Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tahdon lapsen, mies puuttuu

Elämä
 
Anna Tommola
Liisa Takala
Sanna Laine on haaveillut äitiydestä jo pitkään. Vain mies puuttuu.
Sanna Laine on haaveillut äitiydestä jo pitkään. Vain mies puuttuu. Kuva: Liisa Takala

Lasta tekisi mieli, mutta miestä ei ole. Mitä tehdä? Sanna Laine yrittää löytää miehen, Laura pyysi ystäväänsä luovuttamaan siittiöitä.

Nelikymppinen Laura on itsekin ihmeissään.

"En edelleenkään tajua, miksi haluan lapsen. Järjen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Mutta joka kerta, kun olen tehnyt jonkin siirron tässä projektissa, tunnen helpotusta", Laura kertoo.

Yksi siirto on edessä jo seuraavana päivänä: miespuolisen ystävän kanssa on määrä keskustella vakavasti kaikesta siitä, mitä siittiöiden luovuttaminen tarkoittaisi.

Haave perheestä ei ole ollut yksin elävälle naiselle itsestään selvä. Laura ei erityisemmin rakasta pikkulapsia – jos nyt ei vihaakaan. Toisaalta oma lapsi toisi jatkuvuutta. Olisi joku, jolle siirtää ne lapsuuden tärkeät laulut.

Ja jos äidiksi tahtoo, aikaa ei ole hukattavaksi.

"En halua viisikymppisenä katua sitä, etten edes yrittänyt."

Laura ehti hautoa ajatusta kaksi vuotta ennen tositoimiin ryhtymistä. Lykkäys oli pitkä – mutta myös henkisesti välttämätöntä. Lapsihaave nosti pintaan pelkoja ja huonouden tunteita, eikä nettikeskustelujen lukeminen auttanut asiaa.

"Ajattelin, että olen naurettava ja luonnoton: kukaan ei rakasta minua eikä halua tehdä lasta kanssani. Nyt tajuan, että tilanteessani on kyse aika monista yhteensattumista eikä siitä, että olen huono tai säälittävä."

Taustalla kummitteli sekin, että Laura on jo kerran ollut raskaana ja päätynyt aborttiin. Hän oli kahdenkymmenenviiden ja suhteessa, jossa mies ei halunnut lasta. Laurakin toivoi vielä tuolloin tapaavansa joskus miehen, jonka kanssa kaikki toimisi. Niin vain ei käynyt.

Kun Laura alkoi puhua aikeistaan ystäväpiirissään, kolmekin tuttua miestä ilmoittautui avuksi. Kaksi putosi myöhemmin pois kuviosta oman perhetilanteensa takia.

Ystävän kanssa asioista sopiminen tuntuu helpommalta kuin tuntemattoman luovuttajan, kun yrityksiä tarvitaan luultavasti useita. Hedelmöityshoidot taas ovat kalliita.

"En voi myöskään kuvitella, että laittaisin huulipunaa ja menisin tuonne jonnekin etsimään isää lapselleni. Olen romantikko, uskon rakkauteen. En voisi pitää miestä vain välineenä. Ulkona käydessäni olen kyllä huomannut, että miehille ei ole mitään niin vaarallista kuin yli 35-vuotias lapseton nainen."

Myös Sanna Laine, 38, edustaa tätä vaaralliseksi koettua joukkoa. Digitaalisena markkinointipäällikkönä energiayhtiö Loisteessa työskentelevä Sanna on tyypillinen pääkaupunkiseudun sinkkunainen: hyvin koulutettu, itsestään huolehtiva ja sosiaalinen – ja enemmän kuin valmis perustamaan perheen. Urankaan kannalta lapsenteko ei olisi riski, koska työnantaja tukee työn ja perheen yhteensovittamista.

Sitä oikeaa ei vain ole tullut vastaan. Ja sitä Sanna hakee – ei vain suhdetta suhteen vuoksi tai ketä tahansa isäksi suostuvaa.

