Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen joulu eron jälkeen: "Itkin vain sohvalla"

Kun Veera Valta oli eronnut, hän vietti joulun yksin itseään säälien. Asiantuntijalla on parempi neuvo eronneiden jouluun: Hemmottele itseäsi. Ja muista, ettei joulu ennen eroakaan aina tuntunut hyvältä.

Elämä
 
Mari Karttunen
Pentti Vänskä
Jollei työharjoittelu pakolaisyksikössä estä, Veera Valta viettää aaton vapaaehtoisena yksinäisten joulujuhlassa.
Jollei työharjoittelu pakolaisyksikössä estä, Veera Valta viettää aaton vapaaehtoisena yksinäisten joulujuhlassa. Kuva: Pentti Vänskä

Elokuvan nimi oli Perheen jalokivi. Sinä jouluna Veera Valta katsoi elokuvan kolme kertaa peräjälkeen.

Valta oli eronnut samana syksynä, ja lapset olivat lähteneet jouluksi entisen miehen luo. Tytär aiemmasta avoliitosta taas oli matkustanut isovanhemmilleen.

Valta oli yksin perheen pimeässä omakotitalossa.

Vinkit eronneen jouluun

1 Älä käperry yksinäisyyteen, hakeudu muiden ihmisten pariin.

2 Jäsennä joulu, tee erilaisia asioita. Ruokaile, vaikka ei olisi nälkä.

3 Jos hätä on kova, voit soittaa palvelevaan puhelimeen tai terveyskeskukseen.

"Itkin täyttä huutoa. Löhösin sohvalla pyjamassa ja miehen villasukissa, enkä viitsinyt edes sytyttää valoja."

Ainoa valonkajo tuli televisiosta, josta Valta katsoi Perheen jalokiveä.

Elokuvassa Sarah Jessica Parker näyttelee miniäehdokasta, joka viettää joulun poikaystävänsä perheen luona. Perhe ei kuitenkaan hyväksy häntä.

Valta tunsi itsensä samalla tavalla hyljeksityksi.

Moni on samassa tilanteessa kuin Valta viisi vuotta sitten. Ero johtaa jouluperinteiden hajoamiseen ja mahdollisesti siihen, että toinen puoliso viettää pyhät yksin.

Suomalaisessa kulttuurissa joulu on juhlapyhä, jossa yksinäisyys korostuu. Monessa maassa joulua ei vietetä niin sisäänpäin kääntyneesti kuin Suomessa. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa on enemmän yhteisöllisyyttä.

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowlla on neuvo niille, jotka viettävät tahtomattaan joulua itsekseen.

"Älä ainakaan ajattele, että en viitsi pelkästään itselleni laittaa mitään. Hemmottele itseäsi herkuilla ja hanki vain sitä, mitä sinä haluat: hyviä elokuvia tai romaani illaksi. Muistuta itsellesi, että jouluaatto kestää vain jokusen tunnin. Kannattaa myös muistaa, että suuri seurue, edes oma perhe, ei aina ole tae hyvästä mielestä."

Jos ei halua olla yksin, voi kysyä ystävältä tai sukulaiselta, saako tulla kylään aattoillaksi.

"Kannattaa sanoa, että tuntee itsensä yksinäiseksi. Pahinta mitä voi tapahtua, on se, että saa vastaukseksi ei. Uskon kuitenkin, että niin käy todella harvoin", Stolbow sanoo.

Joskus eron jälkeen toinen vanhempi voi haluta, että joulu vietettäisiin yhdessä. Stolbown mukaan voi sanoa ei, jos siltä tuntuu. Silloin ei tarvitse näytellä joulua läpi.

Kun Kari Hartikainen vietti eron jälkeen joulun yksin, hänellä oli joulukuusi, laatikot ja kinkku. Joulutunnelmaa hän haki myös kirkosta.

"Ankeaa se silti oli. Pääni kovalevyllä on kuva siitä, miten istun melkein kalustamattoman huoneiston keittiössä, katson ulos ja mietin, mitä oikein olen heittänyt pois", Hartikainen sanoo.

