Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Basisti luopui päihteistä lomamatkan jälkeen: Raitis joutuu aina selittelemään

Hassisen Koneen basisti Jussi Kinnunen piti irvailuna ajatusta, että hän olisi kuusi kuukautta juomatta. Sitten tuli Goan-loma, joka muutti kaiken.

Essi Lehto HS

Se klubikeikka meni kirjaimellisesti penkin alle. Basisti Jussi Kinnunen oli niin humalassa, että kaatui rumpujen päälle. Seuraavana aamuna hän ei kyennyt muistamaan, tuliko edes soitettua keikkaa loppuun.

Potkuthan siitä seurasi.

"Haukuin bändin jätkät ympäri kyliä. Että kyllähän mä sen keikan munasin, mutta olisivat nyt edes antaneet varoituksen!"

Näistä en luovu

Basso

"Keikkailen freelancerina ja treenaan aina kun voin. Harjoittelen keittiön pöydän ääressä, vahvistin pöydän alla. Keittiö on treenikämppäni."

Selvät aamut

"Parhaat aamut ovat sellaisia, ettei tarvitse nousta heti ylös, vaan voi vain lötkyillä hetken ja antaa ajatusten tulla ja mennä."

Aasialainen ruoka

"80-luvun alussa sekosin kiinalaiseen ruokaan, sitten tuli thaimaalainen ja nyt on menossa japanilainen kausi. Tokio on taivas!"

Kinnunen keksi ratkaisun: kun hän saisi mielensä tasapainoon, juominenkin pysyisi aisoissa.

Hän marssi terapeutin puheille, mutta terapeutti sanoi, että ensin pitäisi olla puoli vuotta selvin päin.

"Haukuin sitten senkin ympäri kyliä. Eihän kukaan voi olla kuutta kuukautta juomatta!"

Nyt Jussi Kinnunen, 52, on ollut juomatta melkein 18 vuotta.

"Minusta tulee pian täysi-ikäinen", hän nauraa.

Kinnunen on soittanut bassoa muun muassa Hassisen Koneessa, Freud Marx Engels & Jungissa ja Ismo Alanko Säätiössä.

Hän vietti vuosia alkoholi-, huume- ja lääkekoukussa, mutta raitistui ja opiskeli päihdeterapeutiksi ja seksuaalineuvojaksi.

Kinnunen tapaa yksityisvastaanotollaan tavallisia työssäkäyviä suomalaisia, joiden elämässä päihteillä on liian suuri rooli. Ensi vuoden alussa hänet nähdään tv-ohjelmassa, jossa julkisuudesta tutut henkilöt yrittävät olla juomatta kokonaisen vuoden. Korkki kiinni alkaa Ylen TV1:llä 6. tammikuuta. Kinnunen toimii ohjelmassa asiantuntijana, joka opastaa osallistujia vastustamaan retkahduksia.

Jussi Kinnunen

Kuka?

Vuonna 1962 syntynyt basisti, päihdeterapeutti, seksuaalineuvoja ja muutosvalmentaja.

Mistä tunnetaan?

Soittanut muun muassa Hassisen Koneessa, Freud Marx Engels & Jungissa ja Ismo Alanko Säätiössä. Työskentelee helsinkiläisessä Balance Management -yrityksessä ja esiintyy tammikuussa alkavassa Korkki kiinni -tv-ohjelmassa asiantuntijana.

Mistä ei tunneta?

Intohimoinen science fiction -kirjallisuuden ja -elokuvien ystävä. "Tulevaisuus on kiehtonut aina. Teininä tuli luettua Asimovit ja Orwellit. Erityisesti Stanislaw Lemin Futurologinen kongressi kolahti."

Ohjelmaan ei ollut helppo löytää vapaaehtoisia, Kinnunen sanoo. Hän ymmärtää sen hyvin. Tuntuihan hänestäkin puolen vuoden raittiusvaatimus aikanaan törkeältä irvailulta.