"Haluaisin ydinperheen ja miehen, jonka kanssa jakaa arjen ja lastenkasvatuksen", hän sanoo.

Keskustelupalstoilla sinkkunaisia syytetään usein liian suurista vaatimuksista. Sanna ei lämpene puheille tietoisesta riman laskemisesta. Hän tahtoo uskoa, että kun kaksi sopivaa ihmistä kohtaa, loppu tapahtuu luonnostaan. Sellaista kohtaamista ei vain ole tullut vastaan.

Sanna on kokeillut kumppanin etsinnässä monia eri kanavia.

"Pidän koko ajan silmät auki. Mutta ehkä nettideittailu ei ole enää minua varten. Koen helpommaksi tutustua oikeassa elämässä."

Uusia tuttavuuksia tavatessaan Sanna ei ole piilotellut lapsihaaveitaan. Jahkailu olisi ajan väärinkäyttöä, kun neljänkympin rajapyykki häämöttää.

"En koe aiheesta puhumista vaikeaksi, se on parempikin kertoa alkuvaiheessa. Ja kyllä monet miehetkin ottavat sen aika nopeasti puheeksi. Eräs mies kertoi heti ensimmäisillä treffeillä haluavansa lapsia."

Sannalle toive äidiksi tulemisesta on ollut pienestä saakka selvä – enemmän vaisto kuin tietoinen päätös. Ennen oli luonnollista, että tietyssä iässä ihmiset vain perustivat perheen, hän pohtii. Nykyään varsinkin monelle miehelle sitoutumisesta näyttää tulleen vaikeaa. Päätöstä haudotaan pitkään.

Nykyisin monien 35-vuotiaiden elämäntapa voi olla hyvin samanlainen kuin 25-vuotiaiden, mutta naiselle biologia on armoton. Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen huomauttaa, että nelikymppisen naisen terveys tai hyvä ulkonäkö ei kerro mitään hänen munasolujensa terveydestä. Monelle se tulee yllätyksenä.

"Pidentyneen nuoruuden hintana on, että lapsenteko voi jäädä kokonaan tai ainakin viime tippaan", Vaaranen sanoo.

Laura myöntää, ettei hänelle tullut mieleenkään, että lapsenteolle olisi jokin aikaraja, ennen kuin ystävät alkoivat vihjailla asiasta.

"Ehkä se johtuu siitä, etten ole koskaan ajatellut erityisesti olevani nainen vaan ihminen, jolla vain on tämä sukupuoli. En ole ajatellut sitä, että suvunjatkamiskykyni loppuu. Siitä ei ylipäätään hirveästi puhuta."

Heli Vaarasen mielestä naisen olisi hyvä selventää omat toiveet itselleen viimeistään kolmekymppisenä – vahvasti ennakoiden. Jos mies ei halua lapsia nyt, on hyvin mahdollista, ettei hän halua niitä seuraavana eikä sitä seuraavanakaan vuonna.

"Yksi elämän hurja opetus on, että kaikkea ei voi saada – ei ehkä voi saada sekä lasta että rakkaussuhdetta juuri siihen mieheen. Täytyy tehdä valintoja."

Sannalla on muutama vuosi sitten päättyneen avoliiton jälkeen ollut eripituisia suhteita, joista pisin päättyi lopulta juuri siksi, että mies oli aivan varma, ettei tahdo lapsia.

Laurakin tapaili parhaassa perheenperustamisiässä pitkään miestä, joka ei halunnut suhteelta sen enempää. Laura jaksoi toivoa, että asiat loksahtaisivat kohdalleen, mutta turhaan. Katkeran lopun jälkeen hän rypi vuosia pettymyksessään – kunnes havahtui siihen, ettei ollut vielä valmis harppaamaan suoraan vaihdevuosiin.

