Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esko Valtaoja on sängyssä kambrinen mato

Elämä
 
Milka Alanen
Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, 62, asuu osan viikosta Helsingissä vaimonsa Virpi Wuori-Valtaojan kanssa ja osan Turussa. Valtaojalta, Lisbeth Landefortilta ja Tuula Moilaselta ilmestyy lokakuussa lastenkirja Tähdenlento pöytälaatikossa ja muita taivaan tarinoita.
Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, 62, asuu osan viikosta Helsingissä vaimonsa Virpi Wuori-Valtaojan kanssa ja osan Turussa. Valtaojalta, Lisbeth Landefortilta ja Tuula Moilaselta ilmestyy lokakuussa lastenkirja Tähdenlento pöytälaatikossa ja muita taivaan tarinoita. Kuva: Milka Alanen
Sarjassa kysymme ihmisten iltarutiineja.

Nukkuuko tähtitieteilijä öisin?

Ihmisillä on se käsitys, että me valvomme yöt, mutta aika harva tähtitieteilijä nykyisin tekee niin. Suuri osa työstä tehdään satelliiteilla tai kauko-ohjauksella maailman suurimmilla kaukoputkilla. Mutta kyllä minä vielä opiskelijana 70-luvulla valvoin, illalla matkustin bussilla tähtitornille ja aamulla tulin takaisin nukkumaan.

Millaiset nukkumisolosuhteet tarvitset?

Ihan kaikki käy. En ymmärrä, että ihmisellä pitää olla absoluuttinen hiljaisuus, pimennysverhot, korvatulpat ja vielä silmilläkin laput. Minun mielestäni evoluutio ja luonnonvalinta olisivat saaneet korjata sellaisen pois. Virpi-vaimo joskus kertoo, että yöllä oli hirveä ukonilma, ja lehti kirjoittaa vuosikymmenen ukkosmyrskystä Helsingissä. Minä en ole tiennyt siitä yhtään mitään.

Kuka on petikaverisi?

Kyllä se on Virpi. Vedetään itsemme tiiviiseen lusikkaan ja nukahdetaan.

Onko teillä sänkykeskusteluja?

Eipä juuri. Luemme molemmat omaa kirjaamme. Ja aamulla vielä vähemmän, sillä olemme molemmat aamu-unisia. Koetamme vain raahautua aamiaispöydän ääreen, jossa tuijotamme toisiamme peittelemättömän vihamielisesti.

Millainen petikaveri olet?

Todella kuuma. Kaikki ovat valittaneet, että vieressäni ei voi nukkua, sillä kehitän niin hirveästi lämpöä. Siksi nukun alasti, vain pieni lakananriekale jonkinlaisena turvariepuna kuin Tenavien Epulla. On täysin käsittämätön ajatus, että minulla olisi joku pyjama, tai kuten yhdellä kaverillani, pipo ja sukat. Ei minulla mitään yömyssyjä vastaan ole, mutta ne ovat vähän toisenlaisia yömyssyjä.

Oletko peto sängyssä?

Ostin kuviolliset pitkät kalsarit ja poikkeuksellisesti käytin niitä, kun olin flunssainen. Vaimo katseli minua. "Näytät niin eläimelliseltä", hän sanoi. Röyhistin rintaani ja kysyin, mikähän eläin mahtaa olla kyseessä. "Kambrinen mato", hän vastasi. Se on siis virallista olen sängyssä kambrinen mato.

Tulevatko tähdet uniin?

Eivät koskaan. En tiedä mitä siitä voi päätellä, että kaikki muistamani unet ovat painajaisia. Lapsena kärsin nukahtamisvaikeuksista. Pelkäsin öitä, sitä, että en saa unta ja kun lopulta nukahdan, näen painajaisia, joissa hirviöt tai tiikerit ajavat minua takaa. Sitten opettelin näkemään selkounia. Siis sellaisia, joissa tietää nukkuvansa ja pystyy hieman muokkaamaan unta. Sen sijaan, että olisin herännyt huutamaan kauhuissani, opettelin lentämään. Katselin, että sinnepä jäit, tiikeri tai hirviö.

Miten opettelit sen?

Se vain tapahtui. Siihen on olemassa myös tekniikoita, mutta en ole perehtynyt niihin. Jotkut voivat ohjailla unen tapahtumia ja henkilöitä. Minä en ole vielä päässyt niin pitkälle.

Erikoisin paikka, jossa olet nukkunut?

Varmaankin vuonna 1989 Andeilla SEST-teleskoopin valvontahuoneessa se oli radioteleskooppi, jota tutkimusryhmäni käytti 1980-luvulla. Sinne oli varaa lähettää vain yksi ihminen kerrallaan, joten kun joku reissasi sinne, hän teki havaintoja kaksi tai kolme vuorokautta putkeen. 15 minuuttia kestävien mittausten aikana ehti torkahtaa pää pöydällä, sitten oli taas noustava ylös ja juotava kahvia. Valvontahuoneen ikkunasta saattoi seurata aamun valkenemista Andien huipulta.

Entä maailmankaikkeuden paras nukkumapaikka?

Kyllä se on oma sänky mökillä, Sotkamon Korvanniemellä. Siellä hiljaisuus on aivan absoluuttinen, ja jos oven voi jättää hyttysiltä auki, kuuluu korkeintaan järven loiskintaa. Mutta yleisesti ihan jokainen paikka, jossa Virpi on kainalossa.

Terveisesi Nukkumatille?

Yötä voisi vähän pidentää sieltä aamupäästä. On selvä kosmologinen fakta, että ennen kahtatoista maailmankaikkeudessa ei tapahdu mitään merkityksellistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!