Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotona opetettiin nelivuotiaalle: Kun poliisit ajavat pihaan, juokse karkuun

Elämä
 
"Sijaislapsi ei ole kuin auto, josta voi noin vain luopua"
"Sijaislapsi ei ole kuin auto, josta voi noin vain luopua"
Lapsena huostaanotettu Sami Isoniemi kertoo, miten vähentää huostaanottoja.

Sami Isoniemi otettiin huostaan juuri ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä. Samanlainen kohtalo olisi monen lapsen kohdalla vältettävissä, poliisina työskentelevä Isoniemi sanoo nyt.

Kun sinivalkoiset autot ajavat pihaan, pitää keskeyttää leikit ja juosta. Sen nelivuotias Sami oli kotona oppinut.

Onneksi koti sijaitsi kerrostalossa, jonka alimman kerroksen parvekkeen alla oli kolo. Sinne poika mahtui ryömimään. Joskus piiloon tunki pari kaveria mukaan.

3 parasta

Perhe

"Perhekäsitykseni on laaja: siihen kuuluu kihlattuni ja hänen neljä lastaan, sijaisperheeni, sijaisvanhempieni suvut sekä biologinen suku äitini puolelta. Sijaisveljen esikoinen on kummityttöni. Myös monet sijoitetut nuoret ovat tulleet läheisiksi vuosien varrella."

Jalkapallo

"Pelaan maali–vahtina Sundom IF:ssä. Nyt kuulun tosin vain harjoitusrinkiin, sillä en halua pelata, jos en voi keskittyä siihen täysillä. MM-kisoissa kannatan Brasi–liaa. Urheilu on muutenkin tärkeää, ja matkoille otan aina uikkarit tai lenkkikamat mukaan."

Kirjoittaminen

"Minulla on halu kirjoittaa missä muodossa vain. Se voisi olla asiatekstiä tai vaikka Juoppohullun päiväkirja -tyyppinen anonyymi kertomus omista ja kavereiden toilailuista. Ehkä jonakin päivänä jätän kaiken kiireen taakse ja keskityn kirjoittamiseen."

Kerran Sami kiipesi äidin ja siskon kanssa parvekkeiden kaiteiden yli naapuriin. Ovelta oli jo kuulunut koputus, mutta perhe oli taas kerran vikkelämpi.

Mutta sitten tuli ilta, jolloin mikään ei auttanut.

Äiti, sisko ja Sami olivat teljenneet ulko-oven hyllyllä ja lastenrattailla, mutta poliisi tuli sisään. Perässä seurasi sosiaalityöntekijä. Jompikumpi lapsista puri häntä käteen.

Sami ja hänen siskonsa otettiin huostaan päivää ennen Samin viisivuotissyntymäpäivää. 

"Tiedätkö Sami, paljonko tämä touhu maksaa?"

Koulukodissa asuvan nuoren kysymys oli suora, ja Sami Isoniemi myönsi tietävänsä vastauksen. Yhden lapsen koulukotipaikka maksaa yli 100 000 euroa vuodessa.

Sami on 28-vuotias vaasalainen rikosylikonstaapeli ja asiantuntija lastensuojeluun keskittyvässä Pesäpuu ry:ssä. Viime vuosina hän on kiertänyt Suomen kaikki koulukodit ja tavannut satoja huostaan otettuja nuoria.

"Kysymyksen esittänyt nuori tokaisi, että jos summan olisi aikoinaan pannut perheen tukemiseen, ei oltaisi nyt tässä pisteessä."

Sen puolesta Sami nyt kampanjoi.

Jotkut Samin tapaamista lapsista eivät ole kyenneet enää laskemaan sijoituspaikkojensa määrää. Monella koti on vaihtunut useammin kuin kerran vuodessa.

Ja lapsia tulee koko ajan lisää: toissavuonna kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna miltei 18 000 lasta. Määrä on kasvanut lähes tasaisesti. Vuonna 1991, kun Sami otettiin huostaan, sijoitettuja lapsia oli puolet vähemmän.