Vielä vuotta aiemmin Hartikaisen joulupöydässä oli ollut avovaimo sekä molempien lapset aiemmista liitoista. Nyt lapset olivat äidillään ja avovaimo lapsineen poissa.

Välipäivinä Hartikainen meni Jugendsaliin katsomaan valokuvanäyttelyä Helsingistä ja helsinkiläisistä.

"Yhdessä kuvassa oli keski-ikäinen mies keittiönpöytänsä ääressä. Hän näytti erittäin surulliselta ja yksinäiseltä. Ajattelin jouluani, ja itku tuli."

Liisa Takala
Kari Hartikaisen tämän vuoden joulusuunnitelmat ovat vielä auki. Lapset ovat äidillään, ja Hartikainen on kutsuttu uuden naisystävän luokse.
Kari Hartikaisen tämän vuoden joulusuunnitelmat ovat vielä auki. Lapset ovat äidillään, ja Hartikainen on kutsuttu uuden naisystävän luokse.

Eronneella saattaa ennen joulua pyöriä mielessä monia kysymyksiä ja pelkoja. Mitä esimerkiksi tehdä, jos koko ajan vain itkettää?

"On ok, että suree menetystä. Oloa voi helpottaa jäsentämällä ajan niin, että on muisteluhetki ja sitten muuta aikaa", sanoo psykologi, parisuhdeterapeutti Kari Kiianmaa.

Kiianmaa muistuttaa, että ystäviin ja sukulaisiin voi turvautua.

"Ei kenenkään joulu mene pilalle sen vuoksi, että eronnut ystävä soittaa."

Muiden ihmisten pariin kannattaa hakeutua. Myös oman joulun valmistelu vie ajatukset pään ulkopuolelle.

"On hyvä tehdä itselleen aikataulu, suunnitella ruuat ja ostokset. Kaikki käsillä tekeminen helpottaa oloa, koska silloin täytyy keskittyä tekemiseen, eikä voi velloa omissa ajatuksissaan."

Onko miehillä eron jälkeen vaikeampaa kuin naisilla?

"Se on yksilöllinen asia, mutta keskimäärin kulttuurissamme miehet ovat yksinäisiä susia. Naisten on helpompi turvautua ryhmään. Naisilla myös on tekemistä. Mies, joka ei ole tottunut valmistamaan joulua, joutuu tilanteeseen, jota ei ole tottunut hoitamaan. Se voi olla sokki."

Veera Valta ei käynyt eron jälkeisenä jouluna juurikaan edes ulkona.

"Se oli sellaista itsesäälissä rypemistä. En voinut lähteä kävelylle ihmisten ilmoille, sillä asuimme Savonlinnan ulkopuolella maaseudulla, eikä siellä ollut katuvaloja."

Valta sanoo olevansa jouluihminen, ja hänen joulunsa olivat aina olleet lapsi- ja perhekeskeisiä.

"Tunsin itseni myös huonoksi äidiksi, sillä kuopus oli vasta vaipoissa kulkeva kaksivuotias. Tuntui, että oli hylännyt hänet."

Myös Kari Hartikainen tunnustautuu jouluihmiseksi. Hänellä oli esimerkiksi tietokoneella jouluaaton aikataulu, jonka hän oli tehnyt poikansa kanssa 1990-luvulla.

"Siihen kuului television lastenohjelmia, joulurauhan julistus, hautausmailla käynti, kalapitoinen lounas, kirkko, puuro, joulusauna ja lahjojen avaaminen. Koska aattopäivään kuuluivat tietyt rutiinit, ei tullut yksinäisenä jouluna mieleenkään lähteä omien vanhempien luo. Minulla oli lasteni kanssa omat jouluperinteet."

Hartikainen oli ennen avovaimosta eroamista eronnut myös lastensa äidistä. Sen eron jälkeen hän vietti jouluaattona muutaman tunnin entisessä kodissaan, mutta ajoi kotiin nukkumaan.

