Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Hyvästelin perheeni ja sanoin isälle hänen olleen hyvä isä"

Joni Valkila erotettiin Jehovan todistajista, kun hän oli 22-vuotias. Sen jälkeen Valkila ei saanut tavata vanhempiaan eikä sisaruksiaan. Nyt hän auttaa muita saman kokeneita.

Elämä
 
Liisa Takala
Kuva: Liisa Takala

Siitä hetkestä lähtien Joni Valkila ei tuntenut ketään maailmassa.

Kolme vakavaa miestä poistui hänen yksiöstään ja niin 22-vuotias Valkila oli erotettu. Jehovan todistajista, äidistä, isästä, sisaruksista, sukulaisista ja ystävistä.

Kukaan heistä ei saisi enää tavata erotettua Valkilaa, eivät edes lähisukulaiset. Niin seurakunnassa ohjeistettiin. Tätä ohjetta Valkilan perhe ja ystävät noudattivat tarkkaan.

Kuka?

Joni Valkila

Kuka?

Joni Valkila, 40, on Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja ja valtiotieteiden tohtori. Kotoisin Helsingistä.

Mistä tunnetaan?

On tuonut julkisuuteen uskonyhteisöihin liittyviä ongelmia. Ennen työtään UUT ry:ssä Valkila oli Reilun kaupan tutkija.

Mistä ei tunneta?

"Haaveilen, että pääsisin Norjaan valasretkelle."

Ihan kuin kaikki läheiset olisivat kuolleet yhdellä kertaa. Siltä erottaminen tuntui Valkilasta. Koko elämänsä hän oli kuulunut tiiviiseen yhteisöön. Istunut joka toinen ilta Valtakunnansalilla kokouksissa. Koputtanut ystäviensä kanssa satoihin oviin ja kysynyt kohteliaasti: olisiko hetki aikaa puhua uskosta. Yhtäkkiä Valkila oli yksin.

Erottamisesta on kulunut nyt 18 vuotta.

"Taustastani puhuminen on edelleen vaikeaa, mutta olen kertonut tarinani sadoille, ehkä tuhansille ihmisille", Valkila sanoo.

Se on nykyään tavallaan hänen työtään, vaikka mieluiten Valkila esiintyisi vain asiantuntijana. Kolme viime vuotta hän on nimittäin työskennellyt Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen toiminnanjohtajana.

Yhdistyksen vertaistukiryhmän tapaamiseen Valkila meni pari päivää erottamisensa jälkeen. Nyt hän itse auttaa niitä, jotka joutuvat vaikeuksiin uskonyhteisössään.

Puhelin pärähtää soimaan Valkilan työpöydällä.

Tyypillinen soittaja on parikymppinen, tiiviiseen uskonyhteisöön kuuluva nuori, joka on päättänyt lähteä yhteisöstään.

"He etsivät tukea siihen, kuinka sopeutua uskon ulkopuoliseen kulttuuriin. Vanhat sosiaaliset suhteet ovat ehkä viilenneet tai katkenneet. Jotkut yhteisöt pelottelevat jäseniään Jumalan rangaistuksella, jos yhteisön jättää. Sekin kalvaa lähteneitä."

Näistä en luovu

Hunaja

Vaarini oli mehiläistenhoitaja, ja sen innostamana menin mukaan mehiläishoidon kehittämishankkeisiin Ghanassa ja Madagaskarilla.

Yhdysvaltalaiset televisiosarjat

True Blood, Breaking Bad ja Orange Is the New Black hallitsevat nykyään vapaa-aikaani.

Liikunta

Yritän liikkua mahdollisimman paljon. Kävelen, juoksen, kiipeilen, uin, sienestän, melon ja pyöräilen.

Vaikeimmat yhteydenotot ovat Valkilan mukaan sellaisia, joissa ihmisen mieli on pahasti järkkynyt.

"On henkisesti raskasta, kun menettää maailmankuvan, johon on aina uskonut. Tai jos kokee, ettei voi koskaan täyttää itselleen tärkeän yhteisön arvoja. Esimerkiksi homoseksuaaleilla on monesti tällainen tilanne. Eroaminen ei välttämättä ole vaihtoehto, jollei halua menettää yhteisöään", Valkila sanoo.

