Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähävaraisen joululahjatoive lapselle: Sampoota ja saippuaa

Heidi Miettinen tietää, että kaikissa suomalaisperheissä ei ole varaa ostaa joululahjoja lapsille. Hän perusti Facebook-ryhmän, joka yrittää korjata tilanteen.

Elämä
 
Lars Møller
Kuva: Lars Møller

Se uutinen pysäytti Heidi Miettisen.

"Kymmenissätuhansissa suomalaiskodeissa ei ole varaa jouluruokiin tai -lahjoihin ilman ulkopuolista tukea. Köyhyysrajan alapuolella elää 130 000 lasta", Ylen nettisivuilla kerrottiin.

Satakolmekymmentätuhatta lasta. Kuinka moni heistä seisookaan loman jälkeen hiljaa koulun pihalla kuuntelemassa, mitä kaikkea kaverit ovat saaneet lahjaksi, Miettinen pohti kotonaan Tanskan Aalborgissa.

Heidi Miettinen

Kuka?

Heidi Miettinen, 35, on suomalais-tanskalainen hotellinjohtaja, joka asuu Tanskan Aalborgissa yhdessä poikansa, tanskalaisen miehensä ja tämän kahden lapsen kanssa. Muutti Tanskaan 16 vuotta sitten rakastuttuaan tanskalaiseen mieheen.

Mistä tunnetaan?

Perustanut Jouluapua-nimisen hyväntekeväisyyssivun Facebookiin. Sivuston kautta kuka tahansa voi toimittaa jouluruokaa tai -lahjoja suoraan apua tarvitsevalle Suomessa. Sivusto toimii nyt toista joulua.

Mistä ei tunneta?

Pitää neulomisesta. "Toivon joululahjaksi aitoa villalankaa – pässin pökkimää, kuten äiti sanoo. Neuloisin siitä itselleni hameen talvikuukausiksi. Kylmä kun tekee huonoa sairaille luille."

"Ajattelin, että kunpa voisin auttaa noita perheitä jollakin tavalla."

Mutta hankalalta se näytti. Miettinen oli pitkällä sairauslomalla työstään hotellinjohtajana. Vaikka hän onnistuisi panemaan pystyyn jonkinlaisen joululahjakeräyksen, kotona ei voisi säilyttää tavaroita, eikä niiden lähettäminen Suomeen olisi yksinkertaista.

Mutta ajatus ei jättänyt rauhaan.

"Pari päivää mutrasin tietokoneen kanssa. Sitten se lähti."

"12 henkisen perheen äiti pyytää apua. Isän vakavasti sairastuttua taloudellinen tilanne romahti."
"Nuori opiskelija on raskaana ja yksin raskauden kanssa. Ei ole tukiverkostoa, joka auttaisi. Elää toimeentulotuella. Toivoisi apua tulevalle vauvalle."
"Yh-äiti on rahavaikeuksissa. Hän toivoo ruoka-apua ja 17-vuotiaalle pojalleen lahjaksi hygieniatuotteita."
"7 henkinen perhe, jossa äiti on sairaslomalla. Usein kuukaudessa on muutama päivä, jolloin perhe syö vain leipää, kun ei ole rahaa ostaa ruokaa."
Sellaisia ovat viestit Miettisen perustaman Jouluavun Facebook-sivulla. Sinne vähävaraiset perheet voivat lähettää joululahjatoiveitaan.

Kun Miettinen näki ensimmäiset viestit, hänen teki mieli perua koko hanke.

Perheiden tilanteet olivat kurjempia kuin hän olisi koskaan arvannut. Eikä kukaan ollut valmentanut hotellialalla työskennellyttä Miettistä kohtaamaan ihmisten hätää.

"Mietin, kestänkö lukea viestejä. Tuntui ihan hirveältä, että ihmisillä on tällä tavalla asiat."

Näistä en luovu

Aamukahvi

En tiedä, millainen olisin ilman kahvia – en ole kokeillut!

Aamukahvin aikana luen Jouluapuun tulleet uudet viestit ja kommentit.

Joulukirkko

Kirkossa käynti jakaa jouluaaton päivään ja iltaan. Päivällä voi vielä puuhastella, mutta kun astuu ulos kirkosta, kiire on unohtunut ja joulurauha laskeutunut.

