Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisia haastatellut: Toivo on ainoa asia, jonka varassa ihmiset selviytyvät

Mikko Häkkinen kuuli riipaisevia tarinoita haastatellessaan palestiinalaisia pakolaisleirillä. Yöpaikkansa hän maksoi hyvällä kahvilla.

Elämä
 
Ville Männikkö
Toivo ei tipu taivaasta ihmisen päähän, sanoo Mikko Häkkinen. Sitä voi itse rakentaa ja jopa siirtää toiselle.
Toivo ei tipu taivaasta ihmisen päähän, sanoo Mikko Häkkinen. Sitä voi itse rakentaa ja jopa siirtää toiselle. Kuva: Ville Männikkö

Avain on varmassa tallessa, sanoi nelikymppinen palestiinalaismies Mikko Häkkiselle lähellä Ramallahia.

Mies asui pakolaisleirissä. Avain oli hänen betonihökkelissään, piilossa kuin aarre.

Mies kertoi, välillä englanninkielistä sanaa etsien, että oli saanut avaimen isältään. Isä puolestaan oli saanut sen omalta isältään, joka pakeni kodistaan vuonna 1948. Tuolloin Israelin valtio perustettiin ja 700 000 palestiinalaista joutui maanpakoon.

Mikko Häkkinen

Kuka?

41-vuotias terveystieteiden tohtori ja terveysalan lehtori Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa. Asuu Joensuussa.

Mistä tunnetaan?

Seuraa ihmisoikeusasioita maailmanlaajuisesti, ollut kaksi kautta Amnesty Internationalin Suomen osaston johtokunnassa ja toiminut neljän kuukauden ajan ihmisoikeustarkkailijana Jordan-joen länsirannalla vuonna 2008.

Mistä ei tunneta?

Tuntee Lontoon kuin omat taskunsa työskenneltyään siellä sairaanhoitajana vuonna 2000. Henkilöstövuokrayrityksen välittämät pestit Lontoon eri sairaaloissa opettivat käyttämään metroa ja Collinsin karttakirjaa.

Miehen hartain toive oli, että hän voisi antaa isoisänsä avaimen joskus tyttärelleen.

Tytär voisi palata Välimeren rannalla sijaitsevaan kauniiseen taloon, kotiin.

Mikko Häkkinen tapasi palestiinalaismiehen syyskuussa vuonna 2012. Tänä päivänä miehen kotiinpaluu näyttää vielä epätodennäköisemmältä kuin tuolloin. Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut katkesivat huhtikuussa. Viime kesänä myös väkivaltaisuudet Gazaa hallitsevan Hamasin ja Israelin välillä yltyivät.

Palestiinalaismies ei silti aio hävittää avaintaan. Se merkitsee hänelle toivoa.

"Toivoa pitää kunnioittaa. Se on se asia, jonka varassa ihmiset selviytyvät", sanoo Häkkinen.

Häkkinen tapasi miehen kerätessään Länsirannalla ja Gazassa aineistoa kansanterveystieteen väitöskirjaansa. Hän haastatteli lähes sata pakolaista ja kysyi, mitkä ovat ne keinot, jolla palestiinalaiset selviävät pidentyneen konfliktin keskellä.

Keskeisimmäksi nousi ajatus toivosta, joka "siirtyy sukupolvesta toiseen kuin injektioruiske", kuten yksi Häkkisen haastateltavista sanoi.

Ehkä myös uteliaisuus siirtyy sukupolvelta toiselle.

Näistä en luovu

Uiminen

"Ammennan jaksamista uima-altaasta. Sieltä noustessa on aina parempi olo kuin sinne mennessä."

Kesämökki

"Väitöspäivänäni 28. marraskuuta sain isältäni ja tädiltäni lahjaksi Ilomantsissa, Koitereen erämaajärven saaressa sijaitsevan mökin, joka on minulle jo ennestään rakas paikka."

Matkustaminen

"Matkustamme puolison kanssa pari kolme kertaa vuodessa. Vietimme joulunkin ulkomailla sisareni perheen luona Espanjassa."

Se selittäisi, miksi Joensuussa vuonna 1972 syntynyt juristin ja sairaanhoitajan poika päätyi palestiinalaisalueille tekemään väitöskirjaa.

