Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajasiivoojan Suomi – kaljaa seinillä ja eritteitä ympäri vessaa

Elämä
 
Sonja Saarikoski

Nepalilainen Arun Gurung, thaimaalainen Nongyao Duangprasert ja Afrikasta muuttanut Jamila ovat siivoojia. He näkevät työssään Suomen, jossa kalja on seinillä ja eritteet ympäri vessaa.

Olutta on seinillä, sängyssä ja lattialla. Lakanat on vedetty pois pedeistä ja vessassa haisee tupakka.

Tämä on nepalilaisen Arun Gurungin tyypillinen työpäivän alku. Hän työskentelee siivoojana Viking Linella.

"Näyttää kuin hytissä olisi tapahtunut luonnonkatastrofi. Tässä näkee, miten suomalaiset juhlivat", Gurung nauraa Viking Linen terminaalissa.

Ei sillä, että Gurungin mielestä tässä olisi mitään vikaa. Hän on asunut Suomessa vuodesta 2008 ja nähnyt kaikenlaista.

Häntä ei haittaa siivota suomalaisen juhlinnan jälkiä. Siitä maksetaan, ja se on pääasia.

Toimistosiivooja oli maahanmuuttajien yleisin ammatti vuonna 2011, kertoo Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto. Vuonna 2011 viidennes toimistosiivoojista oli maahanmuuttajataustaisia. Tarkkoja tilastoja asiasta ei ole, mutta on arveltu, että jopa puolet pääkaupunkiseudun siivoojista on kotoisin muualta kuin Suomesta.

"Siivoustyöllä on jossain määrin huono leima, eikä kantaväestö välttämättä suostu tekemään sitä", sanoo tutkija Minna Toivanen Työterveyslaitokselta.

Timo Sairanen SOL Palvelut Oy:stä vahvistaa, että työvoimapula olisi valtava ilman maahanmuuttajataustaisia siivoojia. Yhtiön työntekijöistä viidennes tulee muualta kuin Suomesta.

"Vaikea sanoa, miten työ tulisi tehdyksi ilman maahanmuuttajia."

Thaimaalainen Nongyao Duangprasert aloittaa työt joka arkiaamu kello kuusi. Kierros Kallion virastotalon käytävillä alkaa pari tuntia ennen kuin toimistoissa istuu ketään.

Nongyao Duangprasert työskentelee siivoojana Kallion virastotalossa. Hän haki siivousalan kouluun monta kertaa ennen kuin pääsi sisään.
Nongyao Duangprasert työskentelee siivoojana Kallion virastotalossa. Hän haki siivousalan kouluun monta kertaa ennen kuin pääsi sisään.

Duangprasert tuli Suomeen 19 vuotta sitten suomalaisen miehen perässä. Ero tuli parin vuoden päästä. Duangprasert yritti erota jo vuoden ja kahdeksan kuukauden jälkeen, mutta poliisi sanoi hänelle, että hän joutuu lähtemään takaisin Thaimaahan, jos on naimisissa alle kaksi vuotta. Sitä nainen ei halunnut.

Ensimmäiset 14 vuotta hän hoiti lapsia. Siivousalan kouluun hän haki usean vuoden ajan ennen kuin tärppäsi. Hakijoita oli paljon, ennen kaikkea maahanmuuttajia.

Ennen muuttoaan Suomeen Duangprasert pakkasi tehtaassa vaatteita muoviin. Hänestä siivoustyö on mukavampaa. Suomi tuntuu kodilta. "Vanhempi väki saattaa olla varautunutta, mutta nuoret suomalaiset ovat avoimia. Täällä ihmiset tervehtivät käytävillä", Duangprasert sanoo.

Hän on kuitenkin huomannut, että kaikesta ei voi puhua. Esimerkiksi iästä ja palkasta ei ole soveliasta kysyä. Thaimaassa nämä ovat normaaleja puheenaiheita.

Hotellissa työskentelevä Jamila * tietää heti, onko vastaantulija suomalainen. "Aina, jos sanoo moi tai huomenta, vastaus on hola tai jotain muuta. Vain ulkomaalaiset vastaavat. Suomalainen ei sano mitään, katsoo vain tyhjin silmin takaisin."

Afrikasta pakolaisena Suomeen muuttanut Jamila tuli maahan vainon takia.

Hänestä Suomessakaan ei voi olla täysin vapaasti. Eikä hän puhu nyt rasismista, vaikka sitäkin on. Hän puhuu asenteesta.

