Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykiatri: Lapsen vahingoittaminen voi tulla mieleen normaalillekin vanhemmalle

Lastenpsykiatri Janna Rantalan mukaan on normaalia, että unta vailla oleva vanhempi voi ajatella pahasti vauvastaan. Ajatuksista on silti pitkä matka tekoihin.

Essi Lehto HS

Taivaansinisellä pöydällä kasvaa pieni vuori. On sarjakuvia, kyniä ja leikkipyssyä.

Tältä näyttää lastenhuone lastenpsykiatrin kotona.

Kaoottiselta.

Janna Rantala

Kuka?
41-vuotias lastenpsykiatrian erikoislääkäri, perhe- ja pariterapeutti ja tietokirjailija. Kirjoittaa Täähän pistää kampoihin -nimistä blogia. Asuu Helsingin Töölössä aviomiehensä, 8- ja 5-vuotiaiden poikiensa ja 5-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Mistä tunnetaan?
Julkaisi tänä vuonna kirjan Äiti älä tottele (kaiken maailman kasvatusoppaita). Kirja on "opas siihen, kuinka kasvatusoppaita ei pitäisi tarvita."

Mistä ei tunneta?
Harrastaa aikuisbalettia. "Olen ikuisesti alkeistunnilla."

Janna Rantalan käsi ojentuu kohti tavarakasaa, vaikka pitäisi poseerata valokuvaajalle.

"No, nyt mä ryhdyin vahingossa siivoamaan."

Janna Rantala on lastenpsykiatri, pari- ja perheterapeutti sekä kolmen lapsen äiti. Ja innokas kasvatuskeskustelija, joka kuvailee blogissaan oman perheensä arkea kahnauksineen ja naurunaiheineen.

Syksyllä Rantala päätyi otsikoihin, kun hän kritisoi jäähyn käyttöä kasvatusmenetelmänä.

Kohu ei ollut ihme. Kasvatuskysymykset kuumentavat tunteita, ja Rantala puhuu suoraan ja provosoiden.

"Jäähy on nykypäivän selkäsauna", hän sanoo.

Sitten hän kertaa, miksi Suomenkin tv:ssä pyörinyt brittiläinen kasvatusohjelma Supernanny sai hänet syksyllä älähtämään blogissaan. Suositussa ohjelmassa lapsia rangaistaan istuttamalla heidät jäähypenkille niin moneksi minuutiksi kuin heillä on ikävuosia. Suomalaisvanhemmatkin ovat alkaneet käyttää jäähyä. Siinä vain on pieni pulma.

"Täällä ei ole tajuttu, että ohjelman perheissä sukupolviroolit ovat aivan hukassa. On otettu käyttöön liiallinen tehokeino, vaikka paljon vähemmälläkin olisi selvitty."

Näistä en luovu

Kirjat
"Kirjat kaikkialla: kaupoissa ja antikvariaateissa, työ- ja yöpöydällä, lasten kanssa yhdessä lukien tai omaa tiivistä elämää hetkeksi paeten. Nyt kesken on W.G. Sebaldin  Ilmasota ja kirjallisuus, kaikkien aikojen suosikkini on Don DeLillon  Valkoinen kohina."

Korvatulpat
"Jäin pahasti koukkuun vauvaöinä."

Kuunkierron tarkkailu
"Kuuta tulee tähyiltyä ilman rutiinia, mutta panen kuunkierron merkille, vaikka en sitä näkisikään. Maailma kulkee radallaan, ja minä tässä hetken räpiköin mukana."

Rantalan mielestä jäähyintoilun taustalla on inhimillinen syy: vanhempien huoli ja pelko epäonnistumisesta kasvattajina.

"Ajatellaan, että onko lapseni esimerkiksi jotenkin aggressiivinen. Onko hän psykopaatti, jos kolmevuotiaana lyö omaa sisarustaan? Että jos en nyt rankaise häntä, niin hänestä kasvaa joku väkivaltarikollinen."

Tuskin kasvaa, Rantala sanoo. Siksi lapselta voi hyvin kysyä rauhallisesti, miksi hän löi. Ehkä lapsi on pyytänyt isää kymmenen kertaa leikkimään legoilla, ja isä on vain pelleillyt pikkusisaren kanssa.

