Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkkeiden väärinkäyttö muutti Lotan siskoa: "Hän hihitti ja itki"

Lotalle paljastui isosiskon vuosia jatkunut lääkkeiden väärinkäyttö vasta, kun tämä oli hukkua lomamatkalla. Siitä lähtien yhdessäolo oli vahtimista ja huolta. Sisarukset Lotta ja Laura kertovat, miten päihdeongelma muuttaa sisaruuden.

Elämä
 
Milka Alanen
Laura (vas.) ja Lotta näkevät toisiaan kerran kuukaudessa. "Viimeksi kun Lotta kävi, hän halasi minua itkien ja sanoi, että on saanut siskonsa takaisin", Laura sanoo.
Laura (vas.) ja Lotta näkevät toisiaan kerran kuukaudessa. "Viimeksi kun Lotta kävi, hän halasi minua itkien ja sanoi, että on saanut siskonsa takaisin", Laura sanoo. Kuva: Milka Alanen

Laura, 27  

"Kun pikkusiskoani Lottaa kiusattiin ala-asteella, menin salaa hänen koululleen, etsin kiusaajan ja pakotin tämän lupaamaan, että hän jättää siskoni rauhaan. Olin pitkään Lotan ainoa ystävä ja tunsin, että minun on suojeltava häntä. Koska olin sosiaalinen ja reipas, suojelevan isosiskon rooli sopi minulle.

Vaikeuteni alkoivat, kun pidin lukion jälkeen välivuoden ja työskentelin tehtaassa. Olkapääni oli murtunut pari vuotta aikaisemmin koripallopelissä, ja se alkoi särkeä uudestaan. Lääkäri määräsi minulle vahvoja särkylääkkeitä marraskuussa 2008. Silloin en olisi voinut kuvitellakaan, että muutaman vuoden päästä käytän ruiskuhuumeita.

Artikkeliin liittyvät

Pian sain lisää lääkkeitä. Olin lukiossa kärsinyt masennuksesta ja paniikkikohtauksista. Kun aloin opiskella terveydenhoitajaksi, oireet pahenivat. Söin rauhoittavia bentsodiatsepiineja. Ne helpottivat oloa. Jo seuraavana kesänä käytin niitä väärin.

Joinain päivinä otin vain yhden pillerin, jotta saisin seuraavana päivänä ottaa useamman kerralla. Selitin itselleni, että lääkkeiden sivuoireisiin kuuluu se, että puhe puuroutuu. Ajattelin, etteivät muut huomaa.

Jatkoin opintoja ja tein sairaanhoitajan sijaisuuksia, mutta tarvitsin edelleen lääkkeitä ahdistukseeni. Toleranssi kasvoi, ja aloin juoda päivittäin alkoholia. Se buustasi pillerien vaikutusta.

En salannut lääkkeiden käyttöä Lotalta. Minullahan oli oikea syy syödä niitä. Mutta väärinkäyttöä piilottelin.

Kun kävin kotona, saatoin ottaa perheeni nähden yhden lääkkeen ja juoda yhden siiderin. Kun muut lähtivät pois, otin lisää pillereitä ja join salaa. Välillä varastin isältäni kipulääkkeitä.

Jos Lotta huomautti juomisestani, sanoin vain, että juovathan ranskalaisetkin päivittäin viiniä. Pari kertaa raivostuin Lotalle, kun hän kieltäytyi tuomasta minulle siideriä kaupasta. Riitelimme siihen aikaan paljon.

Isä ehdotti, että lähtisimme Lotan kanssa kahdestaan lomalle, jotta välimme paranisivat. Matkustimme viikoksi Egyptiin vuonna 2010.

Egyptissä sai vahvoja kipulääkkeitä ilman reseptiä. Vedin niitä salaa. Kuvittelin, ettei Lotta tajua mitään.

Suomessa kuulin Lotan sanoneen poikaystävälleen, että käytän aineita. Sain raivokohtauksen. Huusin, että miten voit sanoa noin. Enhän myöntänyt asiaa edes itselleni. Se oli ensimmäinen kerta, kun puhuimme lääkkeistä. Välimme katkesivat.

Pari kuukautta myöhemmin olin menossa töihin, kun äiti soitti ja kertoi, että isä oli saanut sairaskohtauksen. Olin perheestämme ensimmäinen, joka ehti sairaalaan. Isä pyysi, että pidän huolta äidistä ja Lotasta, jos hänelle käy jotain.