"Suomalaiset eivät tajua huumoria. Täällä sarkasmi otetaan todesta."

Jamila siivoaa hotellihuoneita, joissa vallitsee kaaos – muun muassa vessoja, joissa eritteet ovat ympäriinsä. Näin tapahtuu Jamilan mukaan joka päivä.

"Kun menee hotellihuoneeseen, on kuin menisi jonkun kotiin. Ihmiset tietävät, että joku on tulossa, koska he ovat laittaneet oveen kyltin, jolla pyytävät siivousta. En ikinä päästäisi ketään kotiini, jos se olisi sen näköinen kuin ne huoneet. He eivät välitä."

Silloin kun suomalainen pyytää apua siivoojalta, hän on epäkohtelias, Jamila kertoo. Hän ei silti masennu.

"Olen aina iloinen. Olen vain pahoillani heidän puolestaan. Että haloo, katso ympärillesi!"

Jamila sanoo, ettei varsinaisesti pidä työstään. Muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan juuri nyt ole, koska Jamila ei osaa suomea.

Pakko eikä oma valinta. Näin Minna Toivanen kuvaa sitä, miten maahanmuuttajat monesti päätyvät siivoojiksi.

"Puutteellinen koulutus ja työkokemuksen puute, riittämätön kielitaito ja työnantajien kielteiset asenteet vaikuttavat usein", hän kuvaa.

Koulutuskaan ei välttämättä auta, ainakaan, jos se on hankittu jossain sellaisessa maassa, joka on kulttuurisesti kovin kaukana Suomesta. Tarinat siitä, kuinka Suomeen muuttaneet insinöörit ja lääkärit ovat päätyneet siivoojiksi, ovat arkipäivää.

Gurungia edes Suomessa hankittu koulutus ei ole auttanut. Kohta kolmikymppinen Gurung tuli Suomeen opiskelemaan matkailualaa. Opinnot ovat opinnäytetyötä vailla valmiit. Gurung on hakenut myös oman alansa töitä, mutta ei ole saanut. Syyksi on sanottu kielitaidon puute.

Vaikka koulutusta vastaavaa työtä ei ole, Suomi tuntuu Gurungille jo toiselta kodilta. Hän pitää viileästä ilmastosta ja siitä, että kaikki toimii.

"Koulutus on maailman parhaimmistoa. Mietin vaihtoehtoina myös Yhdysvaltoja ja Britanniaa, mutta siellä olisin joutunut maksamaan kymmeniä tuhansia. Täällä lukukausimaksuja ei ole."

Suomessa hän eli alle kymppitonnilla vuodessa ennen kuin meni töihin. Opintotukea hän ei saanut, rahat tulivat isältä.

Nyt Gurung kirjoittaa päättötyötä ja tekee täyttä päivää siivoojana. Hän sai työn nepalilaisen ystävän kautta, joka työskentelee myös laivasiivoojana. Vaikka työ ei aina ole mukavinta mahdollista, Gurung ei valita.

"Meillä on hyvin organisoitu systeemi, joten siivoaminen sujuu helposti."

Hän sanoo, etteivät edes sotkuiset laivahytit haittaa häntä.

"Jos sinulla on rahaa, saat kai juhlia, miten haluat", hän sanoo.

Hän epäilee, että suomalaiset käyttävät alkoholia enemmän kuin nepalilaiset pääasiassa siksi, että heillä on enemmän rahaa.

Sitä siivoojalla ei Suomessa ole koskaan liikaa.

Siivousfirmat työllistävät poikkeuksellisen paljon maahanmuuttajia. Minna Toivanen näkee toiminnan tietynlaisena edelläkävijyytenä.

"Voi olla, että siivousfirmat ovat olleet pakotettuja palkkaamaan maahanmuuttajia, koska suomalaisia ei ole ollut tarjolla. Sitten on huomattu, että eivät he olekaan hullumpia työntekijöitä, vaan usein jopa parempia kuin suomalaiset. Monet maahanmuuttajat tekevät työtä tosi hyvällä asenteella."

Hän huomauttaa, että siivoustyössä myös perinteiset sukupuoliroolit ovat rikkoutuneet.

"Aikaisemmin siivoojat olivat pääasiassa naisia, mutta nykyään alalla on paljon myös maahanmuuttajamiehiä", Toivanen sanoo.

Esimerkiksi suurin osa Gurungin työkavereista on miehiä.