Mikko Lehtimäki
Sami Isoniemi otettiin lapsena huostaan. Nykyään hän auttaa kohtalontovereitaan.
Sami Isoniemi otettiin lapsena huostaan. Nykyään hän auttaa kohtalontovereitaan.

Eivät vanhemmat olleet pahoja, he eivät vain pystyneet kantamaan vanhempien vastuuta, Sami painottaa. Siksi hän ja sisko eivät koskaan palanneet lapsuudenkotiinsa.

Muistot nelivuotiaan elämästä ovat vain välähdyksiä, mutta joukossa on myös hyvää. Kun äiti oli läsnä, hän leikki, lauloi ja luki lapsilleen.

Samista ja siskosta tuli kielellisesti lahjakkaita. Lukiossa Sami hankki tienestejä kirjoittamalla juttuja paikallislehteen. Kun hän myöhemmin opiskeli yliopistossa, hänen ei tarvinnut muotoilla tenttivastauksia pitkään.

"Se on niitä hyviä asioita, joita äidiltä olen saanut."

Toisina hetkinä lapset kuitenkin jäivät pärjäämään keskenään. Koulussa huolestuttiin viisi vuotta vanhemman siskon poissaoloista, eikä Samia näkynyt neuvolassa. Kerran naapuri kohtasi Samin pyöräkellarissa. Pikkupoika hengaili teini-ikäisten porukassa, vaikka kello kävi puolta yötä.

Päihdeongelmasta ei ollut kyse, mutta sen tarkemmin Sami ei halua äitinsä menneisyyttä ruotia. Jostakin syystä äiti ei huolinut apua, vaan perhe turvautui viranomaisten välttelyyn.

"Ehkä se oli tietty pohjalainen ylpeys. Että piti pärjätä itse." 

Nykyään sellaista tapahtuu harvoin. Samin mukaan suuntaus on päinvastainen: moni perhe kaipaa apua, mutta saa sitä vasta, kun päätyy lastensuojelun asiakkaaksi. Joskus ensimmäinen toimenpide on se, että lapselle etsitään uusi koti.

"Ei ole resursseja käyttää lievempiä keinoja ja tukea perheitä. Jos uusia sosiaalityöntekijöitä palkataan, heitä tarvitaan tekemään huostaanottoja – sammuttamaan tulipaloja."

Hyviä esimerkkejä on silti jo nähty. Imatran kaupunki päätti sijoittaa 200 000 euroa työntekijöiden palkkaamiseksi perhe–apuun. Lisäksi laitospaikkoja lakkautettiin ja työntekijät siirrettiin ennaltaehkäisevään perhetyöhön. Toimien seurauksena lasten pitkäaikaiset sijoitukset vähenivät ja syntyi miljoonasäästöt.

Samin mielestä lastensuojeluilmoituksen lisäksi pitäisi olla toinen vaihtoehto, eräänlainen yhteistyökutsu. Siinä perhe ja viranomaiset kokoontuisivat pohtimaan, mikä auttaisi perhettä parhaiten. Apu voisi olla lastenhoitoa, mielenterveyspalveluja, päihdekuntoutusta tai vaikka tukihenkilö taloudenpitoon.

"Ja tavoite pitäisi asettaa pidemmälle kuin vuoden päähän. Niin paljon pitäisi olla munaa, että pystyttäisiin ottamaan se riski, maksaa mitä maksaa."

Imatran mallissa perheen ei tarvinnut olla asiakkaana lastensuojelussa, jotta sai perhetyöntekijän kotiinsa. Se on Samin mielestä tärkeä edistysaskel.

"Nyt jotkut viranomaiset tekevät lastensuojeluilmoituksia siirtääkseen ongelmat ja pestäkseen niistä kätensä. Ilmoitus voi olla perheelle yllätys. Se on kova paikka ja voi jo lamauttaa, vaikka lastensuojelun asiakkuuden pitäisi pikemminkin avata ovia." 

Neljä vuotta sitten Sami kantoi hautaan tuntemattoman miehen.

Isä katosi Samin elämästä, kun tämä oli aivan pieni. Siitä lähtien Sami oli isälleen vaiettu salaisuus, josta tiesi vain muutama lähipiirissä.