Yhdistykselle tulee vuosittain yli 300 uutta yhteydenottoa. Niihin Valkila vastailee Helsingin Hakaniemessä sijaitsevassa työhuoneessaan.

Työhuone ja yksi kuukausipalkkainen työntekijä ovat UUT:lle uutta. Yhdistys perustettiin vuonna 1993, jolloin sitä pyöritti pieni joukko vapaaehtoisia. Kolmen viime vuoden ajan yhdistys on saanut työlleen tukea Raha-automaattiyhdistykseltä. Valkilan mielestä tämä on osoitus siitä, että UUT:n tekemälle työlle on tarvetta: yhdistys nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun uskonyhteisöihin liittyviä ongelmia ja järjestää vertaistukiryhmiä hengellistä väkivaltaa kokeneille.

"Hengellistä väkivaltaa on esimerkiksi se, että yhteisössä ei ole mielipiteen vapautta ja uskoa kritisoivia rangaistaan. Ja se, että puututaan tiukoilla säännöillä ihmisen seksuaalisuuteen, lastenhankintaan, ulkonäköön, opiskeluvalintoihin, rahankäyttöön ja vapaa-ajan viettoon. Sääntöjen noudattamista voidaan kontrolloida pelolla ja rangaistuksin, kuten eristämällä yhteisön ulkopuolelle."

Valkilaa huolettaa myös se, että jo lapsille saatetaan kertoa väkivaltaisia tarinoita uskonnosta.

"Joskus lapsia altistetaan materiaalille, jossa kerrotaan kuoleman jälkeisistä rangaistuksista, pahoista hengistä, sodista ja kidutuksesta. Kun tällaisia näytetään elokuvissa, yhteiskunta puuttuu asiaan ikärajoin. Mutta siihen ei puututa, jos uskonyhteisö pelottelee lapsia."

Valkilan mukaan suuri osa UUT:een yhteyttä ottavista kuuluu tiiviisiin kristillisiin uskonyhteisöihin, joita yhdistää syvä sitoutuminen uskonnonharjoittamiseen ja yhteisön sääntöihin.

Suomessa on kuitenkin yli 1 000 uskonnollista ryhmää. Välillä yhteyttä otetaan esimerkiksi itämaisista yhteisöistä, joihin jäsenet eivät ole syntyneet vaan hakeutuneet aikuisiällä.

"Meille on tullut tietoon tapauksia, joissa päiviä kestänyt hiljentyminen on laukaissut psykoosin ja ahdistusta. Meditoinnista haetaan rauhaa, mutta pitkään kestävä hiljaisuus ja paikallaan olo on vaativaa. Se voi raastaa mielenterveyttä, jos on jo valmiiksi ongelmia. Kun olemme keskustelleet yhteisöjen kanssa, he ovat luvanneet selvittää tarkemmin jäsentensä mielenterveyttä ennen vaativia retriittejä."

Valkilan mukaan suurin osa uskonyhteisöihin liittyvistä ongelmista nousee kuitenkin siitä, että yhteiskunnan maallistuminen on kärjistänyt eroa konservatiivisten yhteisöjen ja muun yhteiskunnan välillä.

"1980-luvun alussa oli normaalia, että avoliitossa asumista paheksuttiin, ja homoseksuaalisuus oli virallisessa sairausluokituksessa. Mutta kun muu yhteiskunta on vapautunut, kuilu uskonyhteisöihin on kasvanut. Se on lisännyt ristiriitaa joidenkin yhteisöjen jäsenten elämässä."

Ristiriidasta alkoivat Valkilankin vaikeudet.

Alkukesän aamu vuonna 1990 oli aurinkoinen, kun opettaja ojensi Valkilalle peruskoulun päästötodistuksen. 9,5 keskiarvolla olisi päässyt kaupungin huippulukioihin, mutta Valkila ei aikonut jatkaa opintojaan.

Hän ryhtyisi tienraivaajaksi. Se tarkoitti lupausta tehdä Jehovan todistajien julistustyötä 90 tuntia kuukaudessa.

Siististi pukeutuneena Valkila soitti ystäviensä kanssa helsinkiläisiä ovikelloja ja kertoi uskostaan niille, jotka jäivät kuuntelemaan.

