Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvardin bisneskoulun käynyt suomalaisnainen: Älä häpeä menestyä

Elämä
 
Brian L. Frank
Kuva: Brian L. Frank

Anu Vuorikoski tunsi, että Suomessa on katto liian matalalla ja lähti ulkomaille luomaan uraa. Hän haluaa puhua häpeilemättä onnistumisistaan. Mutta myös siitä, kun kaikki romahti.

Eräänä lauantaina Anu Vuorikoski erehtyi luulemaan, että hänellä oli vapaapäivä. Ei ollut.

Aamuyhdeksältä hänen kotiovelleen ilmestyi pomon lähettämä taksikuski, joka ilmoitti, että Anua odotetaan töissä.

24-vuotias Anu työskenteli nuorempana konsulttina Bain & Company

Anu Vuorikoski teki vähintään 60-tuntisia työviikkoja parinkymmenen vuoden ajan.

-konsulttifirman Lontoon-toimistossa. Työviikot olivat 80-tuntisia. Maanantaiaamuna Anu ja kollegat nousivat lentokoneeseen ja matkustivat asiakkaiden luokse Ruotsiin tai Saksaan. Perjantai-iltana palattiin kotiin. Lauantaina valmisteltiin esitys ja sunnuntaina esiteltiin se johdolle.

"Kun muutin Lontooseen, tunsin kolme ihmistä, ja kun muutin pois, tunsin ne samat kolme plus kollegat. Vapaa-aikaa ei ollut. Mutta se oli aikaa, jolloin piti luoda perustukset uralle. Tapasin johtajatason ihmisiä. Työ oli kuin ikkuna tulevaisuuteen", Anu sanoo.

Puolentoista vuoden jälkeen Anu lähti.

Hänet oli valittu arvostetun yhdysvaltalaisen Harvard Business Schoolin MBA-ohjelmaan ensimmäisenä suomalaisnaisena.

Anu Vuorikoski teki vähintään 60-tuntisia työviikkoja parinkymmenen vuoden ajan. Kehitysjohtajana, logistiikkajohtajana ja talousjohtajana amerikkalaisissa terveydenhoito- ja teknologia-alan firmoissa.

"Halusin tehdä töitä, joissa voi oppia uutta ja tienata hyvin. Kun on tarpeeksi rahaa, voi itse valita, minkälaisia töitä tekee ja kuinka paljon. Ja minne haluaa matkustaa ja mitä harrastaa. Personal traineriin ja tennikseen menee aikaa ja rahaa", Anu sanoo.

Hän hakee suomen kielen sanoja. Jotkut niistä ovat unohtuneet neljänkymmenen Amerikan-vuoden aikana.

Artikkeliin liittyvät

"Mä olen opportunist. Kun rekrytoija on soittanut, olen usein antanut mahdollisuuden."

Ensin piti vain saada rekrytoijat soittamaan.

Pitkään Anu ajatteli, että riittää, kun tekee työnsä hyvin. Kyllä aikaansaava ylenee. Hän meni aikaisin töihin ja jätti väliin verkostoitumislounaat, jotta ehtisi illalla jumppaan.

"Ajattelin, että kun olen hyvä, pomoni edistää uraani. Mutta eihän se niin mene. Hän edistää omaansa."

Anu päätti sanoa ääneen, mitä osaa. Työhaastatteluissa Anu opetteli kehumaan itseään kilpaa niin kuin amerikkalaiset kollegat.

"Ymmärsin, että eivät muut tiedä, mitä olen saanut aikaan, jos en itse kerro. Ei menestystä tarvitse hävetä", Anu sanoo.

Harvardin jälkeen Anu palkattiin konsultiksi San Franciscoon.

Jogurtti pilaantui jääkaappiin, niin vähän hän oli kotona. Mutta Anu nautti: hän halusi edetä urallaan. Jonkun mielestä liiankin innokkaasti.

"Kun yritin olla mukana keskusteluissa ja lean in, sanottiin, että olen liian aggressiivinen. Minulle tarjottiin firman puolesta valmentajaa, joka neuvoi, etten saa keskeyttää kenenkään puhetta, kyseenalaistaa toimintatapoja ja esittää parannusehdotuksia. Hän neuvoi myös pukeutumaan naisellisemmin. Jos mies käyttäytyi samalla tavalla, häntä pidettiin itsevarmana, mutta naista pidettiin aggressiivisena."

Katto oli liian matalalla. Siltä Anusta tuntui Suomessa. Lukion jälkeen Anu muutti Yhdysvaltoihin. Hän oli saanut stipendin Williamsin eliittiyliopistoon.

Itä-Suomen Inkeroisissa kasvanut lääkäriäidin ja insinööri-isän tytär oli jo teininä innostunut individualismia ihailleesta kirjailija Ayn Randista.

"En pitänyt holhous-Suomesta, jossa koululaiset pakotettiin rivissä hammaslääkäriin ja piti olla tasapäinen kaikessa. Yksikään pää ei saanut nousta muiden yli", Vuorikoski sanoo.

"Koin, ettei Suomessa voinut menestyä, ainakaan naisena."

Tälle tielleen Anu on jäänyt.

Suomalainen verotus, kylmät talvet ja mökkihullut miehet eivät kiinnostaneet, Anu naurahtaa.

Eräänä perjantaina Anu Vuorikoski sai tarpeekseen.

Hän ei pitänyt tavasta, jolla esimies kontrolloi jokaista hallitukselle tehtävää esitystä ja pompotti hänen alaisiaan.

