Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitiysbloggaajan neuvo hoitovapaalle: Osta osakkeita, älä lastenvaunuja

Elämä
 
Kuka

Satu Rämö

 34-vuotias kauppatieteiden maisteri, kirjailija, bloggaaja, design-yrittäjä ja matkailuun erikoistunut toimittaja.

 Julkaissut Mondo Islanti –matkaoppaan sekä yhdessä Katja Lahden kanssa kirjoitetut äitiysoppaat Vuoden mutsi (Avain 2012) ja Vuoden mutsi 2 (Otava 2014).

 Asuu Reykjavikissä miehensä ja nelivuotiaan tyttärensä kanssa.

 Kirjoittaa elämästään Salamatkustaja-blogissa.

 Myy suomalaista designia Suomi PRKL! Design –nimisessä kaupassaan Reykjavikin keskustassa.

 Harrastaa matkustamista, lukemista ja juoksemista.

Satu Rämö ei sörssännyt lapselleen luomusoseita vaan ryntäsi rintamaito roiskuen kiinnostavien töiden perään. Hänen mielestään keskinkertaisuus riittää äitiydessä.

Reykjavikilaisessa synnytyssairaalassa Satu Rämö, 30, tekee kivuliaan virheen.

Sairaalassa on kaksi osastoa: luomupuoli ja tavallinen sairaala.

"Lääkkeettömällä osastolla on uima-allas, perhehuone ja parisänky. Lisäksi mies saa siellä ilmaiset ruuat", hoitaja houkuttelee.

Satu miettii uima-altaan lämpöä ja pehmeää parisänkyä. Siellä he kaikki kolme lepäisivät synnytyksen jälkeen: Satu, mies ja heidän vastasyntynyt lapsensa.

Hän päättää synnyttää ilman lääkkeitä. Ei olisi pitänyt.

"Voi perkele, en suosittele sitä kenellekään", Satu puuskahtaa nyt, noin neljä vuotta tuskaisen koettelemuksen jälkeen.

"Hoitajat kysyivät minulta, haluaisinko laulaa kipua lievittävää synnytyslaulua. Enemmänkin olisin halunnut lyödä heitä turpaan."

Artikkeliin liittyvät

Lääkkeetön synnytys ei siis ollut Sadun juttu. Samalla tavalla sapiskaa ovat saaneet monet muutkin hyvien äitien suorituksina pidetyt asiat, joita Satu ja Katja Lahti ovat kyseenalaistaneet Vuoden mutsi -kirjoissaan. Kirjoista uusin ilmestyi kaksi viikkoa sitten, ja siinä keskinkertaisiksi mutseiksi itseään tituleeraavat naiset kertovat arjesta lapsen kanssa vauvavuoden jälkeen.

Sadun mielestä äitiyden ei tarvitse muuttaa ihmistä. Koska Satu ei ollut luomusoseita pakastava käsityöihminen ennen lapsensa syntymää, äitiyskään ei tehnyt hänestä sellaista. Hän ei halunnut imettää pitkään eikä olla ainoa, joka herää vauvan vuoksi öisin. Koska Sadun mielestä oli mukavaa poiketa baariin yhdelle oluelle, hän ei nähnyt mitään syytä olla tekemättä niin myös yhdessä lapsen kanssa.

Alun perin Sadun ei pitänyt edes ryhtyä äidiksi. Hän matkusteli, teki töitä pr-toimiston osakkaana, editoi bisneskirjoja ja kirjoitti itsekin. Kaksikymppisenä kauppatieteen opiskelijana hän lähti vuodeksi vaihtoon Islantiin ja hurmaantui maasta.

"Reykjavikin keskustassa on vain yksi tai kaksi katua ja hirveästi baareja. Kaikki on siinä kätevästi kylki kyljessä, ja kun se loppuu, alkaa mieletön luonto. Se kontrasti pysäytti."

Vaihtovuoden jälkeen Satu halusi mahdollisimman pian uudestaan Islantiin. Monta kertaa. Reissuilla hän liftasi kavereiden kanssa ympäri saarta ja kiintyi maahan yhä tiukemmin.

