Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susanna Aarnio on moderni samaani

Elämä
 
Samaani Susanna Aarnio: "Tärkeimmät työvälineeni ovat rumpu ja kamera"
Samaani Susanna Aarnio: "Tärkeimmät työvälineeni ovat rumpu ja kamera"
Susanna Aarnio on 47-vuotias uskontotieteilijä, samaani, itkijä, luontokuvaaja ja taiteilija. Hänen kaksi tärkeintä työvälinettään ovat samaanirumpu eli kannus ja kamera. Niiden avulla hän pyrkii saamaan ihmiset ymmärtämään kohtalonyhteyttään luontoon. "Kaikki tieto on luonnossa", Aarnio sanoo. Videolla Susanna Aarnio kertoo samaanin työstään. Kuvaus: Heidi Piiroinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Susanna Aarnio on uskontotieteilijä ja samaani, joka opettaa perinnerumpujen valmistusta ja itkuvirsien laulamista. Hän ei voi kuitenkaan sietää new age -henkistä "hörhöilyä". Aito samaaniperinne on jotain ihan muuta.

Kuolema ei hätkähdyttänyt Susanna Aarniota. 1990-luvulla hän oli opiskellut Hollannissa vanhustenhoitajaksi ja työskennellyt kunnallisessa kotihoidossa antamassa saattohoitoa.

Hän oli istunut hauraiden syöpäpotilaiden ja dementikkojen vieressä, kuunnellut heidän katkonaista hengitystään ja silittänyt heidän ryppyisiä otsiaan.

Susannan tehtävä oli tehdä kuolemasta mahdollisimman kivuton ja rauhallinen, ja hän koki tekevänsä tärkeää työtä.

Mutta kun Susanna joutui vuonna 2010 hyvästelemään muutaman kuukauden sisällä sekä vakavasti sairastuneen isänsä että isoäitinsä, suru meinasi musertaa hänet.

Onneksi olivat itkuvirret. Kun isän sängyn vieressä valvominen oli käynyt liian raskaaksi, Susanna oli ryhtynyt opiskelemaan vienankarjalaisen itkijäperinteen ja nykyitkuvirsien opettajaksi.

Kurssilla Susanna lauloi muiden osallistujien kanssa karjalaisia itkuvirsiä, joissa saatettiin miehiä sotaan ja surtiin kuolleita lapsia ja rakkauksia. Kun hän sai sanat surulleen, se tuntui helpommalta kestää.

"Muinoin itkuvirret olivat naisten keino selviytyä arjesta. Se oli yhteisöllinen hoitomuoto, joka sai ihmiset puhdistautumaan, päästämään irti surusta", Susanna kertoo omakotitalossaan Nuuksiossa.

Kirjahyllystä pilkottaa 34-osainen sarja Suomen kansan vanhoja runoja. Kylpyhuoneessa kuivuu poronnahkoja, jotka Susanna on liottanut lepänkuorivedessä. Ne on tarkoitettu "kannusten" eli suomalais-ugrilaisten perinnerumpujen tekoon.

"Lapset ovat joskus olleet katkeria, kun nahat ovat lionneet kylpyammeessa eivätkä he ole päässeet kylpyyn", Susanna sanoo ja nauraa.

Heidi Piiroinen HS

Tervetuloa tapaamaan Susanna Aarniota, 47-vuotiasta uskontotieteilijää, samaania, itkijää, luontokuvaajaa ja taiteilijaa.

Hän opettaa suomalais-ugrilaista samanismia ja kalevalaista tietäjäperinnettä sekä vetää kursseja perinnerumpujen valmistuksesta ja itkuvirsien laulamisesta.

Susanna on järjestänyt yhdessä emeritusprofessori Juha Pentikäisen kanssa useita näyttelyitä suomalais-ugrilaisesta kansanperinteestä. Lisäksi hän käy erilaisissa tilaisuuksissa ja oppilaitoksissa luennoimassa sekä esittämässä kalevalaisia runoja ja itkuvirsiä.