Iltahalaus

Lasten ja miehen kanssa meillä on nukkumaanmenorituaali, suukko ja halaus. Poikani ei osaa mennä ilman niitä nukkumaan.

Miettinen huomasi eläneensä etuoikeutettua elämää. Lapsuudenkodissa Nilsiässä vihannekset nostettiin omasta kasvimaasta, mutta sen suurempaa numeroa nuukailusta ei tehty. Jouluna isä sytytti maalaistalon pihaan suuret jätkänkynttilät ja äiti kantoi pöytään kinkut, laatikot ja puuron. Joulupukki löysi aina perille.

Lähimmäksi köyhyys tuli äitiä, kun hän kiersi pienissä kylissä kotihoitajana.

"Hän ei koskaan kertonut meille lapsille siitä yksityiskohtaisesti, mutta hän muistutti, että pitää olla tyytyväinen siihen mitä on, sillä kaikilla sitä ei ole."

Jouluapu löi Miettisen silmien eteen sen, mistä äiti vain vihjaili.

"Monet pyytävät lapsilleenkin lahjaksi hygieniatuotteita, sampoota ja sellaista. Silloin voi puhua köyhyydestä."

Miettisen Facebook-ryhmässä on nyt 25 000 jäsentä.

Idea on yksinkertainen: kuka tahansa voi lähettää tai viedä lahjoja tai ruokaa suoraan varattoman perheen ovelle. Lahjoitukset eivät kierrä välikäsien kautta, vaan auttaja ja avunsaaja saavat suoraan yhteyden toisiinsa.

Tämän ja viime joulun alla joululahjoja ja -ruokaa on saanut noin neljäsataa suomalaista perhettä. Avun antajia lienee ollut lähemmäs tuhat, Miettinen arvioi.

Mikä tahansa järjestö olisi tyytyväinen, jos se saisi verkossa 25 000 kannattajaa. Vertailun vuoksi: Suomen Punaista Ristiä seuraa runsaat 50 000 Facebookin käyttäjää.

"Ajattelin aluksi, että jos saan sivulle parisataa tykkääjää ja voin auttaa paria perhettä, se olisi jo hyvin."

Miettinen pyörittää Jouluapua yhä kotoaan Tanskasta käsin. Hän ottaa vastaan perheiden joululahjatoiveet sähköpostilla ja valitsee ne, jotka ovat kipeimmin avun tarpeessa. Sitten hän julkaisee nimettömän hakemuksen nettikartalla ja Facebook-ryhmässä.

Lopusta huolehtivat avuliaat suomalaiset. Kartan kautta he voivat valita perheen, joka asuu samalla seudulla. Siinä lienee Jouluavun suosion salaisuus.

"Moni haluaa auttaa oman kylän tai kaupungin asukasta – ihan oikeasti lähimmäistä."

Suomalaisista 12 prosenttia lukeutui toissavuonna pienituloisiin. Yhden hengen taloudessa se tarkoitti alle 1 170 euron kuukausituloja.

Vaikka rahankäyttötavat vaihtelevat, Jouluapuun viestejä lähettäviä yhdistää yksi asia. Rahaa on niin vähän, että elämässä ei ole mitään, mitä voisi kutsua luksukseksi.

"Hyvä esimerkki on nettiyhteys. Suomessa köyhilläkin on usein sellainen. Mutta sitten on perheitä, joilla ole sitäkään. Ja vaikka toisilla olisi varaa ottaa netti, ei heilläkään ole varaa mennä elokuviin tai viedä lapsia uimaan."

Miettinen on huomannut, että tänä vuonna avunsaajien joukossa on viime vuotta enemmän pitkäaikaistyöttömiä. Monelta puuttuvat tukiverkot kokonaan: ei ole ketään, joka antaisi edes yhden lahjan.

Erityisesti Miettistä surettavat viestit yksinhuoltajilta. Niistä voi usein päätellä, ettei toinen vanhempi osallistu lapsen joululahjoihin lainkaan.

"Eronneet vanhemmat eivät aina pysty puhumaan keskenään lapsen joulusta. Se särkee sydäntä."

