Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuoleman lähellä muuttuu

Elämä
 
Tea Karvinen
Ennen lumivyöryä Sakke Hyytinen ajatteli, ettei vahva ihminen tarvitse terapeutteja. Nyt hän ymmärtää hyvin puhetta paniikkihäiriöistä tai uupumuksesta.
Ennen lumivyöryä Sakke Hyytinen ajatteli, ettei vahva ihminen tarvitse terapeutteja. Nyt hän ymmärtää hyvin puhetta paniikkihäiriöistä tai uupumuksesta.

Miten elämä jatkuu, kun on käynyt lähellä kuolemaa? Sakke Hyytinen sanoo, että oli ennen vakavaa onnettomuuttaan pinnallisempi.

Sakke Hyytinen makasi lumikuopassa ja odotti kuolemaa.

Oli helmikuinen pakkaspäivä vuonna 2000 Kuusamon Konttaisenvaaralla. Tunteja aiemmin Hyytinen oli kuullut napsahduksen, jollainen syntyy, kun lumimassa lohkeaa irti tunturin rinteestä.

Sitten hän näki, kuinka vyöry hautasi hänen hyvän ystävänsä alleen.

Hyytinen ehti heittää laskettelusukset sivuun ennen kuin vyöry paiskasi hänet päin puuta. Jalka murtui ja päänahka repeytyi osittain irti. Reppu oli jäänyt ylärinteeseen, kännykkä oli saavuttamattomissa.

Hyytinen arvioi, että lähimmälle tielle olisi puoli kilometriä matkaa. Sitä kohti hän yritti ryömiä, mutta voimat loppuivat seitsemänkymmenen metrin kohdalla.

Silloin hän kaivoi lumeen kuopan ja jäi odottamaan. Kun etsijöiden äänet kymmenen tuntia myöhemmin kuuluivat, hän keräsi viimeiset voimansa huutoon. Seuraavat kolme päivää hän vietti tehohoidossa.

Siitä on nyt 14 vuotta, eikä Sakke Hyytinen ole sama mies, joka tuona aamuna lähti huolettomana laskettelurinteeseen.

"Olin joskus aika mulkku."

Silmäkulmiin nousevat naururypyt.

"Kuntoni oli siihen aikaan melkein kuin kilpaurheilijalla. Kerran olimme vaimon kanssa pyöräilemässä, ja hän jäi auttamatta jälkeen. Huikkasin, että ei tämä ole mikään hupireissu vaan läskinpolttoreissu."

Nyt Hyytinen ei päästäisi tokaisua suustaan, eikä syynä ole ainoastaan se, ettei hän enää päihittäisi vaimoaan pyöräilyssä.

"Jo aiemmin arvostin enemmän kokemuksia kuin mammonaa. Mutta nyt ajattelen, että elämän suola on hyvät suhteet läheisiin."

Sakke Hyytiselle kävi kuten monelle muulle, jotka tietävät välttäneensä kuoleman täpärästi. Ajan mittaan elämän huomaa jakautuneen kahteen jaksoon. On aika ennen onnettomuutta ja aika sen jälkeen, ja jälkimmäistä puoliskoa taivaltaa toisenlainen ihminen.

Psykologiassa ilmiölle on annettu nimikin: post-traumaattinen kasvu. Tutkimusten mukaan kasvu on selvästi tavanomaisempaa kuin traumoista johtuvat psyykkiset sairaudet. Silti pahoinvoinnista ja stressistä puhutaan paljon enemmän.

Kasvu on tyypillistä paitsi onnettomuuksissa myös vakavien sairastumisten ja jopa väkivallan kokemusten yhteydessä. Mikä tahansa pieni vastoinkäyminen ei riitä, vaan usein vaaditaan tapahtuma, joka uhkaa henkeä.

Selviytyminen saa tuntemaan vahvuutta, arvostamaan ihmissuhteita ja pohtimaan asioiden tärkeysjärjestystä.

"Tavallisesti pinnalliset arvot menettävät merkitystään ja empatian kokeminen kasvaa. Se voi olla vähän kohtuutontakin – yleensähän se, joka on kokenut kovia, ansaitsisi empatiaa muilta", kertoo psykologi ja traumapsykoterapeutti Soili Poijula.

Ville Männikkö
Matti Kiviluoto oppi sydänpysähdyksen jälkeen puhumaan kuolemasta.
Matti Kiviluoto oppi sydänpysähdyksen jälkeen puhumaan kuolemasta.

Anestesialääkäri Matti Kiviluoto oli tottunut elvyttämään vakavasti sairaita potilaita. Mutta kun he halusivat puhua kuolemasta, Kiviluoto meni vaikeaksi.