Ne, joiden joulu ei vastaa lehtien kansikuvien mielikuvia, kokevat epäonnistumista ja surua. Siksi jouluun liittyvät toisinaan perhetragediat, eroriidat ja muut erimielisyydet.

Jos entistä puolisoa kohtaan nousee joulun aikana katkeruuden tunteita, ei kannata missään nimessä tarttua puhelimeen. Sen sijaan psykologi Kari Kiianmaa neuvoo kirjoittamaan vihakirjeen, jonka voi sitten polttaa.

Koska joulu saattaa tuntua eronneesta pahalta, olisiko hyvä paeta pyhiksi vaikkapa ulkomaille?

"En suosittelisi matkalle lähtöä yksin. Kun on vieraassa maassa ilman verkostoa, se voi olla dramaattinen kokemus. Jos ystävä lähtee mukaan, tilanne on toinen", Kiianmaa sanoo.

Eron jälkeen ensimmäinen vuosi on suremisen kannalta voimakkain, mutta tuskallisin vaihe lasketaan kuukausissa. Monen olo helpottuu jo kolmen kuukauden jälkeen.

Joulustakin voi tulla myös hyvällä tavalla ikimuistoinen.

"Moni eronnut sanoo, että ensimmäinen joulu eron jälkeen on ollut paras vuosiin. Ennen eroa moni on joutunut nielemään huonon parisuhteen sekä kylmän ilmapiirin, ja joulu on ollut valtaisa pettymys. Ensimmäinen eron jälkeinen joulu onkin saattanut olla tyyni, kitkaton ja jännitteetön", Marianna Stolbow sanoo.

"On turha ajatella, että vastaeronneilla kaikki edelliset joulut olisivat menneet ihanteiden mukaan. Eroon ei olisi päädytty, jos kaikki olisi ollut hyvin."

Eron jälkeen on aika alkaa suunnitella uusia joulurutiineja.

"Rakenna joulusta itsesi näköinen", Stolbow kannustaa.

Sohvalla vietetyn joulun jälkeen Veera Vallan lapset ovat olleet vuorovuosin hänen ja hänen entisen miehensä luona.

Tänä vuonna Veera Valta on taas joulun yksin, mutta hän oikein odottaa sitä.

"Siskontyttö kutsui minut luokseen, mutta haluan olla yksin. Se on minulle omaa aikaa, jota arvostan. Jouluruokia en valmista. Jos tekee mieli kiinalaista, haen sitä. Ja teen pitkiä kävelylenkkejä koiran kanssa."

Valta aikoo mennä myös vapaaehtoistyöhön Via Dia -yhdistyksen yksinäisten joulujuhlaan. Hän valmistuu vuoden lopussa sosionomiksi ja on harjoittelupaikoissaan nähnyt ihmisiä, joilla ei ole läheisiä.

"Kun tällainen ihminen kulkee jouluna yksin tyhjässä kaupungissa, fiilis voi olla musertava."

Kari Hartikaisen pahimmasta joulusta on nyt kahdeksan vuotta. Aiemmin hänellä oli lapset joka toinen joulu. Sittemmin lapset ovat olleet aaton äidillään, ja Hartikainen on hakenut heidät joulupäivänä luokseen.

"Olen saanut kalibroitua pääni niin, että joulu alkaa oikeastaan vasta joulupäivästä. Usein lapset ovat jääneet sitten viikoksi, jopa kahdeksi minun luokseni."

Hartikaistakin kauhistuttaa ajatella, kuinka moni viettää joulua yksin.

"Voisin hyvin kuvitella itseni viettämässä tunnin jonkun vanhuksen luona. Tai voisin vielä hänet joulukirkkoon."

Hartikainen tietää edelleen hyvin, miltä yksinäisyys tuntuu. Hänen poikansa on jo aikuinen, mutta 14-vuotias tytär asuu vuoroviikot hänen luonaan.

"Kun yksinäinen viikko alkaa, iskee tyhjyyden tunne."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!