Viikon kuluttua isä kuoli.

Siitä alkoi elämäni synkin jakso. Aluksi yritin esittää vahvaa, mutta isän pyyntö tuntui kohtuuttomalta. Hyvä kun pystyin huolehtimaan itsestäni.

Masennus paheni. En enää tehnyt töitä sairaanhoitajana. Makasin vain kotona ja söin lääkkeitä. Selvin päin oleminen tuntui sietämättömältä. Halusin kuolla. Mutta koska olin elossa, päätin turruttaa itseni kamalla.

Soitin lapsuudenkaverilleni, koska tiesin, että hänellä on aineita. Keväällä 2012 käytin ensimmäisen kerran suonensisäisiä huumeita. Kaverini liotti Subutex-pillerit veteen, valmisteli ruiskun ja piikitti aineen kyynärtaipeeseeni. Muistan sen hetken, olo oli lyöty.

Pian seurasi euforia.

Siitä alkaen vedin Subutexia ja amfetamiinia monta kertaa viikossa. Halusin olla mahdollisimman sekaisin.

Aloin seurustella lapsuudenkaverini kanssa. Hän hankki meille huumeita ja hoiti piikittämisen. Olimme neljän seinän sisällä, käytimme kamaa ja katsoimme elokuvia. Kun vaikutus haihtui, otin rauhoittavia.

En muista, yritinkö pitää yhteyttä Lottaan. Ei tullut mieleenkään, että hän olisi huolissaan.

Sitten kuulin, että olen kolmannella kuulla raskaana. Olin käyttänyt suonensisäisiä huumeita ja alkoholia koko sen ajan. Se pysäytti.

Neuvolasta ehdotettiin, että tulisimme Diakonissalaitoksen Perheen yhdistettyyn hoitoon. Siellä asuessa saisimme tukea aineista luopumiseen, arjen hallintaan ja vanhemmuuteen.

Nyt poikani on puolitoistavuotias ja olen ollut seitsemän kuukautta ilman aineita.

Asumme Diakonissalaitoksen perheasunnossa aika lähellä Lottaa. Viime kesänä hän alkoi käydä kylässä. Minä leivon, ja katselemme nettikaupoista vaatteita. On ihana nähdä, kun Lotta touhuaa poikani kanssa.

Emme ole puhuneet huumeiden käytöstäni kunnolla ennen tätä haastattelua. Nyt ymmärrän, että Lotta oli huolissaan ja pelkäsi minua. Olin ailahtelevainen ja elin päihdemaailmassa.

Viimeksi kun Lotta kävi, hän halasi minua itkien ja sanoi, että on saanut siskonsa takaisin. Tuntuu kamalalta kuulla, mitä hän on tuntenut. Hävettää. En tunnista itseäni.

Roolimme ovat muuttuneet näiden vuosien takia. Miten voisin neuvoa Lottaa, kun olen itse tehnyt tällaista?

Välillä tunnen kateutta, kun katson Lottaa. Kaikki ovet ovat hänelle auki. Haluaisin, että samat asiat olisivat mahdollisia minullekin. Olin odottanut, että teen itse isoja asioita, mutta elämäni menikin tähän suuntaan. Nyt olen päihdekuntoutuja ja äiti, jonka pitää varoa repsahtamista."

 

Lotta, 24  

"Ihailin Lauraa lapsena. Toivoin, että minullakin olisi vaaleat hiukset ja siniset silmät. Laura oli rohkea ja sosiaalinen, toisin kuin minä. Välillä pääsin hänen mukaansa illanviettoihin. Se oli jännittävää.

Laura muutti pois kotoa, kun olin 16-vuotias. Sen jälkeen näimme toisiamme yleensä vain silloin, kun hän tuli käymään vanhempiemme luona. Tiesin Lauran masennuksesta ja kivuista. Niistä ei juuri puhuttu kotona, ainakaan minulle.

Kerran ennen Lauran tuloa isä sanoi, että hänen kipulääkkeensä pitää piilottaa. Isä yritti selittää, miten ne vaikuttavat Lauraan, mutta en halunnut kuunnella. Lähdin pois huoneesta ja ohitin koko asian.