Sitten Kiviluoto koki sydänpysähdyksen, jonka seurauksena hän vaipui koomaan miltei kuukauden ajaksi vuonna 1999.

Kiviluodolle sydänpysähdyksen mieleenpainuvin piirre oli niin sanottu kuolemanrajakokemus. Ollessaan teknisesti kuollut hän aisti värejä ja kaunista musiikkia.

Kokemuksen jälkeen hän alkoi puhua kuolemasta mielellään.

"Saatoin kertoa potilaalle, että minäpä olen kokenut sen, eikä se hassumpaa ole. Sitten yleensä naurettiin. Olen huomannut, että kuolemasta puhuessa nauretaan paljon."

Kokemus ei tehnyt Kiviluodosta uskonnollista. Sen sijaan se poisti kuolemanpelon ja muutti käsityksen tämänpuoleisesta. Lääkärinä Kiviluoto työskenteli maailmassa, jossa objektiivisuudelle annettiin suuri painoarvo. Jos joku kertoi näkevänsä vihreitä ukkoja, se oli ongelma, vaikka potilas ei olisi itse sitä ongelmana pitänyt.

Sydänpysähdyksen jälkeen Kiviluoto ei voinut ajatella niin.

"Jokaisella on oma totuutensa, joka on eri asia kuin objektiivinen totuus. Tämä oma totuus pitää ottaa vakavasti ja miettiä, tarvitseeko sitä hoitaa. Potilas saa päättää itse, haluaako ottaa apua vastaan."

Kiviluoto muistaa, että juuri ennen kuin sydänpysähdys vei tajun, hän huolestui yhdestä asiasta. Riitoja oli jäänyt sopimatta.

Toivuttuaan hän sai puhelun tuttavalta, jonka kanssa oli aikanaan tullut kahnausta rahasta. Kiviluoto antoi anteeksi mielihyvin.

"Nyt ajattelen, että ei ole sellaista riitaa, jota ei voisi sopia. Se, että kaikki eivät tahdo tehdä niin, on vahinko."

Etenkin länsimaissa on tavallista, että post-traumaattiseen kasvuun liittyy materiaalisten asioiden merkityksen väheneminen. Se voi tarkoittaa, että työnteolle pitää keksiä uusi motiivi.

Juuri niin kävi Maiju Saariniemelle.

Vielä runsaat kymmenen vuotta sitten Saariniemen tavallinen työpäivä kesti aamusta iltayhdeksään. Oli pakko, sillä jättimäinen asuntolaina ei muuten tulisi maksettua. Ja uutukainen talo taas oli kaikkien haaveiden täyttymys.

"Se oli hullua, ihan älytöntä", Saariniemi sanoo nyt.

"Kaivon jälkeen hiljensin selvästi tahtia."

Ville Männikkö
Maiju Saariniemi halusi muuttaa onnettomuuden jälkeen lähemmäs luontoa. Kaivoon pudonnut Misi-lapinkoira kulkee yhä mukana retkillä.
Maiju Saariniemi halusi muuttaa onnettomuuden jälkeen lähemmäs luontoa. Kaivoon pudonnut Misi-lapinkoira kulkee yhä mukana retkillä.

Kaivolla Saariniemi tarkoittaa onnettomuutta, joka melkein vei hengen häneltä ja lapinkoira Misiltä.

Heinäkuisena aamuna vuonna 2003 Saariniemi oli Misin kanssa lenkillä, kun koira hypähti lähimetsässä olevan vanhan kaivon kannelle.

"Se oli kuin hidastetusta filmistä, kun tajusin, että kansi murenee koiran alla."

Saariniemi ryntäsi mitään miettimättä perään ja lipesi pian itsekin. Neljä metriä syvän kaivon pohjalla oli pari metriä vettä. Kaukana pään yllä pilkotti palanen taivasta ja puiden latvoja.

"Silloin havahduin, että tässäkö tämä oli. Ehdin miettiä, että haluan elämältäni paljon muutakin."

Saariniemi laski, että avun tulo kestäisi tuntikausia. Kaivon seinämiin tukeutumalla hän onnistui kiipeämään loukusta 17-kiloinen koira hartioillaan. Sitten hän menetti hetkeksi tajuntansa, niin rankka ponnistus oli.

Jälkeenpäin hän kuuli, että ellei hän olisi lähtenyt kiipeämään, hypotermia olisi iskenyt nopeasti.

"En ollut koskaan harrastanut minkäänlaista kiipeilyä, mutta jostakin löysin voimat siihen. Se muutti käsitykseni maailmasta."

Onnettomuuden jälkeen Saariniemi suostutteli miehensä muuttamaan kanssaan maalle. Omakotitalo Sipoossa ei enää tuntunut pankkilainan ja töissä raatamisen arvoiselta.