"Alkoholistin maailmassa epänormaalista on tullut normaalia. Sitä luulee, että kaikki muutkin juoksevat koko ajan katkolla."

Vuonna 1979 Jussi Kinnunen oli vasta 17-vuotias, kun hän pääsi mukaan Hassisen Koneeseen. Meininki lavalla oli raju, mutta todellisuudessa bändin työmoraali oli korkea. Lavalla ei sekoiltu oikeasti.

Yhtäkkinen julkisuus ahdisti nuorta miestä.

"Ympäristön suhtautuminen muuttui, ja se tuntui hämmentävältä."

Ahdistus ja satunnainen pilven polttelu laukaisivat paniikkikohtaukset, Kinnunen uskoo. Lopulta kävi niin, että Saimaa-ilmiö-kiertueella vuonna 1981 Kinnunen ei pystynyt soittamaan keikkaa loppuun.

Keikka keskeytyi, ja lääkäri määräsi Kinnuselle diapameja. Ne eivät kuitenkaan poistaneet pelkoa uusista kohtauksista.

Pikku hiljaa Kinnunen löysi toisenkin lääkkeen.

"Alkoholi vapautti, kun olin vähän kääntynyt sisäänpäin julkisuuden takia. Pääsin hetkeksi oman diktaattorini hallinnasta."

Hassisen Kone lopetti vuonna 1982. Sen jälkeen Kinnunen hakeutui bändeihin, joissa juominen oli pelin henki.

Kun alkoholiin turtui, joku tarjosi amfetamiinia. Aine antoi itseluottamusta ja auttoi jaksamaan. Nukahtamisvaikeuksiin auttoivat nukahtamislääkkeet, hirvittäviin krapulamorkkiksiin mielialalääkkeet. Itsensä hoitamisesta tuli kierre.

Kinnunen hoiti sovitut soittokeikat ja pakeni viinaa välillä pakonomaiseen urheiluun ja terveysdieetteihin. Juomaputket kuluivat kotikulmien pubeissa. Maailma supistui Pukinmäen kokoiseksi.

"Kun menin ensimmäisen kerran katkolle vuonna 1991, sitä pidettiin lähinnä meriittinä. Katko oli vuosihuolto."

Jussi Kinnunen säikähti peilikuvaansa. Silmämunat olivat muuttuneet ryyppyputken jäljiltä keltaisiksi. Mutta ei hän silti lopettanut juomista, piti vain parin viikon tauon.

Eikä Kinnusen pysähdys tullut silloinkaan, kun hän sai potkut Fat Boy & Lucky Losersista.

Hän pysähtyi vasta, kun vaihtoehtoja oli tasan kaksi.

Goan-reissulla ensimmäiset päivät menivät juhliessa matkakumppanin kanssa. Sitten kaveri lähti tutustumaan ulkomaailmaan, mutta Kinnunen jäi hotelliin. Hän ryyppäsi huoneessaan koko kaksiviikkoisen.

Viimeisenä iltana maksa petti.

Lentomatka Suomeen oli hirvittävä, edes vesi ei pysynyt sisällä. Onneksi Helsinki-Vantaan lentokentällä odotti ystävä, joka ymmärsi viedä Kinnusen kodin sijasta sairaalaan. Siellä selvisi, että Kinnusen maksa oli tulehtunut, vatsalaukku ruvella ja ruokatorvi täynnä haavaumia.

Siihen loppui Jussi Kinnusen päihteiden käyttö, kuin seinään.

"Sitä ennen minulla piti aina olla syy, että suostuisin olemaan selvin päin. Sen jälkeen ei löytynyt yhtään syytä, että olisin suostunut juomaan. Asenne muuttui täysin."

Liian moni päihderiippuvuuteen sairastunut ei saa mahdollisuutta samaan oivallukseen, Kinnunen sanoo. Siksi pakkohoito tai vaikka riippuvaisen huijaaminen hoitoon on Kinnusen mielestä joskus paikallaan. Mitä tahansa kannattaa yrittää, kun vaihtoehtona on kuolema.