Kun isä teki kuolemaa, myös Sami sai siitä tiedon. Hän lähti sairaalaan, vaikka tiesi isän olevan jo niin heikkona, ettei kykenisi häntä tunnistamaan.

"Ajattelin, että jos ei hänestä ollut tapaamaan minua, niin minä tapaan sitten hänet. Olisin vain halunnut kysyä, miksi tämän piti mennä näin päin."

Tutustuminen alkoi vasta, kun Sami pääsi penkomaan kuolinpesää. Selvisi, että maanviljelijä oli menettänyt kotinsa tulipalossa samoihin aikoihin, kun Sami otettiin huostaan.

Sami Isoniemi

Kuka?

Vaasalainen rikosylikonstaapeli ja hallintotieteiden maisteri.

Mistä tunnetaan?

Työskennellyt yli neljän vuoden ajan vapaaehtoisena ja palkattuna kokemus–asiantuntijana Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimissä. Tiimin tavoitteena on edistää sijaishuollossa olevien lasten osallisuutta lastensuojelussa.

Mistä ei tunneta?

Työskennellyt muun muassa talonmiehenä, leikkikentänhoitajana, harrastelehden toimittajana, taksinkuljettajana, videovuokraamotyöntekijänä ja myyntineuvottelijana.

Auton hansikaslokerosta löytyi kutsu ylioppilasjuhliin. Sen Sami oli vuosia aiemmin lähettänyt tärpiksi: tässä olisi hyvä tilaisuus tavata.

Nyt selvisi, että isä oli ollut aikeissa tulla. Mukaan oli tulossa myös Samin siskopuoli, joka jo odotti valmiina auton lähtöä. Sen piti olla yllätys, mutta kyyti ei koskaan saapunut perille.

Ehkä syynä oli isän häpeä epäonnistumisistaan, Sami miettii.

"Olisin saanut taakan, jos olisin tiennyt asioiden tilasta."

Sami ei ole katkera, mutta tarinan tavallisuus surettaa häntä. Juuri miehen malli puuttuu monelta lastensuojelun asiakkaana olevalta nuorelta. Nyt Sami kerää nuorten isätarinoita kirjaksi, jonka hän toivoo nostavan isien merkitystä esiin.

"Kaikissa vanhemmissa on paljon hyvää. Vaikka lapsi otettaisiin huostaan, se ei saisi lannistaa vanhempia niin, että lapsen elämästä jäädään pois." 

Sami uskoo olleensa monesta syystä onnekas.

Huostaanoton jälkeen hän ja sisko viettivät lastenkodissa vuoden. Sen aikana pienestä kaupungista löytyi perhe, johon kuului vanhemmat ja yksi poika. Hänestä tuli Samille isoveli. Sami ja hänen siskonsa asuivat perheessä täysi-ikäisiksi asti.

"Onneksi perhettä etsittiin niin kauan. Se meni kerralla nappiin."

Sami oli myös juuri sopivan ikäinen: kuusivuotiaan oli vielä suhteellisen helppo kiintyä uusiin ihmisiin. Eivätkä sijaisvanhemmat kääntäneet selkäänsä, kun Sami alkoi kapinoida. He ymmärsivät, että myöhästelevä poika vain kerjäsi puhutteluja, joiden lomassa saattoi avautua muista huolistaan.

Onni oli myös naapuripaikkakunnan jalkapallojoukkue, joka veti pidemmän korren kuin teinien ryyppyporukat.

Biologista äitiään Sami ei ole tavannut vuosiin. Jos häneltä kysytään, missä oikea koti on, se on sijaisvanhempien luona.

"Sinne vien äitien- ja isänpäiväkukat ja siellä juhlin syntymäpäiviä."

Läheiset aikuiset ovat kertoneet Samille nähneensä jo varhain, että poika haluaa selvitä.

"Minulla oli aina pärjäämisen halu. Vasta aikuisiällä olen oppinut pyytämään apua ja sanomaan joskus, että nyt väsyttää."

Se kuulostaa jotenkin tutulta.

"Varmasti sitä samaa oli myös äidissäni. Periksiantamattomuus oli hänenkin vahvuutensa. Mutta se oli myös heikkous."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!