Susanna kokee, että hänellä on aina ollut samanoinnin kyky. Perinteisesti samaanien on ajateltu osaavan poistua ruumiistaan ja kulkea henkimaailmassa selvittämässä erilaisia ongelmia. Näin Susannakin uskoo pystyvänsä tekemään.

Kuka

Susanna Aarnio

 Susanna Aarnio, 47, on samaani, uskontotieteilijä, itkijä, luontovalokuvaaja ja taiteilija. Asuu Nuuksiossa.

 Aarnio järjestää työpajoja, luentoja ja kursseja suomalaisten henkisestä perinnöstä ja luontovalokuvauksesta. Kesäisin hän järjestää samanistisia retriittejä suomalaisten vanhoille, pyhille paikoille.

 Opiskellut uskontotiedettä ja biologiaa Helsingin yliopistossa ja ollut perustamassa Pohjoisen Etnografian seuraa.

 Ammattiluontokuvaajat ry:n jäsen ja Äänellä itkijät ry:n jäsen.

 Neljän lapsen äiti. Savolais-karjalaisessa suvussa parantajajuuria.

Hän tietää ison osan ihmisistä tuomitsevan henkimaailman ja enneunet hölynpölyksi. Susanna miettii pitkään, mitä vastaisi kritiikkiin.

"Niin. Oma kokemukseni näkymättömästä maailmasta on ainoa asia, mihin voin tukeutua."

Yhteistyö uskontotieteilijöiden kanssa on rohkaissut Susannaa. He ovat kannustaneet häntä kertomaan omista kokemuksistaan. Se on nimittäin elävää kansanperinnettä.

Käänne Susannan elämässä tapahtui, kun hän asui 1990-luvulla Hollannissa. Susanna oli muuttanut maahan opiskellakseen homeopatiaa ja eläinlääketiedettä.

Kerran kirjakaupassa olleessaan hyllystä tippui kirja Susannan varpaille. Se oli hollantilaissamaanin kirjoittama kirja suomalais-ugrilaisesta samanismista. Susanna luki kirjan kaupassa suoraan läpi. Hän ymmärsi löytäneensä jotain merkittävää.

"Rauha laskeutui minuun. Tajusin, että nyt löytyi vastaus, jota olin etsinyt koko elämäni."

Jo lapsena Susanna viihtyi kuljeskelemassa metsissä kotipaikkakunnallaan Haukivuorella. "Näin siellä maahisia ja muita luonnon ja metsän asukkaita. Keskustelin eläinten, puiden ja kivien kanssa ja pidin kotipihalla eläinten hautausmaata."

Kylässä oli vanhainkoti, jonka asukkaat pitivät Susannan puheita luonnollisina. Sama kansanperinne oli ollut arkea heille lapsena.

Artikkeliin liittyvät

Heti hollantilaisesta kirjakaupasta löytyneen kirjan luettuaan Susanna matkusti Amsterdamiin tapaamaan teoksen kirjoittajaa. Tämä tunsi suomalaisen samaanin Johannes Setälän ja kertoi hänen työstään suomalaisen samaaniperinteen edustajana.

Susannaa puistatti se, että hänen piti matkustaa Hollantiin saakka löytääkseen maansa historian. "Olemme harvoja suomalais-ugrilaisia kansoja, joilta puuttuu yhteys vanhaan kansanperintöön."

Vuonna 2000 Susanna palasi Hollannista Suomeen ja jatkoi aiemmin aloittamiaan biologian opintoja Helsingin yliopistossa. Kun hän oli tavannut samanismia tutkineen professori Juha Pentikäisen, Susanna päätti vaihtaa pääaineeksi uskontotieteen.

Susanna oppi, että samaanit olivat yhteisöissään arvostettuja jäseniä, jotka toimivat yhteyshenkilöinä henkimaailman ja ihmisten välillä. He johdattivat kuolleiden sielut pois maan päältä ja pyysivät hengiltä ja haltioilta vastauksia arkielämän kysymyksiin.