Mikko Häkkisen isänisä omisti Joensuussa sähköliikkeen sodan jälkeen. Noina vuosina koko Pohjois-Karjala sähköistettiin. Isoisä vaurastui ja pystyi matkustamaan maailmannäyttelyihin ympäri maailmaa.

Toisin oli Häkkisen äidinisän laita. Työ Pielisjoen kanavanvartijana sitoi hänet paikoilleen.

Mutta sitten hän keksi ruveta kaupittelemaan vakuutuksia ovelta ovelle.

"Epäilen, että todellinen syy oli halu päästä liikkeelle ja nähdä vähän maailmaa", Häkkinen sanoo.

Kanava jäi mummon vastuulle.

Sotien jälkeen varsinkin saksalaiset alkoivat matkailla Suomessa. Moni meloi kanootilla Pielisjokea kulkevaa reittiä. Mummo kutsui saksalaisia kotiinsa kylään. Monet yöpyivät talossa.

"Mummolta opin, että kaikenlaisia ihmisiä voi ja kannattaa lähestyä."

Häkkinen valmistui lukion jälkeen sairaanhoitajaksi sekä terveydenhoitajaksi. Hän viihtyi työssään.

"Mie tykkäsin, sai kohata ihmisiä".

Uteliaisuus vei silti voiton. Hän jatkoi terveystieteiden opiskelua ja päätyi vuonna 2008 ihmisoikeustarkkailijaksi Jordan-joen länsirannalle kolmeksi kuukaudeksi. Silloin syntyi ajatus väitöskirjasta.

Häkkinen palasi palestiinalaisalueelle keräämään aineistoa syksyllä 2012 ja tammikuussa 2013. Hän haastatteli ihmisiä niin sanotulla lumipallomenetelmällä: kun yksi oli kertonut tarinansa, hän johdatti Häkkisen seuraavan luokse.

Hän ei maksanut haastateltaville, mutta kuljetti mukanaan pieniä pussillisia hyvää kahvia. Sellaisen hän antoi emännälle jäädessään taloon yöksi.

Häkkinen haastatteli ihmisiä sekä henkilökohtaisesti että ryhmissä. Varsinkin naisia piti haastatella joukkona, sillä palestiinalaisessa kulttuurissa ei pidetä sopivana, että nainen ja ulkomaalainen mies keskustelevat kahdestaan.

Erääksi eniten stressiä ja pelkoja aiheuttavaksi asiaksi haastateltavat nimesivät tarkastuspisteet, joiden kautta palestiinalaiset kulkevat lähes päivittäin opiskelemaan, sukuloimaan tai töihin.

Yksi suurimmista sijaitsee Betlehemissä. Myös Häkkinen kulki sen lävitse vuonna 2008 ympärillään palestiinalaisia, jotka jonottivat pääsyä Israelin alueelle.

Tarkastuspisteessä joukko ohjattiin tilaan, jonka yläpuolella oli ritilä. Israelin sotilaat kävelivät ritilän päällä ja antoivat käskynsä kaiuttimien välityksellä.

Ihmiset komennettiin riisumaan kenkänsä ja osan vaatteista. Laukut ja vaatteet läpivalaistiin.

Se tuntui Häkkisestä nöyryyttävältä.

Haastateltaviltaan Häkkinen kuuli paljon pahempaakin, kertomuksia vammautumisista ja jopa kuoliaaksi ampumisesta.

Millä keinoilla palestiinalaiset pakolaiset sitten selviävät?

Yksi parhaista keinoista on Häkkisen mukaan vapaaehtoistyö.

Hän tapasi nuoren miehen, joka oli joutunut teininä vankilaan kahdeksi vuodeksi jäätyään kiinni kivien heittelystä kohti Israelin sotilasajoneuvoa. Vapaaksi päästyään mies oli työtön ja vailla opiskelupaikkaa. Mies oli vaarassa antaa periksi katkeruudelle ja jämähtää pakolaisleiriin.

Silloin yksi pakolaisleirillä toimivista vapaaehtoisjärjestöistä pyysi miestä vetämään liikuntatunteja lapsille.

