Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruustutkija ja mormoni uskoo ihmeisiin, mutta ei evoluutioon

Elämä
 
kai sinervo hs
Ilkka Sillanpää opiskeli Helsingin yliopistossa muun muassa silloisella Tähtitieteen laitoksella.
Ilkka Sillanpää opiskeli Helsingin yliopistossa muun muassa silloisella Tähtitieteen laitoksella. Kuva: kai sinervo hs

Artikkeliin liittyvät

Ilkka Sillanpää uskoo, että ihmiskunta sai alkunsa Aatamista ja Eevasta. Muissakin asioissa hän luottaa enemmän pyhiin kirjoituksiin kuin tutkimuksiin.

Kunminä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen?
Avaruustutkija Ilkka Sillanpää, 38, siteeraa kahdeksatta psalmia ulkomuistista.

"Siinä puhutaan taivaasta, tähdistä ja ihmisen mitättömyydestä. Jokainen tähtitiedettä harrastanut miettii, mikä on meidän paikkamme maailmankaikkeudessa."

Sillanpää, avaruustutkija ja mormoni, etsii omaa paikkaansa hiukkasmittausten, planeettojen simulaatiomallien, magneettikehiä havainnoivien laitteiden ja Raamatun avulla.

Hän tutkii taivasta työpaikallaan Southwest Research Institute -tutkimuslaitoksessa San Antoniossa, Yhdysvalloissa.

Hän tutkii myös Taivasta teksasilaisessa mormonitemppelissä. Siellä Sillanpää miettii uskonveljien ja -sisarten kanssa, millaista on hyvä elämä. Miten voi tietää, että Jumala on olemassa? Miten ja miksi kuolleita ihmisiä vihitään avioliittoon? Miksi hyvä mormoni saa käyttää internetiä, mutta ei juoda kahvia?

Pohdiskelu alkoi jo 1970-luvulla Kokkolassa. Sunnuntaisin perhe kävi mormonikirkossa ja maanantai-iltaisin tutki yhdessä pyhiä kirjoituksia. Koulussa Sillanpäätä kiinnostivat erityisesti matematiikka ja fysiikka. Kymppejä tuli melkein kaikesta paitsi liikunnasta.

"En oikein muista, kuinka pienestä pitäen olen rakastanut tiedettä ja Jumalaa. Luonnonlait ja maailman toiminta ovat kiinnostaneet aina", Sillanpää sanoo.

Vanhemmat opettivat, että enkeli Moroni vieraili 1800-luvun alussa yhdysvaltalaismies Joseph Smithin luona. Enkeli kertoi, että läheiselle mäelle on haudattu kultalevyjä, näkykiviä ja ihmeitä tekevät silmälasit. Joseph Smith piilotti kultalevyt arkkuun ja kieltäytyi näyttämästä niitä kenellekään.

Sillanpää oppi, että levyjen tekstistä tuli mormonien pyhä kirja.

Mormoneilla eli Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkolla on neljä pyhää kirjaa: Raamattu, Mormonin kirja, Oppi ja liitot sekä Kallisarvoinen helmi.
Mormoneilla eli Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkolla on neljä pyhää kirjaa: Raamattu, Mormonin kirja, Oppi ja liitot sekä Kallisarvoinen helmi.
Vanhoja astronomian kirjoja entisellä Tähtitieteen laitoksella.
Vanhoja astronomian kirjoja entisellä Tähtitieteen laitoksella.

Sitten oli Sillanpään vuoro opettaa. Armeijan jälkeen koitti lähtö toiseen, tärkeämpään palvelukseen. Sillanpää matkusti Utahiin kouluttautumaan lähetyssaarnaajaksi.

Ilkasta tuli Vanhin Sillanpää. Lyhyen englannin lukenut 20-vuotias ujo nörtti Kokkolasta soitteli eteläutahilaisia ovikelloja ja tiedusteli ihmisiltä, saisiko kertoa Jeesuksesta.

Lähetyssaarnavuosien jälkeen Sillanpää haki ja pääsi opiskelemaan teoreettista fysiikkaa. Väitöskirjan hän teki Ilmatieteen laitokselle, josta sai myös tutkijanpaikan. Sinne hän palaa syksyllä, kun viisivuotiskausi Yhdysvalloissa päättyy.