Rantalan mukaan hänen jäähykritiikkinsä herättämä kohu paljasti ongelman. Kasvatuskeskustelu kiertyy usein muotoseikkojen ympärille. Puhutaan tavoista, ei tavoitteista.

"Kiistellään jäähystä, vaikka pitäisi puhua siitä, miksi ylipäätään rankaisemme lasta. Siirrämmekö lasten kannettavaksi omia raivontunteitamme tai syyllistämmekö heitä?"

Ulos, opettaja komensi.

Teini-ikäisen Janna Rantalan luokkatoveri oli taas joutunut vaikeuksiin. Rantala ei tarkkaan muista, mistä opettaja suuttui. Mutta syypään hän muistaa, sillä se oli aina sama.

1980-luvulla ei tunnettu adhd-diagnoosia, muuten levoton poika olisi epäilemättä saanut sellaisen. Luokkatoverit tiesivät, mistä pojan huono käytös johtui: hänen kotinsa oli turvaton.

Opettajan armoton käsky kolahti Rantalan oikeudentuntoon.

"Sanoimme bestiksen kanssa, että jos poika heitetään luokasta, mekin lähdemme. Saimme jälki-istuntoa nenäkkyydestä."

Pojan kohtelulla oli Rantalaan suuri vaikutus.

"Silloin tajusin, että lapsi voi joutua syntipukiksi, vaikka apua tarvitsisi koko perhe."

Erilaisten kotiolojen seuraamuksia Rantala on sittemmin nähnyt työssään paljon. Julkisuuteen nousseet tapaukset julmasti pahoinpidellyistä lapsista ovat järkyttäneet, mutta eivät yllättäneet häntä.

"Hyväosaiset eivät voi kuvitellakaan, että meillä on lapsia, jotka nukkuvat pahvilaatikoissa rappukäytävissä. Tai että vauva makaa auton lattialla, kun vanhemmat ajavat baariin. Se ei ole vain lööppi, vaan se on totta. Sitä tapahtuu kaiken aikaa!"

Samaan aikaan keskustelupalstoilla laineet lyövät yli äyräiden, kun joku sattuu olemaan eri mieltä siitä, miten lapsi pitäisi nukuttaa, onko purkkiruoka pahasta ja pitäisikö auton turvaistuimessa istua kasvot menosuuntaan.

Asiat ovat oikeasti hyvin, jos on aikaa kinastella sellaisesta, Rantala sanoo. Ja onhan se hienoa, että kasvatus kiinnostaa.

"Kaikki haluavat hyvää lapsille, mutta meistä vain on sietämätöntä, että toiset haluavat sitä eri tavalla kuin me itse. Ja kun tiedämme, miten avuton vauva on, meille tulee hirveä tarve pelastaa se toisenkin vauva."

Yksikään vanhempi ei ole täydellinen, sanoo Rantala. Kun hänen esikoisensa oli kolmevuotias, perheeseen syntyi kaksoset. Siitä vuodesta ei jäänyt paljon muistikuvia.

"Perusfiilis oli, että yksi vauva makaa lattialla ja itkee, toinen makaa sylissä ja itkee ja kolmevuotias roikkuu jalassa ja itkee. Samalla yritän tehdä ruokaa, jostain vaipasta valuu jotakin ja mietin, että missä ovat ne neljä apukättä, jotka tarvittaisiin."

Silloin Rantala joutui myöntämään sen itselleen: hän ei kykenisi olemaan täydellinen äiti yhdellekään lapsistaan. Oli jätettävä kaksi itkemään vuorollaan, jotta sai yhden rauhoitettua.

Onneksi oli Minna. Äitiysvapaalla olevan ystävän kanssa Janna kärräsi lapset puistoon pari kertaa viikossa.

"Minnalle ei tarvinnut esittää mitään. Kun tulin puistoon tukka pystyssä ja ihan raivona ja väsyneenä, hän ymmärsi – ja minä ymmärsin häntä."

Nykyisin Rantala tapaa työssään paljon väsyneitä vanhempia, jotka pelkäävät omia ajatuksiaan. On kova paikka kertoa edes vaitiolovelvolliselle psykiatrille, että on tuntenut vihaa omaa lastaan kohtaan.

