Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähän käytän rahani – kolme keskituloista perhettä kirjasi menonsa

Elämä
 
Anni Koponen
Milla Hakkaraiselle jää joka kuukausi 700–800 euroa ylimääräistä rahaa, jonka hän käyttää palveluihin.
Milla Hakkaraiselle jää joka kuukausi 700–800 euroa ylimääräistä rahaa, jonka hän käyttää palveluihin.

Yksi syö ulkona, toinen kantaa rahat rautakauppaan. Kolme keskituloista perhettä kirjasi kaikki kuukauden menonsa ja pohti, millainen rahankäyttö lisää heidän hyvinvointiaan.

Putkiremontti oli viimeinen pisara. Milla Hakkaraisen omistusasunnon kulut olisivat remontin jälkeen nousseet 900 euroon kuukaudessa. Se oli hänestä liikaa Helsingin Pajamäessä sijaitsevasta yksiöstä.

"Puolisoni työskentelee kokkina. Ala on matalapalkkainen ja kausittainen. Kun hänellä ei ollut töitä, maksoin kaiken."

Sitten tarjoutui erikoinen mahdollisuus. Pariskunta pääsi osa-aikaisiksi talonmiehiksi roihuvuorelaiseen talonyhtiöön. Työsuhdeasunnon 680 euron vuokra lyhennetään Millan puolison talonmiespalkasta.

Kerralla muuttui koko taloudenpito ja kulutus: Milla myi asuntonsa ja maksoi pois velat, luotot ja opintolainat. Rahaa ei jäänyt säästöön, mutta enää ei ollut velkaakaan.

"Lapsesta asti minulle oli opetettu, että kunnollisilla ihmisillä pitää olla omistusasunto. Olin ostanut ensimmäisen 22-vuotiaana. Olen ollut kahdeksan vuotta keskituloisissa töissä, mutta koska olen maksanut asuntoa yksin, olemme olleet taloudellisesti tiukoilla. Omistusasuminen oli liian kallista. Sitten tajusin, että en halunnut olla velkaa kenellekään enkä sidottu materiaan."

Arttu Kokkonen
Minna Pii ja Jukka Laurio sekä lapset Titta (vas.) ja Tiuku Laurio asuvat Jukan kotitilalla Haukiniemessä noin 30 kilometrin päässä Savonlinnasta.
Minna Pii ja Jukka Laurio sekä lapset Titta (vas.) ja Tiuku Laurio asuvat Jukan kotitilalla Haukiniemessä noin 30 kilometrin päässä Savonlinnasta.

Milla Hakkarainen poikkeaa valtavirrasta kulutusvalinnoillaan: hän asuu vuokralla, ei omista autoa ja käyttää satoja euroja kuukaudessa palveluihin ja ravintolassa syömiseen.

Enemmistö suomalaisista kuluttaa suurimman osan rahoistaan omaan kotiin, liikkumiseen ja ruokakauppaan: siksi, että ne ovat pakollisia, mutta myös siksi, että niihin halutaan kuluttaa.

Eniten rahaa kuluu asumiseen: Kahden vanhemman lapsiperheessä noin 14 000 euroa vuodessa ja sinkkutaloudessa noin 7 400 euroa.

"Oma asunto on suomalaisille tärkeä. Vuokralla asuvat yleensä ne, joilla ei ole varaa omaan tai joiden elämänvaihe on vakiintumaton. Asunto on keskiluokan statussymboli: asutaan niin hyvin kuin pystytään ja kotia rempataan ja sisustetaan", sanoo kuluttamista tutkinut Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska.

Toisena tulevat liikennemenot, joihin käytetään lapsiperheissä noin 10 000 euroa vuodessa ja sinkkutaloudessa 3 400 euroa. Suurin rahasyöppö on oma auto. Wilskan mukaan auton statusarvo on kuitenkin laskemassa ekologisen ajattelun yleistyessä.

Ruokaan lapsiperheet kuluttavat keskimäärin 7 500 euroa vuodessa ja yksin asuvat 2 500 euroa vuodessa, kun ravintolakäyntejä ei lasketa mukaan.

"1990-luvulta saakka on puhuttu, että Suomi alkaa muuttua palveluyhteiskunnaksi, mutta muutos on todella hidasta. Ravintoloihin ja siivoojaan kuluttaminen ei ole keskiluokan arkijuttu vieläkään. Kärjistäen voisi sanoa, että ihmiset ostavat mieluummin 52 tuuman television ja siivoavat itse. Tavaran ja erityisesti elektroniikan määrä kodeissa lisääntyy, samoin esteettinen kuluttaminen, kuten vaatteiden ostaminen", Wilska sanoo.

Vaatteisiin ja laukkuihin Millakin tuhlasi ennen. Alkuvuodesta entinen himoshoppailija alkoi järjestelmällisesti luopua ylimääräisistä tavaroistaan ja julisti itselleen vuoden vaatteiden ostokiellon.

"Ajattelen, että olisi hienoa, jos kaikki tarpeellinen mahtuisi yhteen reppuun ja luottokortti taskuun. Niillä pärjää."

Nykyään Millalle jää joka kuukausi 700–800 euroa ylimääräistä rahaa, koska asuntolainaa ei ole ja vuokra kuittaantuu puolison työllä. Raha kuluu yleensä viimeistä senttiä myöten laadukkaaseen ruokaan, palveluihin ja vapaa-ajan viettoon. Pari kertaa vuodessa pariskunta matkustaa ulkomaille.

"On ollut aika, jolloin ei ollut rahaa kuin ranskalaisiin. Nyt ostamme luomua ja tuoretta ruokaa kotiin tai käymme ulkona syömässä."

Seurantakuukauteen osui myös hemmotteluviikonloppu Helsingin keskustan Hotelli Havenissa ja illallinen hyvässä ravintolassa sekä illanviettoja kavereiden kanssa, pari keikkaa ja teatterikäyntiä. Ensimmäistä kertaa vuosiin Millalla on varaa myös parturiin, kosmetologiin ja luomukosmetiikkaan.

"Nautin siitä, että voin elää näin. Olin tiukoilla pitkään enkä häpeä sitä, ettei nyt tarvitse murehtia rahasta. Ei elämä voi olla sellaista, että käy vaan töissä ja säästää kotona pahan päivän varalle. Minulla ei ole eikä tule lapsia, joten ei tarvitse varautua ja murehtia heidän takiaan. Keskityn hetkeen."

Välillä se tarkoittaa, että menot ylittävät tulot. Silloin Milla turvautuu luottokorttiin. Näin kävi seurantakuukauden aikana poikkeuksellisen hotelliviikonlopun takia. Tavoitteena on kuitenkin saada tulevaisuudessa sen verran rahaa säästöön, ettei luottokorttia tarvita.

Milla uskoo saavansa säästöpuskurin nopeastikin kasaan, jos tilanne niin vaatii.

"Tykkään samppanjasta, mutta en tarvitse sitä. Elintason voi sopeuttaa tilanteen mukaan. Jos pitää valita, voin jättää vuodeksi illanvietot Helsingissä, että pääsen matkustamaan kesälomalla ulkomaille."

Vesa-Matti Väärä
Leena ja Johannes Janhila ovat tehneet itse Star Warsista tutun kloonisotilasasun Johannekselle.
Leena ja Johannes Janhila ovat tehneet itse Star Warsista tutun kloonisotilasasun Johannekselle.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!