"Avaruustutkimus kiinnosti siksi, että siinä on mahdollista tehdä uusia löytöjä ja tutkia asioita, joita muut eivät ole koskaan nähneet", Sillanpää sanoo.

Hän selvittää, miten Saturnuksen kuun Titanin kaasukehä, kaasukehästä karkaavat hiukkaset ja Saturnuksen magneettikenttä reagoivat keskenään. Titanin hän valitsi osittain siksi, että siitä tiedetään niin vähän.

"Maan yläilmakehä on niin lähellä. Sitä on tutkittu 1960-luvulta asti. Mieluummin tutkin jotain ihan uutta."

Sillanpään työkaveri San Antoniossa teki joulukuussa merkittävän löydön. Hän havaitsi Jupiterin kuussa Europassa ensimmäistä kertaa pinnan yläpuolella olevia vesipilviä.

"Hänellä on sen jälkeen ollut paljon vientiä. Olisihan se hienoa saada nimensä tieteen historiaan. Että muut referoisivat julkaisuani ja pitäisivät sitä lähtökohtana tehdessään tiedettä."

Raamattu ja tieteellinen tieto eivät Sillanpään mielestä sulje toisiaan pois. Raamatussa ei puhuta alkuräjähdyksestä, mutta Sillanpää uskoo siihen. Miksei Jumala olisi voinut luoda maailmankaikkeutta räjähdyksellä?

Raamattu on Sillanpään mielestä osittain symboliikkaa ja osittain kirjaimellisesti totta. Maailmaa ei esimerkiksi luotu kuudessa päivässä.

"Päivä on siinä symbolinen ajan yksikkö. Todellisuudessa aika oli tietysti pidempi."

Kertomukseen Aatamista ja Eevasta hän sen sijaan uskoo kirjaimellisesti. Se tarkoittaa myös, että Sillanpää ei usko evoluutioon – ainakaan vielä. Tieteellisen tiedon luonteeseen kuuluu muuttuvuus. Ehkä evoluutioteoriakin tarkentuu joskus sellaiseksi, että se käy yhteen Sillanpään uskon kanssa. Jos näin ei käy, uskonto voittaa tieteen.

Luonnontieteilijänä Sillanpää uskoo todistettuun, mitattavissa olevaan tietoon. Miksei hän epäile asioita, joita ei voi todistaa tai mitata?

Espoon Karakallion mormonitemppeliin pääsevät vain mormonikasteen ottaneet henkilöt, ja hekin vain valkoisissa vaatteissa.
Espoon Karakallion mormonitemppeliin pääsevät vain mormonikasteen ottaneet henkilöt, ja hekin vain valkoisissa vaatteissa.
Mormonitemppelin kaupassa myydään valkoisia vaatteita. Garmentteja eli alusasuja myydään vain mormoneille, ja niitä kehotetaan pitämään yllä koko ajan. Paidat ja mekot ovat myynnissä kaikille.
Mormonitemppelin kaupassa myydään valkoisia vaatteita. Garmentteja eli alusasuja myydään vain mormoneille, ja niitä kehotetaan pitämään yllä koko ajan. Paidat ja mekot ovat myynnissä kaikille.

"Fysiikassa voin lähteä peruslaeista. Mutta on olemassa asioita, joita en yksinkertaisesti pysty selittämään tieteellisellä tiedolla, niin kuin vaikka ihmeet."

Sillanpää uskoo, että Raamatun ihmeet ovat totta ja ihmeitä tapahtuu yhä. Tiede on vain pilannut ihmisten kyvyn havaita niitä.

"Jos ihminen paranee sairaudesta tai rikki ollut auto alkaakin toimia, ajatellaan, että se johtuu sattumasta ja tieteestä, vaikka se voi olla Jumalan ansiota."

Sillanpää kertoo esimerkin. Ollessaan lähetystyössä Yhdysvalloissa hän sairastui vakavasti. Vika oli sydämessä. Piti leikata.

Paikalliset mormonit, Sillanpäälle tuntemattomat, tulivat sairaalaan antamaan siunauksensa. Kotona Suomessa ystävät rukoilivat ja paastosivat. Leikkaus meni hyvin, ja sydänläpästä piti poistaa kudosta vähemmän kuin aluksi luultiin. Sillanpää pitää sitä ja nopeaa toipumistaan ihmeenä.