"Elämänmuutos ei ollut heti selkeänä mielessä, vaan tapahtui vähitellen. Ensimmäinen konkreettinen muutos oli se, että tunsin tarvetta päästä lähemmäs luontoa."

Lopulta työ televisiodokumenttien leikkaajana alkoi tuntua väärältä. Saariniemi halusi auttaa muita ja kouluttautui energiahoitajaksi, vaikka ystävät tuomitsivat vaihtoehtohoidot huuhaaksi.

Saariniemi kokee muuttuneensa paljon aiempaa suvaitsevaisemmaksi.

"Ennen minun oli hirveän vaikeaa olla tekemisissä tosiuskovaisten kanssa, sillä ärsyynnyin heistä kovasti. Komensin tiukasti Jehovan todistajat pois ovelta. Nyt keskustelen mielelläni uskovaisten kanssa, vaikka en dogmeja tunnustakaan."

Myös Sakke Hyytisestä tuli ymmärtäväisempi. Hän palasi lumivyöryonnettomuuden jälkeen nopeasti töihin elämyspalveluyritykseen. Se vei ajatukset pois tapahtuneesta.

Silti moottorikelkkareissu tunturiin saattoi päättyä uupumukseen.

"Pintaan nousi selittämättömiä tunteita. Tajusin, että jouduin taistelemaan pelkoja vastaan."

Jokin aika sitten tuttava kertoi Hyytiselle uupuneensa työssä paniikkioireisiin saakka. Ennen Hyytinen olisi ajatellut, että sellainen on tyhjän valittamista.

"Ajattelin, että maailma on auki ja se on minun. Olin ollut aina vahvin. Sitten en yhtäkkiä saanutkaan vaatteita itse päälle. Oli pohdittava, olenko vain tämä raakki, joka räpeltää eteenpäin, vai jotain muutakin."

Kaikki eivät onnistu kääntämään vaikeita kokemuksia voitokseen. Joskus trauma voi olla liian suuri, mutta kysymys saattaa olla muustakin.

Keskeistä on kyky solmia sosiaalisia suhteita ja hakea tukea muilta, sanoo psykiatrian professori Jyrki Korkeila. Optimistit selviytyvät kriiseistä paremmin kuin pessimistit.

"He hakevat apua silloin, kun pessimistit ajattelevat, ettei kukaan kuitenkaan osaa auttaa."

Myös perintötekijöillä on merkitystä, sillä tietynlainen psyykkinen joustavuus periytyy. Mutta kukaan meistä ei voi tietää etukäteen, kykeneekö kasvuun, ennen kuin todella joutuu vaikeaan tilanteeseen.

"Vaikka olisi muuten onneton, kriisin keskellä saattaa silti löytyä kyky ylittää vaikeudet."

Korkeilan mukaan selviytymistä helpottaa, jos elämässä on jo ennestään asioita, joiden ainoa päämäärä on tuottaa mielihyvää.

"Elämässä pitää olla riittävästi tehottomuutta. Jos aina vetää täysillä ja joutuu sitten vaikeaan tilanteeseen, mistä silloin voi ottaa löysät pois?"

Maiju Saariniemelle onnettomuudesta seurasi yksinomaan hyvää.

Lapinkoira Misi on jo yli 12-vuotias, mutta se kulkee yhä mukana metsäretkillä ja muilla lenkeillä.

"Nykyinen Maiju ihmettelee entistä Maijua. En enää pelkää kuolemaa ja tulevaisuuttakin murehdin koko ajan vähemmän."

Matti Kiviluoto jäi vuosi sitten eläkkeelle. Hän maistelee huolellisesti siirtolapuutarhamökin kasvihuoneessa kypsyneitä tomaatteja.

"Ihailen luonnon syviä värejä. Kasteinen ruoho, kuusimetsikkö ja taivaan sininen ovat upeita. Sellaisiin asioihin en ennen osannut kiinnittää huomiota."

Sakke Hyytisen elämän käännekohta on sävyiltään synkempi. Kokenut laskettelija tunsi pitkään selviytymisestään myös syyllisyyttä.

"Ei elämä reilua ole, sen uskaltaa nyt sanoa suoraan. Kavereita on mennyt paljon, ja se tuntuu turhalta."

Lumivyörypaikan ohi hän on ajanut satoja kertoja.

"Se on minulle kaverin hautausmaa ja ehkä myös vanhan minäni hautausmaa, jota joiltakin osin myös kaipaan."

Millainen se vanha minä olisi nyt?

"Ilman onnettomuutta olisin pinnallisempi. Pullistelisin peilin edessä ja katselisin sixpackia."

Sitten silmäkulmiin nousee taas hymy.

"Enää se ei onnistu, kun ei ole sitä sixpackia."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!