussuhteiden syntymistä.

Toisaalta torjuva ja kielteinen ilmapiiri hankaloittaa oppimista. Lapset miettivät paljon, mikä heissä on vikana ja millä tavoin heidän pitäisi olla toisenlaisia, jotta saisivat ystäviä. Lapsella ei välttämättä ole voimia opiskeluun, jos hän tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja jännittää, stressaa ja murehtii.

Sosiaalinen kipu on tutkitusti yhtä voimakasta kuin fyysinen kipu. Mutta sen haittavaikutukset voivat olla vakavammat ja pysyvämmät.

Torjuttu asema lapsuudessa voi vaikuttaa tunne-elämän kehitykseen, kognitiivisiin taitoihin ja fyysiseen terveyteen.

Jo pitkään on tiedetty, että yksinäisyys lyhentää vanhusten elinikää. Yksinäisyyden haittavaikutukset alkavat kuitenkin näkyä jo alakouluiässä: torjutuille, yksinäisille lapsille kehittyy muita lapsia useammin ahdistuneisuushäiriö ja he masentuvat herkemmin.

"Kaikilla on tarve kuulua ryhmään ja yhteisöön. Yhteenkuuluvuus on ihmisen perustarve. Lapsen käsitys omasta itsestään muodostuu ikäistensä seurassa. Siksi ystävillä on merkittävä vaikutus lapsen kehitykseen. Yksikin ystävä suojaa lasta", sanoo Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivalli, joka on Suomen johtava koulukiusaamisen tutkija.

Salmivalli kertoo, että lapsen sosiaalinen maine muodostuu jo ensimmäisten kouluvuosien aikana, jopa päivähoitoiässä. Sosiaalinen maine on hyvin pysyvä, sitä on vaikea muuttaa.

Niina Junttilan väitöskirjan mukaan maineen muuttaminen on erityisen vaikeaa yläkouluiässä. Jos lapsella ei ole seitsemännen luokan syyslukukaudella ystäviä, hän jää tutkimusten mukaan todennäköisesti ilman ystäviä koko yläkoulun ajaksi.

Miten ja miksi lapsesta tulee torjuttu? Christina Salmivalli luettelee kolme tekijää, jotka altistavat lapsia ulkopuolisuudelle.

Ensimmäinen tekijä on lapsen häiritsevä, ärsyttävä ja aggressiivinen käytös. Toinen tekijä on vetäytyvä ja arka käyttäytyminen ja kolmas hyvin erikoinen käyttäytyminen. Lapsi voi olla esimerkiksi poikkeuksellisen älykäs tai kiinnostunut aivan eri asioista kuin muut ikäisensä.

"Torjutut lapset eivät jää aina yksin. Heillä voi olla ystäviä, mutta silti luokkakaverit torjuvat heitä ja he itse kokevat olonsa ulkopuoliseksi", Salmivalli sanoo.

Yksinäisyys, torjutuksi tuleminen ja kiusatuksi joutuminen ovat kolme erilaista, mutta osittain päällekkäistä ilmiötä. Kaikki ne saavat lapsen tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi.

Ulkopuolisuuden tunne voi saada lapsen kehittämään tapoja välttää muiden seuraa. Nämä käyttäytymismallit rajoittavat elämää lapsuudessa ja vielä aikuisenakin, ellei niitä jossain vaiheessa pureta.

"Ainakin opettaja voi pitää kiinni siitä, että kaikkia kohdellaan kunnioittavasti. Kun luokassa tehdään ryhmätöitä, oppilaat eivät valitse ryhmäänsä itse, vaan opettaja jakaa ryhmät niin, että kaikki pääsevät joskus tekemään yhteistyötä toistensa kanssa."

"Myös oppilaiden empatiaa voi herätellä. Lasten kanssa voi pohtia, miltä tuntuisi, jos jäisi itse ulkopuolelle."

Joidenkin lasten pelastus on harrastusjoukkue, jossa he voivat olla tykättyjä ja arvostettuja, vaikka ovat koulussa yksinäisiä.

"Jos lapsi on koulussa torjuttu, on tärkeää, että hänellä on jokin muu ryhmä, jossa hän saa onnistumisen kokemuksia", Salmivalli sanoo.

Pojat kokevat yksinäisyyttä huomattavasti enemmän kuin tytöt. Niina Junttilan mukaan yksinäisyyttä on kahdenlaista: sosiaalista ja emotionaalista.

Sosiaalinen yksinäisyys on sitä, ettei ole välituntisin seuraa, eikä kaveria, jonka kanssa illalla lähtisi kaupungille, leffaan tai jonnekin. Emotionaalinen yksinäisyys on sitä, ettei ole ketään, joka kuuntelisi, ymmärtäisi, välittäisi ja johon voisi luottaa.

Sosiaalisen yksinäisyyden suhteen sukupuolet ovat tasoissa, mutta emotionaalista yksinäisyyttä on pojilla huomattavasti tyttöjä enemmän.

"Suomalaiset pojat eivät tuo huoliaan esille, vaan patoavat ne sisälleen. Silti kaikki nämä pienemmät ja isommat pojat toivovat, että joku välittäisi ja ottaisi ystäväkseen", Niina Junttila kertoo.

Junttilan tutkimus osoittaa myös, että isät kokevat selvästi enemmän yksinäisyyttä kuin äidit.

"Pienistä yksinäisistä pojista kasvaa isoja yksinäisiä miehiä, ellei vastaan tule jotakin, mikä katkaisee kierteen", Junttila sanoo.

Kokkikerhossa 9-vuotias Teemu suljetaan komeroon. Häntä haukutaan homoksi ja vammaiseksi. Toiset sanovat, ettei hän saisi tulla kerhoon.

Uimahallissa toiset pojat suihkuttavat Teemun päälle vuoroin kuumaa ja kylmää vettä ja uhkaavat tappaa hänet. Nykyisin Teemu jää uintivuoron jälkeen lämminvesialtaaseen odottelemaan, ettei joudu suihkuun yhtä aikaa kiusaajien kanssa.

"Teemu on reipas ja ulospäin suuntautunut, mutta aika herkkä ja motoriikaltaan kömpelö. Häntä on kiusattu päiväkoti-iästä saakka. Varsinkin jalkapallossa häntä syrjitään aivan suoraan. Kun olen yrittänyt puuttua kiusaamiseen, minulle sanotaan, ettei Teemu ole ainoa, jota kiusataan eikä edes se, jota kiusataan eniten. Meille on myös sanottu, että Teemu on liian herkkä ja nostaa haloon pikkuasioista", Teemun äiti kertoo.

Ekaluokalla Teemulla ei ollut yhtään kaveria, kunnes hän ystävystyi itseään neljä vuotta vanhemman pojan kanssa.

Pian Teemu alkoi kertoa kotona, että tämä vanhempi poika oli koskenut häntä pyllyyn ja yrittänyt laittaa pippelin sisään. Poika oli luvannut olla hänen paras ystävänsä, jos Teemu tähän suostuisi.

 

Haastateltavien nimet on muutettu.
Lähde: Niina Junttilan väitöskirja "Social competence and loneliness during the school years – Issues in
assessment, interrelations and intergenerational transmission." Turun yliopisto 2010.

Hans Eiskonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!