Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin parannat keskittymiskykyäsi

Elämä
 
Pertti Nisonen
Helsingin Shakkiklubin John Fieandt (vas.), Teemu Tiinanen ja Petri Saharinen tietävät, että shakissa hyvä keskittymiskyky on yhtä tärkeää kuin onnistunut siirto.
Helsingin Shakkiklubin John Fieandt (vas.), Teemu Tiinanen ja Petri Saharinen tietävät, että shakissa hyvä keskittymiskyky on yhtä tärkeää kuin onnistunut siirto. Kuva: Pertti Nisonen
Sarjassa arjen asiantuntijat neuvovat, miten elämä helpottuu. Tällä viikolla shakinpelaajat kertovat, miten saa harhailevan mielen kuriin.

1 Harjoittele.

Keskittymiskykyä voi harjoitella kuten mitä tahansa muutakin taitoa. Keskittymiskyky tulee usein jonkin muun asian sivutuotteena. Pitää tahtoa tehdä sitä, mihin ryhtyy. Hyvä motivaatio auttaa keskittymään.

 

2 Minimoi häiriötekijät.

Luo ympäristöstä sellainen, jossa voit keskittyä vain tehtävänä olevaan asiaan eikä mieli lähde harhailemaan. Muista sulkea kännykkä. Shakkikilpailussa on diskattu pelaaja, kun tämän kännykkä piippasi taskussa kesken pelin.

 

3 Palastele.

Harva pystyy hahmottamaan isoja kokonaisuuksia. Tee siis niin, että jaat omaksuttavana olevan asian pieniin paloihin ja otat niistä yhden kerrallaan käsiteltäväksi. Kun hahmotettavia asioita on vähän, keskittyminen on helpompaa.

 

4 Pidä taukoja.

Shakissa sanotaan, että ottaa pitkät torkut, jos pelaaja miettii kauan siirtoaan. Joskus miettimisen sijaan on parempi nousta hetkeksi ylös, kävellä vähän, ottaa raitista ilmaa ja palata vasta sitten uusin voimin keskittymistä vaativan työn ääreen.

 

5 Tunnista herpaantuminen.

On hyvä oppia tunnistamaan heti, milloin keskittyminen alkaa herpaantua. Silloin pystyy terästäytymään saman tien tai pitämään tauon. Kun huomaa oitis, milloin ei keskity, ei hukkaa aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!