Ei, ei ole olemassa mitään arkijärjellä ymmärrettävää tai loogista syytä sille, miksi se olisi Jumalan ihme eikä lääketieteen tai sattuman ansiota. Mutta Sillanpää ei etsi eikä tarvitse sellaista.

Tiedeyhteisössä luovimisen täytyy olla hengenmiehelle aika raskasta.

Sillanpää esimerkiksi uskoo, että pieni joukko juutalaisia seilasi 2 000 vuotta sitten meren yli Pohjois-Amerikkaan. Se oli tyhjä, ja juutalaisista tuli Amerikan intiaanien esi-isiä. Ylivoimaisesti suurin osa arkeologeista sanoo, että kertomus ei ole totta.

Mitä Sillanpää siis arvelee: valehtelevatko arkeologit? Ovatko he erehtyneet? Vai ovatko he niin huonoja, etteivät löydä todisteita? Miltä tuntuu olla osa tiedeyhteisöä, joka on Sillanpään mielestä näin kauhistuttavalla tavalla väärässä?

Sillanpää miettii. Hän sanoo, ettei ahdistu asiasta.

"Tieteellinen tieto ei ole aukotonta, ja näissä asioissa luotan enemmän pyhiin kirjoituksiin."

Sillanpää löytää työstään ja uskostaan myös yhtäläisyyksiä.

Saturnuksen magneettikentän vaikutuksia ei voi käydä katsomassa, niistä ei voi saada omakohtaista kokemusta eikä niitä voi aistein havaita. Jumalaakaan ei voi nähdä tai koskea, mutta Sillanpäälle hän on todellinen.

"Esimerkiksi kvanttifysiikka on sen verran omituista, että ei minulla ole mahdollisuutta ymmärtää sitä tai arvioida, kuinka todellista se on. Ja silti se vaikuttaa kaikkeen, mitä maailmankaikkeudessa tapahtuu."

Se, että magneettikentät voi tieteellisesti todistaa ja Jumalaa ei, ei tee Sillanpään mielestä Jumalasta vähemmän uskottavaa.

"Mormoniteologia antaa vastauksia niihin kysymyksiin, joita avaruustutkijapuoleni miettii: mistä me ihmiset tulemme ja mikä on elämän tarkoitus."

Monet avaruustutkijat, tähtitieteilijät ja kosmologit ovat puhuneet murskaavasta mitättömyyden tunteesta, jonka tieteenala saa aikaan. Usko Jumalaan ja siihen, että ihminen on sittenkin tärkeä osa luomakuntaa, voi helpottaa.

Äärettömyys ja iankaikkisuus liittyvät sekä avaruustutkimukseen että uskontoon.

"Avaruus on meidän ihmisten näkökulmasta iankaikkinen asia. Myös uskonnossa pohdin iankaikkisuutta ja äärettömyyttä. Meidän käsityskykymme suurista numeroista, etäisyyksistä tai ajasta ovat arkijärjen ulkopuolella. Aivot ja ymmärrys eivät taivu käsittämään niin isoja juttuja."

Eikä kaikkea ehkä tarvitsekaan ymmärtää, vielä.

Ilkka Sillanpää uskoo, että tulee aika, jolloin fysiikka ja uskonto muodostavat järkevän kokonaisuuden. Se tapahtuu kuoleman jälkeen paratiisissa. Siellä, Sillanpää uskoo, kaikki tuntuu järkevältä.

Mormonit ajattelevat, että tässä maailmassa tehty työ ei mene hukkaan, vaan että työ jatkuu kuoleman jälkeen. Sillanpää vie paratiisiin mukanaan kaiken tutkimuksen ja tieteellisen työn, jota on tehnyt tällä puolella.

Jumala on luonut luonnon ja järjestänyt luonnonlait, Sillanpää uskoo. Tässä elämässä ihmiset näkevät hänen mielestään näistä laeista vain pienen osan. Paratiisissa Ilkka Sillanpää ymmärtää, miten gravitaatiolaki ja Jeesuksen ruumiin ylösnousemus voivat olla yhtä aikaa totta.

"Siellä kaikesta tulee yksi iso, looginen, harmoninen kokemus. Siellä ymmärrämme kaiken."

Sellainen on myös tiedemiehen paratiisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!