Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos haluat menestyä, älä seuraa intohimoasi

Jos rakastat huovuttamista, jätä työsi ja seuraa intohimoasi, saatetaan nykyään neuvoa. Kolumnisti Elina Yrjölän mielestä tällaiset ohjeet ovat vaarallisia.

Elämä
 
Elina Yrjölä
Kirjoittaja on media-alan yrittäjä.
Kirjoittaja on media-alan yrittäjä ja synnynnäinen vastarannan kiiski, joka on vanhemmiten oppinut arvostamaan muiden mielipiteitä.

Ihailen monia taiteilijoita. Heidän työnsä tulosten, mutta myös niiden valintojen vuoksi, joita he ovat tehneet.

He seuraavat sisäistä paloaan. He asettavat itsensä alttiiksi toteuttaakseen itseään ja liikuttaakseen jotakin muissa ihmisissä.

Samalla he ovat valinneet taloudellisesti epävarman elämän. Taiteesta maksetaan useimmiten huonosti.

Tämä on minusta kunnioitettavaa. Toivon, että se on useimmiten myös tietoinen ja vaikkapa perhe-elämän kannalta siedettävä valinta.

Taiteilija-asennetta on ruvettu tuomaan muillekin elämänalueille. Meitä kaikkia neuvotaan seuraamaan intohimoamme.

Ei ole montakaan päivää siitä, kun viimeksi kuulin tämän suositun viestin: "Ala tehdä sitä, mitä todella haluat, ja kaikki muu seuraa perässä."

Jos rakastat huovuttamista, jätä työsi projektipäällikkönä ja ala huovuttaa. Tulet onnelliseksi, kenties rikkaaksikin.

Minusta tämä on vaarallinen viesti. Se virittää kohtuuttomia odotuksia. Intohimo on voimakas tunne, mutta ei sen seuraaminen mitään takaa. Ei se takaa edes onnea. Intohimo voi olla kuluttavaa ja raskasta, ja se voi ohjata päättömiin valintoihin, joista seuraa vain onnettomuutta.

Eikä se varsinkaan takaa menestymistä yrittäjänä. Yrittäjä tarvitsee kyllä rutkasti intoa ja voimaa, kenties intohimoakin, mutta se ei riitä mihinkään.

Eräs ulkomailla uransa tehnyt suomalainen naisjohtaja totesi vastikään, että suomalaiset usein perustavat yrityksen tehdäkseen jotain omasta mielestään hienoa.

Hänen mukaansa Yhdysvalloissa yrittäjä pohtii, millä alalla olisi asiakkaita. Mitä minun yritykseni voisi tehdä ja ketä palvella niin, että joku haluaisi siitä maksaa?

Niinpä. Haluaisitko sinä mieluummin maksaa minun intohimoni toteuttamisesta vai omasi?

Jos siis haluat menestyä yrittäjänä, älä keskity miettimään, mikä voisi olla sinun intohimosi. Keskity kuuntelemaan muita. Selvitä heidän intohimonsa ja tarpeensa ja auta toteuttamaan niitä. Saatat jopa rikastua, tai ainakin pärjätä kohtalaisesti.

Minua ansioituneemmat ajattelijat ovat sitä paitsi jo vuosituhansia sitten todenneet, että kestävä onni syntyy varmemmin muiden palvelemisesta kuin omaan napaan tuijottelusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!