Anu kävi ilmoittamassa, että irtisanoutuu talousjohtajan työstä – oltuaan yrityksessä töissä alle puoli vuotta.

"Olen kahdesti irtisanoutunut hyvästä työstä, koska en ollut tyytyväinen esimieheni johtamistapaan. Olen tunnistanut oman arvoni. Asenne töissä pitäisi olla sellainen, että työpaikka tarvitsee minua, mutta minä en tarvitse tätä työpaikkaa. Uusia töitä löytyy kyllä. Työ on niin suuri osa elämää, ettei sen takia kannata olla onneton", Anu sanoo.

Sitten hän lisää:

"Tiedän, että ajatus kuulostaa elitistiseltä. Pyramidin alaosassa mietitään, mistä saa rahaa ruokaan. Kun on kivunnut ylös, voi miettiä, mitä itse haluaa tehdä, ja voi rahoittaa myös taukoja."

Anu ei tunnusta, että olisi katunut ratkaisujaan. Ei edes silloin, kun jätti hyvän työn vain saadakseen uudesta paikasta potkut faksilla. Hän uskoo, että riskit veivät eteenpäin.

"Kun yksityiselämässä meni hyvin ja kotona oli tukea vaikka muille jakaa, riskejä voi ottaa", Anu sanoo.

Hän on halunnut puhua avoimesti onnistumisista, mutta myös epäonnistumisista niin työelämässä kuin siviilissä. Silloinkin, kun kaikki romahti.

San Franciscossa asuessaan Anu esiteltiin rekrytoijana työskentelevälle Rich Bullisille. Se oli kiinnostusta ensi silmäyksellä, mutta Anulla oli poikaystävä. Yhteisten tuttujen illanistujaisissa kaverukset kuitenkin unohtuivat juttelemaan tuntikausiksi.

Kun Anu pari vuotta myöhemmin erosi, hän sai puhelun tutulta rekrytoijalta. Richillä ei ollut tarjota työpaikkaa, vaan treffit.

Kahden viikon kuluttua ensitreffeistä pariskunta oli kihloissa ja kahden kuukauden kuluttua naimisissa.

Rekrytoijana työskennellyt Rich ymmärsi Anun uhkarohkeita siirtoja. Hän kannusti silloinkin, kun muut pitivät Anua hulluna: Vuonna 1998 – saatuaan potkut faksilla – Anu nimittäin päätti kokeilla, minkälaista olisi työskennellä yritysrahoituksen lehtorina yliopistossa.

Kaverit kyselivät, koska Anu aikoo hankkia oikean työn, josta maksetaan oikeaa palkkaa. Anu ei aikonut. Hän huomasi nauttivansa opettamisesta enemmän kuin johtamisesta. Yliopistossa sai vaikuttaa nuorten tulevaisuuteen.

Rich kannusti jäämään.

Yhtä mieltä pariskunta oli myös tulevaisuudesta: se vietettäisiin kahdestaan. Anu ei haaveillut perheestä. Uran ja lasten yhdistäminen tuntui hankalalta.

"Rich taas oli tehnyt sterilisaation jo 24-vuotiaana. Hän ei halunnut ottaa riskiä, että lapset perisivät vakavan kaksisuuntaisen mielialahäiriön, jota hänen äitinsä oli sairastanut."

Kello oli kuusi aamulla, kun Rich lähti ostamaan sanomalehteä kioskilta. Anu jäi nukkumaan. Kerrankin hänellä oli pitkä kesäloma.

Seitsemän aikaan Anu heräsi. Richiä ei kuulunut takaisin.

Anu huolestui ja lähti etsimään tätä.

Kymmeneltä Anu soitti ystävälleen.

Puolilta päivin he soittivat poliisille.

Kahdelta yöllä ovelle koputettiin. Teinipojat olivat löytäneet Richin. Hän oli ampunut itsensä.

"En edes tiennyt, että hänellä oli ase. Itsemurha oli täydellinen yllätys", Anu sanoo.

Hän romahti. Moneen viikkoon Anu ei voinut mennä pariskunnan yhteiseen kotiin tai nousta auton rattiin.

Ystävät ja perhe järjestivät vuorot niin, ettei Anu ollut yksin kotona kahteen kuukauteen.

Anu mietti, miten olisi voinut huomata, ettei kaikki ollutkaan hyvin.

Olisiko hän voinut estää tämän?

"Suruterapiassa ymmärsin, että Rich sairasti piilevää kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Jälkikäteen tajusin, että jotkut Richin päähänpinttymät olivat lievää maanisuutta. Myös ystävät olivat huomanneet saman. Terapeutti sanoi, että ehkä minun ansiostani Rich eli edes näin pitkään", Anu sanoo.

Viime marraskuussa Anu valittiin Harvardin bisneskoulun kunnia-alumniksi. Yliopiston nettisivuilla julkaistussa esittelyssä Anu hymyilee leveästi. Lyhyessä tekstissä hän luettelee urasaavutuksiaan – ja kertoo, kuinka hänen rakas aviomiehensä teki itsemurhan 12 yhteisen avioliittovuoden jälkeen ja kuinka uusi rakkaus löytyi deittisivusto Match.comin kautta. Uuden puolison ex-vaimo teki itsemurhan päivälleen kaksi vuotta Richin jälkeen. Senkin hän kertoo esittelyssä.

Anun mielestä osa ihmisen menestystä on avoimuus.

"Jos toinen ei tiedä, miten sinusta on tullut sinä, side on ohuempi ja sinut voidaan vaihtaa hetkessä toiseen", Anu sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!