"Rajallisessa lisääntymiskyvyssä on se hyvä puoli, että sen oivaltaminen pakottaa tekemään päivityksen omasta elämästä. Nelikymppiset miehet ovat sellaisia usvien prinssejä, heillä on varaa vuosikausien haahuiluun", Laura sanoo lempeän huvittuneesti.

Pohjimmiltaan asia on vakava. Mies voi muuttaa mieltään myöhäänkin, nainen ei.

"Olisi luonnolta reilumpaa, jos edes olisi jokin tietty tarkka ikä, johon hedelmällisyys päättyy. Että sen sitten tietäisi."

Heli Vaarasen mukaan tietoinen yksin äidiksi ryhtyminen on yleistyvä ilmiö. Kun ikä alkaa tulla vastaan, moni ottaa Lauran tavoin ohjat omiin käsiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan hedelmöityshoidoilla sai lapsen 162 itsellistä naista vuonna 2012. Luku on kaksinkertaistunut vuodesta 2005. Yritysten määrä on todennäköisesti vielä suurempi.

THL:n tutkija Suvi Nipuli on tehnyt gradunsa hedelmöityshoitoihin hakeutuneiden itsellisten naisten vertaiskeskusteluista. Nipulin mukaan yhteistä erilaisille tarinoille oli se, että naiset olivat lapsenkaipuunsa kanssa yksin: Parisuhdetta ei ollut ja aika sen etsimiseen alkoi osalla käydä vähiin. Toiset olivat valmiita luopumaan parisuhteesta, koska mies ei halunnut lapsia.

"Näissä naisissa ei ollut sellaisia, jotka olisivat tehneet ideologisen valinnan hankkia lapsi ilman parisuhdetta. Siinä elämäntilanteessa se vain oli heille se paras vaihtoehto", Nipuli sanoo.

Ratkaisua helpottaa nykynaisten taloudellinen itsenäisyys ja muuttunut asenneilmasto. Yksinhuoltajia on niin paljon, että se ei enää lyö naiseen samanlaista leimaa kuin ennen. Vaaranen muistuttaa myös, että tulevaa lasta odottaa äidin kanssa usein myös iso suku. Siksi lasta ei oikeastaan hankita yksin.

Hedelmällisyyshoidot ovat yksin äidiksi ryhtyvän naisen näkökulmasta turvallinen ja juridisesti selkein menetelmä – mutta myös kallis.

Jos Lauralle ei kuulu lasta kotikonstein noin puolessa vuodessa, hänkin aikoo yrittää saada kokoon hoitoihin tarvittavat rahat.

"Hirveän kauan yli vuotta en ehkä kuitenkaan yrittäisi. Pitää varoa, ettei ala pakkomielteilemään. On muitakin tapoja toteutua ihmisenä."

Ydinperheestä haaveileva Sanna sen sijaan ei ole harkinnut lapsen hankkimista yksin.

"Ajatus on ehkä käynyt jossakin taustalla: että jos ei mitään muuta vaihtoehtoa löydy, niin sitten. Mutta en ole vakavissani miettinyt tai selvitellyt asiaa. Kokisin aika haastavaksi apuverkoston rakentamisen, kun perheeni asuu kaukana."

Lauralla ei ole ruusunpunaisia odotuksia vauva-ajasta yksin. Onhan se monesti rankkaa kahdellekin. Vastuu jännittää, samoin se, ettei voi jakaa kaikkia hyviäkään asioita toisen kanssa.

"Henkisesti varaudun myös siihen, että elän koko aikuisikäni yksin. Yli nelikymppinen yksinhuoltaja ei ole kuumaa kamaa parisuhdemarkkinoilla", Laura sanoo.

"Onhan tämä tyhmä veto kaiken sen suhteen, mikä minulle on tärkeää, töidenkin. Mutta sitten selvitään. Lopulta ajattelen, että kannattaa vain tehdä niin kuin tuntuu oikealta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!