Jo lapsena Valkila ajatteli usein, kuinka onnekas on. Olihan hän syntynyt maailman ainoaan uskontoon, jonka jäsenet pelastuvat, kun maailmanloppu tulee. Ja se tulisi pian. Niin opetettiin kokouksissa, joissa perhe kävi kolmesti viikossa.

"Jehovan todistajat olivat kuin yhtä suurta perhettä. Aina oli kavereita, meni sitten Rovaniemelle tai Australiaan. Yhteisöllisyys oli hienoa."

Teini-iässä Valkilaa alkoi kuitenkin kalvaa epäilys.

"Mietin, että ei kai Jumala voi olla niin julma, että vain Jehovan todistajat selviäisivät maailmanlopusta. Eihän suuri osa ihmisistä saa edes mahdollisuutta kuulla uskonnostamme."

Samoihin aikoihin luonnontieteistä kiinnostunut Valkila osti evoluutiota käsitelleen kirjan. Siinä selitettiin ihmiskunnan kehitystä koulukirjoja tarkemmin.

Sen jälkeen korttitalo romahti, Valkila sanoo. Hän alkoi epäillä kaikkea.

"Samalla halusin uskoa, koska tiesin, että niin elämä olisi helpompaa. En tahtonut menettää perhettäni ja ystäviäni."

Ajatus siitä, ettei maailma loppuisikaan, kalvoi Valkilaa. 18-vuotiaana hän ilmoitti perheelleen, että aloittaa iltalukion.

Englannin tunnilla Valkila tapasi tytön – ja rakastui.

"Isä ja veli pitivät puhuttelun, jossa he vaativat, että maailmallisen tytön kanssa seurustelun on loputtava. Kun jatkoimme, alkoi tulla rangaistuksia. Minulta poistettiin tienraivaajan titteli. Jonkin ajan kuluttua seurakuntalaisia kiellettiin tapaamasta minua kokousten ulkopuolella."

Vaihtoehtoja oli kaksi: eroaminen tyttöystävästä tai erottaminen uskosta, johon Valkila ei ollut uskonut enää vuosiin.

Eräänä iltana Valkila meni kotiinsa ja hyvästeli perheensä.

"Sitten isä vei minut autolla omaan kotiini. Halasin ja sanoin, että olit hyvä isä."

Muutaman päivän kuluttua Valkilan ovelle koputtivat seurakunnan vanhimmat.

"Kaikki loppui kuin seinään."

Kahdeksantoista viime vuoden aikana Valkila on puhunut vanhempiensa kanssa kolmesti. Noina vuosina hän on saanut kaksi lasta. Valmistunut valtiotieteiden tohtoriksi. Kulkenut junalla kymmeniä kertoja entisen kotikaupunginosansa ohi.

Lapsuudenkotiin Valkilaa ei kutsuttu enää kertaakaan erottamisen jälkeen.

Onko julkisuudessa puhuminen Valkilan kosto?

"En ole vihainen perheelleni, seurakuntalaisille tai edes minut erottaneille seurakunnan vanhimmille. He ovat aina olleet osa sitä systeemiä ja toistensa ympäröimiä. Ymmärrän, ettei niistä lähtökohdista osaa kritisoida sitä, mitä on opetettu."

Valkila vertaa Uskontojen uhrien tuki ry:n toimintaa ympäristöjärjestöihin: ne nostavat esille yritysten ympäristölle aiheuttamia ongelmia.

"Eivät ne silti sano, että kaikki yritykset ovat pahoja. Näin mekin toimimme uskontojen kanssa."

Valkila uskoo, että ongelmista puhuminen voi vaikuttaa siihen, kuinka uskonyhteisöt suhtautuvat lähteviin jäseniinsä. Eikä hän puhu vain Jehovan todistajista.

"Tarinani ei ole poikkeuksellinen Jehovan todistajista lähteneiden keskuudessa, mutta muista yhteisöistä lähteneillä voi olla samanlaisia kokemuksia. Varsinkin jos kotona on suhtauduttu tiukasti uskontoon."

"Yhteisö saattaa ajatella, että paras tuki, jonka he voivat antaa, on kiristää ihminen takaisin. Mutta ei lähtijä sellaista tarvitse. Hän tarvitsee läheistensä tukea."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!