Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suositus: Halaa kahdeksan kertaa päivässä

Elämä
 
Helsingin Sanomat
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1 Halaaminen alentaa verenpainetta. Kumppanilta saatu lyhytkin syleily yhdistettynä kymmenen minuutin kädestäpitämiseen riittää vähentämään merkittävästi fyysisiä stressioireita.

 

2 Lämmin, pitkä halaus lisää mielihyvähormoni oksitosiinin tuotantoa, joka taas vahvistaa ihmisten välistä luottamusta ja kiintymystä. Oksitosiinin vaikutuksiin perehtynyt yhdysvaltalaistutkija Paul Zak suosittelee kaikille vähintään kahdeksaa halausta päivässä.

 

3 Halatun itsetunto kohenee ja huolet kevenevät. Hollantilaistutkimuksen mukaan kosketus lievittää kuolemanpelkoa ja eksistentiaalista ahdistusta. Vähimmillään jopa nallekarhun halaaminen voi auttaa.

 

4 Se, tervehditkö kädenpuristuksella vai halauksella, vaikuttaa koko kohtaamisen kulkuun. Halaus tekee tilanteesta tunnepitoisemman ja vähentää keskustelun alkuvaiheen muodollisuutta. Halin muisto ylläpitää positiivista mielialaa myös kohtaamisen jälkeen.

 

5 Halaaminen on paljastavaa: siitä voi päätellä paljon suhteen tilasta tai ystävyyden syvyydestä. Toiseen painautumisen voimakkuus kertoo kiintymyksestä ja arvostuksesta, kevyt halaus on joko neutraalin ystävällinen tai varautunut. Muutaman vuoden takaisen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan keskenään vieraatkin ihmiset osaavat tulkita toisen kosketuksesta välittyvän tunnesisällön yllättävän tarkasti.

 

6 Hätätapauksessa itsensä halaaminenkin auttaa. Brittitutkimuksessa vapaaehtoiset koehenkilöt tunsivat vähemmän kipua, kun he laserimpulsseja vastaanottaessaan suojasivat kehoaan käsillään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!