Miettisen oma Christoph -poika liimautuu joka ilta television joulukalenteriohjelman ääreen. Yhdeksänvuotias rakastaa tanskalaisia jouluruokia, ankkaa ja sokeriperunoita. Aikuinen voi kohauttaa olkiaan materialismille ja viettää aineetonta joulua, mutta lapselta se on liikaa vaadittu, Miettinen sanoo.

Siksi hän perusti nimenomaan Jouluavun, ei vaikkapa syntymäpäivä- tai kesäloma-apua.

Joitakin vuosia sitten Heidi Miettinen istui hotellin kokoushuoneessa ja nauroi. Vakuutusyhtiön virkailija oli juuri ehdottanut Miettiselle vakuutusta sairastumisen varalle.

"Tokaisin, että ei minulla ole aikaa sairastua. Ajattelin tehdä töitä 65-vuotiaaksi."

Kaksi vuotta sitten hän kuitenkin sairastui.

Kipu tuntui siltä, kuin joku olisi hakannut paljasta lonkkaluuta vasaralla. Vuoden ajan Miettinen ravasi syöpätutkimuksissa. Lääkärit olivat ymmällään.

Miettinen muistaa tarkalleen, milloin diagnoosi tuli. Oli 19. joulukuuta 2013, Miettisen syntymäpäivä. Jouluavun perustamisesta oli kulunut pari kuukautta. Kivut olivat jo niin kovat, että sivuston päivittäminen onnistui vain sängyssä maaten.

Lääkäri kertoi puhelimessa, että Miettiseltä oli löytynyt harvinainen luun kehityshäiriö, fibroottinen dysplasia. Sairaudesta ei paranisi. Mutta se ei ollut syöpä, eikä siihen kuolisi.

"Sanoin lääkärille, että hän antoi minulle parhaan synttärilahjan ikinä."

Se Miettinen, joka naureskeli vakuutusvirkailijalle, ei osannut kuvitella, että epäonni voisi sattua omalle kohdalle.

Nykyistä Miettistä kylmää, kun verkon keskustelupalstoilla arvostellaan avun pyytäjiä. Jotkut neuvovat jättämään kymmenhenkisen perheen ilman apua siksi, että he ovat hankkineet niin monta lasta. Toisten mielestä apua ei ansaitse sellainen, jolla on varaa ruokkia koiraa.

Keskustelupalstojen kirjoittajille Miettisellä on yksi viesti: arvostelusta ei ole mitään hyötyä. Jokaiseen kohtaloon on syynsä.

"Jos yhtäkkiä sairastuu tai joutuu työttömäksi, niin eihän siinä ryhdytä perheenjäseniä vähentämään!"

Kipu tekee yhä hotellinjohtajan työt mahdottomiksi. Mutta Jouluapukin on hyvä syy nousta sängystä, Miettinen sanoo.

Ihmisten hyvyys lyö usein ällikällä.

"Eräskin perhe auttaa tänä jouluna samaa perhettä kuin viime vuonna ja vie ruoka-apua myös muina aikoina. Yksi auttaja tarjoutui viemään koko perheen jouluostoksille. Lapset saavat valita lahjat, ja sitten he käyvät yhdessä syömässä."

"Ja paljon on niitäkin, jotka antavat, vaikka ei ole muuta annettavaa kuin käytettyä, eikä ole varaa maksaa edes postimaksuja."

Myös autettavien ilo kannustaa jatkamaan.

Nyt näyttää siltä, että lasten toiveet on kuultu, ja jouluna täällä on iloisia lapsia ja yksi isä onnellisena! Olen mies, ja miehet eivät itke, mutta nyt tulee kyllä väkisin kyyneleet silmiin, eräs isä kirjoitti hiljattain.

Silloin, kun perheiden kertomukset tuntuvat liian raskailta lukea, Miettinen muistelee aviomiehen sanoja sinä iltana, kun Miettinen meinasi perheiden huonon tilanteen musertamana heittää pillit pussiin.

"Hän sanoi, että minun täytyy hyväksyä perheiden tilanne. Että ei pidä synkistyä, vaan olla onnellinen siitä, että minulla on mahdollisuus auttaa."

 

Juttua varten on haastateltu myös Jouluavun kautta apua saanutta ja apua antanutta henkilöä.

Juttua muokattu pe 5.12. klo 9.27: lisätty linkit Jouluavun Facebook-ryhmään ja karttapalveluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!