Kerran reykjavikilaisessa baarissa eteen sattui mies nimeltään Björgvin Hilmarsson. Sattumalta Björgvin oli ollut vaihto-opiskelijana Suomessa suunnilleen samaan aikaan kuin Satu Islannissa. Hän puhui Sadulle Kalervo Palsan maalauksista ja tarjosi ensimmäisenä aamuna islantilaista skyriä kuohukermalla.

Kaksi vuotta Satu ja Björgvin tapailivat toisiaan maailmalla. Treffit sovittiin usein Kööpenhaminaan tai Lontooseen, koska niihin molempien oli edullista matkustaa. Aivan seurustelun alussa he kiersivät yhdessä Kuuban.

Tulevaisuudestakin puhuttiin. Björgvinille oli selvää, että hän halusi lapsia. Sadulle taas oli selvää, että hän todennäköisesti ei halunnut lapsia. "Puhutaan siitä joskus myöhemmin", Satu sanoi aina, kun keskustelut lähestyivät vauvavyöhykettä.

Kunnes eräänä päivänä raskaustesti näytti, ettei asiasta oikeastaan enää tarvinnut puhua. Lapsi oli jo tulossa. "Pysähdyin miettimään tilannettani. Olin 30-vuotias, olimme molemmat terveitä ja meillä oli muutenkin kaikki hyvin. Päätin, että nyt se vain tulee."

Siinä vaiheessa Satu ja Björgvin asuivat jo vaaleanharmaassa kivitalossa Reykjavikin keskustassa. He laittoivat suvussa kiertäneen kehdon valmiiksi makuuhuoneeseen.

Satu ei koskaan ajatellut, että lapsi pilaisi hänen elämänsä. Silti häntä pelotti hirveästi. Pelotti ja ärsytti. Häntä ärsytti vauvalehtien vaaleanpunainen maailma, jossa kunnolliset äidit ajattelivat ainoastaan lastensa parasta.

Satu oli huolissaan siitä, millainen ihminen hänen sisällään kasvoi. Mitä jos lapsesta tulisi sarjamurhaaja? Tai hän itse muuttuisi satakiloiseksi suohirviöksi, joka vain tursuaisi maitoa eikä pystyisi enää muuta kuin imettämään?

Vauvan ensimmäisinä kuukausina vaikutti siltä, että jälkimmäinen uhkakuva oli toteutunut. Satu ei voinut käsittää, miksi vauvan piti syödä lakkaamatta. Hän istui sohvalla vauva rinnallaan ja imetti. Koska kirjan piteleminen oli imettäessä vaikeaa, Satu latasi kannettavalle tietokoneelle poliisisarjoja ja katsoi niitä kymmenen jaksoa päivässä. Oli talvi ja Reykjavikissä tuuli 30 metriä sekunnissa, eikä sellaisessa säässä lähdetä ulos vaunuja työntelemään.

Kun tytär oli kolme kuukautta vanha, Islannissa purkautui Eyjafjallajökull-niminen tulivuori. Suomalaiset viestimet janosivat juttuja, mutta eivät voineet lähettää ketään paikan päälle raportoimaan, koska tuhkapilvi oli pysäyttänyt lentoliikenteen.

Sellaista työtilaisuutta Satu ja Björgvin eivät voineet jättää käyttämättä. He veivät tyttären anopille hoitoon ja lähtivät ajamaan kohti tulivuorta. Lähtiessään Satu oli pumpannut raivokkaasti rintansa tyhjiksi, jotta vauvalle riittäisi syötävää koko pitkäksi päiväksi.

Pahaksi onneksi rintapumppu unohtui kotiin. Satu haastatteli islantilaisia lampaankasvattajia hengityssuojain kasvoillaan ja tunsi, kuinka maito valui rintaliiveihin. "Silloin ajattelin, että tätäkö tämä työn ja perheen yhteensovittaminen nyt on."

Jo raskauden alkuvaiheessa hän oli ryhtynyt pitämään Salamatkustaja-nimistä blogia, jossa kirjoitti ajatuksistaan ja havainnoistaan. Sattumalta hän löysi toisenkin suomalaisen äitiysblogin, jonka kirjoittaja vaikutti olevan yhtä pihalla kuin Satu.