Tilastokeskuksen julkaisemasta Working Papers 2/2014 -raportista kävi ilmi, että tuloerot sukupuolten välillä ovat pienemmät maahanmuuttajien kuin valtaväestön keskuudessa.

Palkkaerot ovat pienemmät kuin valtaväestön keskuudessa, mutta niin ovat myös palkat. Siivoojan lähtöpalkka on alle 10 euroa tunnissa. Keskimäärin ulkomaalainen toimistosiivooja ansaitsi vuonna 2011 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan 10,03 euroa tunnissa. Se on seitsemän prosenttia vähemmän kuin suomalainen toimistosiivooja ansaitsee keskimäärin.

Käytännössä monelle maksetaan tätä pienempää palkkaa. Suurin osa maahanmuuttajista ei kuulu ammattiliittoon, mikä tekee neuvottelusta hankalampaa.

"Liittoon ilmoitettuja erimielisyyksiä työntekijän ja työnantajan välillä on enemmän maahanmuuttajataustaisten kuin suomalaisten siivoojien kohdalla", kertoo asiantuntija Sirpa Leppäkangas PAMista.

Leppäkankaan mukaan suurin osa väärinkäytöksistä jää silti pimentoon.

"Räikeimmät tapaukset ovat tietysti niitä, joissa työntekijä on täysin riippuvainen työnantajastaan. Työnantaja on esimerkiksi ottanut passin pois. Tämä lähentelee ihmiskauppaa. Työperäinen hyväksikäyttö on valitettavasti lisääntynyt."

Kun Jamila aloitti siivoojana, oli tyypillistä, että hän työskenteli kahdeksan päivää ilman vapaapäiviä. Hän ei osaa sanoa, saiko työstään asiallisen korvauksen, sillä työehtoja ei ole koskaan selitetty hänelle kunnolla. Työsopimus, jonka hän allekirjoitti, oli suomeksi. Hän ei uskaltanut sanoa töille ei, koska pelkäsi, että vuoroja ei enää tarjottaisi.

Nyt hänet on vakinaistettu, joten enää jokaiselle tarjotulle vuorolle ei tarvitse sanoa kyllä.

Nongyao Duangprasert sanoo, että saisi melkein yhtä paljon, jos hakisi rahansa Kelasta ja sosiaalitoimiston luukulta. Hän ei halua. Hän saa riittävästi palkkaa maksaakseen vuokran ja matkustaakseen Thaimaahan säännöllisin väliajoin.

"Thaimaalainen kokee itsensä tylsistyneeksi, jos ei ole mitään tekemistä", hän sanoo.

Hänestä syy siihen, miksi jotkut suomalaiset hakevat toimeentulonsa Kelasta ja sosiaalitoimistosta sen sijaan, että työskentelisivät esimerkiksi siivoojina, on laiskuus.

"Olen käsittänyt, että suomalaiset suhtautuvat siivoustyöhön nokka pystyssä", hän sanoo.

Myös Gurung on sitä mieltä, että siivoustyö ei ole arvostetuimmasta päästä. Hän ei kuitenkaan syytä tukien nostajia laiskuudesta. "Sellaisia ihmiset ovat. Jos jotain saa tekemättä mitään, miksi sitä ei ottaisi."

Itse hän haluaa tienata omat rahansa. "Jos tulee johonkin yhteiskuntaan, on sopeuduttava sinne."

Toivasen mukaan siivoustyö voi olla hyvä ensimmäinen työpaikka niin maahanmuuttajille kuin muillekin. Hän työskenteli itsekin siivoojana ennen kuin aloitti opiskelut.

"Moni maahanmuuttaja on tyytyväinen saadessaan työkokemusta suomalaisesta työelämästä."

Vaarana on kuitenkin se, että paremmin palkattuja töitä ei jatkossakaan ole tarjolla.

Näin 49-vuotiaalle Duangprasertille on tavallaan käynyt. Hän kokee, että muun työn saaminen on hankalaa tai mahdotonta. Hän ei ole aikeissa vaihtaa.

Mitä hän haluaisi tehdä, jos voisi valita?

"Haluaisin olla presidentti", hän sanoo ja nauraa hersyvästi taaksepäin nojautuen.

"Se oli vitsi. Mielestäni tämä on hyvä paikka minulle."

 

*Naisen oikea nimi ei ole Jamila. Hänen tarkkaa kotimaataan ei julkaista hänen omasta pyynnöstään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!