Kotona ollessaan Laura halusi ärsyttää minua. Ihmettelin, miksi hän on muuttunut. Laura oli sekava. Nauroi ja hetken päästä saattoi itkeä. Välillä hän hihitteli yksikseen. Yritin miettiä, pitäisikö nauraa mukana vai suuttuuko Laura. Hän saattoi räjähtää pikkujutuista, joten olin koko ajan varpaillani. En uskaltanut kysyä, mistä on kyse.

Etsin netistä tietoa masennuslääkkeiden sivuvaikutuksista. Olin ihmeissäni, koska Lauran käytös ei vastannut sitä, mitä netistä luin.

Aloin vihata lääkeliuskojen ääntä, joka kuului, kun Laura kaivoi ne esiin pienestä pussista.

Kun joskus kysyin, miten Lauralla menee, hän sai kaiken kuulostamaan normaalilta: töitä ja koulua, ihan hyvää. Minä uskoin, koska halusin uskoa.

Ensimmäistä kertaa ymmärsin, mistä on kyse, kun lähdimme lomalle Egyptiin. Ennen lähtöä olin hermostunut, tulemmeko toimeen. Perillä tajusin, että se ei ole suurin ongelma.

Laura katosi parina iltana omille teilleen. Olin huolissani, koska en tiennyt, kelle soittaa, jos häntä ei kuulu takaisin.

Viimeisen päivän aamuna menimme rannalle. Laura oli ihan veltto ja makasi hiekalla. Pelkäsin, että hän saa lämpöhalvauksen auringossa ja talutin hänet mereen. Laura meinasi hukkua.

Yritin pidellä häntä pinnalla, ja Laura karjui, miksi yritän riuhtoa hänen olkapäänsä irti. Oli järkyttävää tajuta, mitä hän teki itselleen.

Suomessa puhuin asiasta poikaystävälleni. Hänen mielestään minun piti pistää välit poikki noin kamalaan ihmiseen. Kun Laura kuuli, että olin sanonut hänen käyttävän huumeita, hän suuttui kamalasti.

Koin, että olin syyllinen välirikkoon, koska olin puhunut asiasta muille.

Olin niin peloissani, että en halunnut enää tietää, mitä Laura tekee.

Isän kuoleman jälkeen muutin tilannetta pakoon Helsinkiin. Oli helpompi olla ajattelematta asiaa. Jos Laura yritti soittaa minulle, en yleensä vastannut. Kuulin äidiltä hänen kuulumisiaan.

Kun olimme kotona yhtä aikaa, vahdin Lauran tekemisiä. Istuin nojatuolissa ja tarkkailin. Muistan, kun näin Lauran laukussa kullanvaihtoliikkeen pussin. Samana viikonloppuna huomasin, että hän penkoi äidin korulipasta. Epäilin, että hän varastaa jotain.

Silloin en edes tiennyt, että hän käytti ruiskuhuumeita.

Syksyllä 2012 kuulin, että Laura on raskaana. Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä on Lauran pelastus. Nyt hän saisi uutta ajateltavaa. Uskoin alusta asti, että Laura hoitaa asian, koska hän on aina pitänyt lapsista.

Menin Diakonissalaitoksen perheasuntoon katsomaan Lauraa ja perhettä, kun he olivat olleet siellä neljä kuukautta. Olin vain tunnin, mutta huomasin, että Laura voi paremmin.

Aloin käydä Lauran luona kerran kuukaudessa. On ollut mieletön helpotus huomata, että osaan taas olla hänen kanssaan. Hän ei enää ailahtele, vaan on se entinen Laura.

Näemme niin usein, että jos Lauralla alkaisi mennä huonosti, huomaisin sen ajoissa. Nyt uskaltaisin puuttua asiaan.

En ymmärtänyt tilanteen vakavuutta vuosiin. Vasta, kun Laura on alkanut toipua, ymmärrän, kuinka huonossa kunnossa hän oli.

Jälkikäteen olen kuullut, että Laura ei koskaan varastanut mitään kotoa, mutta tilanne sai epäilemään kaikkea.

Olen niin ylpeä Laurasta, että voisin ostaa hänelle vaikka ulkomaan matkan ja ottaa lapsen hoitoon siksi aikaa."

 

Lotan ja Lauran nimet on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!