Sitten he hämmästyvät, kun Rantala ei hätkähdäkään.

"Tätä on karseaa sanoa, mutta on täysin normaalia ajatella, että 'minä tapan tuon kersan, jos se ei kohta nuku'. Se on normaalia! Ajatella saa mitä tahansa!"

Jotkut potevat syyllisyyttä jo siitäkin, jos ovat suuttuneet vauvalle.

"No joo, eihän se ehkä ole järkevää, mutta minkäs teet, kun toinen on unikiduttanut sinua kolme kuukautta putkeen."

Rantalan mukaan lapsen huostaanottoa pelätään niin paljon, että jo pelkistä synkistä ajatuksista puhuminen pelottaa. Ja jos uskaltaa avautua anonyymisti keskustelupalstalla, leimataan hirviöäidiksi.

Se surettaa Rantalaa.

"Kunpa kaikki voisivat puhua jollekin, joka kysyisi, että aiotko tehdä sen oikeasti. Että jos aiot, niin minä etsin sinulle apua heti. Ja jos et aio, niin tule tähän, minä halaan sinua."

Jos Janna Rantalasaisi päättää, hän heittäisi kasvatusoppaat nurkkaan ja kieltäisi koko kasvatus-sanan käytön. Sen sijaan hän puhuisi yhdessä kasvamisesta ja vanhempien ja lasten jatkuvasta tutustumisesta toisiinsa.

"Ajattelen, että oleellisempi kysymys kuin se, olenko kasvattanut oikein, on se, millaista tässä perheessä on elää."

Ensimmäiseen kysymykseen on nimittäin hyvin vaikeaa saada vastausta. Mutta jälkimmäistä voi aina kysyä lapsilta.

"Kun sanon, että lapsen mielipidettä pitäisi kysyä, moni ihmettelee, että lapsiko asioista sitten päättää. Ei päätä, mutta voi häneltä silti kysyä!"

Vaikka ilman rajoja kasvaneita lapsia on paljon, Rantala on enemmän huolissaan niistä, joille sanotaan liian usein ei. Sillä vaikka lasta ei kotona kiellettäisi, koulussa hän viimeistään kohtaa kieltoja.

"Jos lapselle on aina sanottu ei, elämässä ei ehkä koskaan tule tilannetta, jossa hänelle sanotaan, että sinunkin mielipiteelläsi on merkitystä."

Rantalan mallissa aikuinen tekee päätökset, mutta antaa lapsen mielipiteen silloin tällöin voittaa.

Se voi tarkoittaa vaikka sitä, että luetaan yhdessä satu, vaikka lastenhuone jääkin siivoamatta ja lehtikuvat joudutaan ottamaan sotkun keskellä.

Sellainen kasvattaa äitiä.

"Lapsilta olen oppinut railakasta epätäydellisyyttä; sitä, että kulissit eivät pidä. He ovat laittaneet minut sietämättömiin avuttomuuden tiloihin, joissa teen kaikkeni, mutta se ei riitä alkuunkaan."

Kun vieras lapsi heittäytyy kiljuen kaupan karkkihyllyn eteen, Rantala toivoo, että voisi välittää vanhemmalle annoksen sanatonta myötätuntoa.

"En ole vielä keksinyt käsimerkkiä, joka tarkoittaisi, että hyvin menee, pidä pintasi. Että pidän sinua hyvänä kasvattajana, lapsi se vain vetää kilarit."

Ja kyllä Rantalankin pinna kiristyy. Kun koko porukka pitäisi saada ulos, eteisessä on kaikki hujan hajan eikä lähtemisestä meinaa tulla mitään. Ja jälkeenpäin oma rähjääminen kaduttaa.

"Pitäisi muistaa, että se on lyhyt hetki, kun lapset ovat pieniä ja olemme tässä eteisessä kaikki. Ahdistus syntyy siitä, kun yrittää hallita koko tilannetta. Mutta lapsi ei koe kaaosta niin. Hänhän vain istuu eteisen lattialla, höpöttää kaverille ja ihmettelee, että mitä toi tossa ragee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!