"Päihderiippuvuudessa on hirveästi psykoosinkaltaisia piirteitä, sillä sairastunut luulee maailmaa tietynlaiseksi. Silti yhteiskunta antaa sairastuneille luvan vetää itsensä hautaan."

Kinnusen tulikoe tuli pian raitistumisen jälkeen vuonna 1997. Silloin Freud Marx Engels & Jung koottiin uudelleen, ja bändi lähti Teksasiin keikkareissulle. Kinnunen oli huolissaan: mitä jos lentokoneessa iskee paniikkikohtaus?

"Harkitsin kirjoittavani lapun, että vaikka kuinka huutaisin, minulle ei saa antaa bentsoja tai alkoholia. Mieluummin vaikka sidotaan tuoliin kiinni."

Reissusta tuli mahtava. Bändistä löytyi kohtalotovereita, sillä muutama muukin oli raitistunut.

Ja maailma oli aivan kuin uusi.

"Ensimmäistä kertaa aistin ulkomailla vieraan kulttuurin. Olin matkaillut paljon ennenkin, mutta henkisesti olin vain käynyt paikassa nimeltä humala."

Joulukuun alussa Kinnunen kirjoitti blogiinsa manifestin. Julistuksen nimi on Raittiusoikeudet, ja pohjana tekstille toimi seksologian maailmanjärjestön julkaisema seksuaalioikeuksien julistus.

Ensimmäinen teesi on Kinnuselle erityisen tärkeä: jokaisen oikeus määritellä oma raittiutensa. Se tarkoittaa sitä, ettei kukaan ole selitysvelvollinen toiselle siitä, miksi ei juo.

Kuulostaa itsestään selvältä, mutta Suomessa se ei sitä ole, Kinnunen sanoo.

"Pikkujouluissa raittiilla pitää olla selitys, vaikka sen pitäisi olla toisin päin. Juomaton voisi kysellä, miksi sä juot ja kuinka paljon."

Jos kuitenkin niin menee tekemään, saattaa vastapuoli loukkaantua. Kysymys tuntuu tungettelevalta.

Se johtuu siitä, että alkoholia käyttävä kokee syyllisyyttä, Kinnunen uskoo. Oma juominen tulee erityisen näkyväksi, kun toinen on selvin päin.

"Alkoholi edustaa monelle vapautta. Sen ansiosta voi tehdä tai kokea jotakin, mitä ei voisi ilman päihteitä."

Siitä huolimatta Kinnunen viihtyy bileissä, joissa muut ovat iloisessa nousuhumalassa. Kaiken hauskan voi tehdä myös selvin päin, vaikka se ehkä hitusen rohkeutta vaatiikin.

"Kun keskustelussa ihminen uskaltaa antaa itsestään jotakin ilman, että välissä on kemiallisia aineita, ne ovat jumalattoman antoisia hetkiä."

Kun Kinnunen ei tee päihdetyötä, hän nousee lavalle. Kuluneen vuoden aikana hän on soittanut Vicky Rostin bändissä ja reissannut Jorma Kääriäisen kanssa Kanarialla ja Fuengirolassa. Hääppöset-orkesterissa hän viihdyttää lapsia ja Veljekset Kinnunen -yhtyeessä fiilistelee Hassisen Koneen vanhoja hittejä.

Niistä Kinnunen on yhä ylpeä.

Jopa siitä yhdestä, jota kuulee hoilattavan karaokessa pikkutunneilla, kun promillet ovat korkeimmillaan.

Rappiolla on hyvä olla, ei huolet paina, ei rasita polla.
Sen biisin sanoma ymmärrettiin alusta asti väärin, Kinnunen sanoo.

"Harva huomasi, että kertosäkeen alussa on yksi tärkeä sana. Jos."

Jos rappio on sitä että rakastaa, ottaa hetkistä kii eikä tahdo tappaa, on mukavaa olla rappiolla, olla vaan, täysi nolla.
Sen Kinnunen voi yhä allekirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!