Naiset alkoivat kommentoida toistensa kirjoituksia ja huomasivat olevansa samaa mieltä lähes kaikesta. Kuten siitä, että ihmiset ryhtyvät raivostuttavasti lässyttämään odottaville äideille, ja toiset jopa katsovat oikeudekseen koskea kasvavaan vatsaan.

"Kun olimme jonkin aikaa pitäneet yhteyttä, ehdotin, että kirjoittaisimme yhdessä kirjan. Olin varma, että muutkin äidit miettivät samoja asioita", Satu sanoo.

Esimerkiksi sitä, miten vauvan kanssa voi selvitä satojen kilometrien automatkasta, jos lapsi vaatii vartin välein rintaa. Tai sitä, miksi parisuhde vauvan myötä vääjäämättä muuttuu kiistoiksi siitä, kuka vaihtaa kakkavaipan.

Koska Katja Lahti asui Suomessa ja Satu Islannissa, kirjailijat tapasivat toisensa vasta silloin, kun olivat menossa viemään käsikirjoitusta kustantajalle. Ensimmäinen Vuoden mutsi ilmestyi 2012.

Vauvavuoden aikana Sadulle valkeni, ettei äitiys ollutkaan niin hirveää kuin hän oli kuvitellut. Sitä mukaa kun lapsi kasvoi, elämä alkoi taas muuttua ennakoitavammaksi, melkein kuin entisekseen — paljon hauskemmaksi vain.

Kun lapsi oli puolivuotias, Satu ryhtyi taas tekemään päivittäin töitä. Björgvin jäi tyttären kanssa puoleksi vuodeksi kotiin, ja sen jälkeen anoppi huolehti lapsesta vielä puolen vuoden ajan. Islannissa vuoden mittaisesta vanhempainvapaasta kolme kuukautta on kiintiöity isille, eikä jaksoa voi siirtää äidin käyttöön. Se on Sadun mielestä erinomaista.

"Vaikutukset näkyvät päiväkotien pihoilla iltapäivisin. Isiä on siellä yhtä paljon kuin äitejäkin."

Sadun mielestä isien kuuluu hoitaa lapsia kotona, eikä sitä voi mitätöidä sanomalla, että miehen pitää paremman palkkansa vuoksi päästä takaisin töihin.

"Haloo, sittenhän se jatkuu aina samanlaisena, eikä naisen palkka parane koskaan!"

Islannissa järjestely on johtanut siihen, ettei lisääntymisikäisiä naisia enää syrjitä työmarkkinoilla – sukupuolesta riippumatta kaikki jäävät lastensa kanssa joksikin aikaa kotiin. Kulut eivät kaadu työnantajan niskaan, vaan vanhempainvapaat rahoitetaan kassasta, jonne myös lapsettomat työntekijät maksavat osan palkastaan sairausvakuutuksen tapaan.

Sadun mielestä puolisot voivat hyvin sopia niinkin, että äiti jää lasten kanssa kolmeksi vuodeksi kotiin. Mutta silloin raha-asiat on ratkaistava niin, ettei kotiin jäänyt kituuta tukien varassa ja maksa mitättömistä tuloistaan vielä lastenvaatteita ja muita tarvikkeita. Huomiota pitäisi kiinnittää siihenkin, kuinka kotona vietetyt vuodet rokottavat eläkekertymää.

"Kotona olevan kannattaisi ostaa osakkeita ennemmin kuin uudet lastenvaunut", Satu sanoo.

Sitten, yhtäkkiä, Sadun ja Björgvinin perheessä ei enää ollutkaan pötköttävää vauvaa, vaan puhuva ja kävelevä pikkulapsi. Sellainen, joka huomaa, että äidillä on läjä irtokarkkia poskessaan. Ja sellainen, joka poimii jokaisen kuulemansa sanan tarkasti talteen.

"Lähdetään jo sinne perkeleen leikkipuistoon", lapsi sanoo, ja Satu vannoo mielessään, ettei kiroile enää koskaan.

Vaikka eihän sitä Islannissa kukaan kuitenkaan ymmärrä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!