Susanna koki välttämättömäksi opiskella perinnettä myös käytännössä ja matkusti vuonna 2003 Lohjansaarella asuvan Johannes Setälän luokse. Tämä oli harjoittanut perinteistä samanismia jo vuosikymmenet ja otti Susannan oppilaakseen. Susanna ryhtyi rakentamaan samaanirumpuja ja opettelemaan vanhoja rituaaleja ja loitsusanoja.

Vuonna 2006 he perustivat Suomalaisen Samanismin keskuksen, ja kolme vuotta myöhemmin Setälä vihki Susannan työnsä jatkajaksi.

Viime vuosina henkisyys on taas alkanut kiinnostaa ihmisiä. Yllättäen Susanna sanoo, ettei voi sietää "hörhöilyä" ja pahoittelee, että varsinkin new age -henkinen uussamanismi on tullut muotiin.

"Moni haluaa vimmatusti kokea henkisyyttä, mutta nykyään se on enimmäkseen pelkkää egotrippailua. Onhan se ihan kiva kynttiänvalossa rummuttaa, mutta aito samaaniperinne on täysin sen vastakohta."

Ensinnäkin se on ollut Susannan mukaan elonjäämisoppia luonnon keskellä. Tärkeintä oli luonnontuntemus ja kunnioittava vuorovaikutus luonnon kanssa. Samaanit tunsivat parantavat yrtit, tiesivät eläinten reitit ja säiden kehittymisen. Kaikella luonnossa ajateltiin olevan oma henkensä, myös kivillä ja kasveilla.

Jos luonnonhaltioihin ei pidetty hyviä välejä, tilanteen uskottiin johtavan epätasapainoon.

Ja juuri niin Susannan mielestä on käynytkin, kun ihminen on hylännyt vuosituhansia vaalitun, pyhän luontosuhteensa.

Ilmastonmuutos pahenee, meret ovat saastuneet ja monet eliölajit ovat kuolleet sukupuutton.

"Otan raskaasti sen, että luontoa raiskataan. Joskus tuntuu turhalta tehdä enää mitään – olemme jo niin syvällä kulutusyhteiskunnassa. Mutta kun itsellänikin on lapsia, ei voi luopua toivosta."

Susanna uskoo, että yksi syy esimerkiksi masennukseen on ihmisten olematon luontosuhde. Tiedekin on jo tunnustanut luonnon merkityksen ihmisen mielenterveydelle. Eräässä tutkimuksessa adhd-lasten huomattiin hyötyvän yhtä paljon päivittäisestä puolen tunnin ulkoilusta puistossa kuin lääkkeistään.

Susannaa surettaa myös ihmiskuvan individualisoituminen.

"Muinoin ajateltiin, että olemme vain lenkkejä sukupolvien ketjussa. Nykyihminen on sen sijaan käpertynyt oman egonsa ympärille, märehtimään ongelmiaan ja miettimään omia halujaan ja hyvää oloaan. Ennen se oli täysi mahdottomuus."

Pitkään Helsingissä asunut uskontotieteilijä muutti vuosi sitten kolmen kouluikäisen lapsensa ja miehensä kanssa Nuuksioon.

Uuden kodin ympärillä riittää metsää, jossa hengittää, ja eläimiä, joita tarkkailla.

Susanna on perustanut yhdessä miehensä kanssa Suomen luontokuvausinstituutin, ja Susanna käyttää valokuvia myös materiaalina samanismin opettamiseen.

Hän näyttää tietokoneelta kuviaan, joiden avulla voi yrittää ymmärtää samanistista maailmankuvaa. Jäkälä ojentuu maasta kuin koura. Oksantynkä näyttää kuutamossa nelistävältä otukselta. Saniaisessa tai käppyräksi kuivuneessa puunlehdessä voi nähdä kasvoja ja kumaria hahmoja.

Susanna on tyytyväinen. Samaaniperinne elää ja saa uusia muotoja digiajassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!