Kävi ilmi, että mies tuli todella hyvin toimeen lasten kanssa. Hänestä tuli lasten idoli ja kiintymyksen kohde.

Mies osallistui myös projektiin, jossa ihmisille opetettiin hygieniaa ja ensiapua. Sen kautta hän kiinnostui opiskelusta ja palasi jatkamaan opintojaan.

"Hän koki onnistumisia, jotka muuttivat hänen käsitystään omasta itsestään. Hän muuttui uhrista auttajaksi."

Häkkisen haastateltavien joukossa ei ollut yhtään ääriryhmien edustajaa, koska lumipallo ei vienyt sellaisen luokse.

Häkkinen on kuitenkin vakuuttunut siitä, että jos nuori ihminen pääsee mukaan johonkin rakentavaan työhön, hän ei ole yhtä altis lähtemään ääriryhmien värvääjien mukaan kuin sellainen, joka on katkera ja vailla mielekästä työtä.

Toivo ei ole Häkkisen mukaan sellaista, joka vain "tippuu taivaasta päähän". Sitä voi itse rakentaa ja jopa siirtää toiselle.

Sen Häkkinen on kokenut myös omassa elämässään. Erityisen tärkeää toivo oli kymmenisen vuotta sitten, kun Häkkisen kahdeksan vuoden avioliitto päättyi eroon.

Hän oli mennyt naimisiin 22-vuotiaana teini-iässä tapaamansa tytön kanssa. Avioeron aikainen identiteettikriisi ravisteli Häkkisen koko sosiaalisten suhteiden verkkoa. Pahimman myllerryksen keskellä valoa ei juuri näkynyt.

Ystävänsä kannustamana Häkkinen alkoi käydä treffeillä. Se ei sujunut hyvin. Kaikki hänen tapaamansa ihmiset tuntuivat olevan kuin toiselta planeetalta.

"Ystävä neuvoi, että jos tapaaminen ei tunnu hyvältä, älä jää miettimään asiaa, vaan siirry seuraavaan. Jos yksi kymmenestä tapaamastasi ihmisestä tuntuu edes vähän kiinnostavalta, se on jo hyvä merkki."

Monien tapaamisten jälkeen kahvilanpöydässä tuntui kerran, että tämän ihmisen kanssa on helppo keskustella ja hyvä olla.

"En sanonut seuraava vaan sanoin, että tätä lisää."

Nyt Häkkinen on ollut saman miehen kanssa rekisteröidyssä suhteessa yli neljä vuotta.

Jälkeenpäin hän ajattelee, että nimenomaan toivo parisuhteesta kantoi hänet kriisivaiheen yli.

Hän oivalsi myös, että vaikka toivo on tärkeää, se ei saisi olla ristiriidassa totuudellisuuden kanssa.

"En ole sellaisen myönteisyyden kannalla, jossa totuus kielletään. Jos selviytymisstrategiana on illuusio, sitä ei voi toiselta riistää. Mutta totuutta kohti pitää mennä. Vasta kun totuus on kohdattu, voi päästä eteenpäin."

Länsirannan pakolaisleirillä Häkkinen tapasi joukon vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka suunnittelivat retkeä lähellä sijaitsevalle vehmaalle kukkulalle. Suunnittelukokouksia pidettiin aina vain uusia ja uusia.

Häkkinen osallistui yhteen niistä ja alkoi kysellä. Missä aiotte yöpyä? – Hankimme teltan, jonne kaikki mahtuvat nukkumaan. Mitä syötte? – Paistamme lammasta nuotiolla. Entä mitä teette syötyänne? – Me tanssimme. Ai mitä tanssia? – Omaa perinteistä tanssiamme. Mistä saatte musiikin? – Me laulamme. Ai millaista laulua? – Tällaista: Ja koko porukka alkoi laulaa.

Häkkinen epäilee, että retkeä ei ehkä koskaan oikeasti päästä tekemään.

Tavallaan retki kuitenkin toteutui.

Laulaessaan joukko siirtyi mielikuvissaan ihanalle kukkulalle, nuotion ääreen, tumman taivaan alle. 

 

Juttua varten on haastateltu myös Häkkisen väitöskirjatyön ohjaajaa, Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen professoria Jussi Kauhasta, joka tutustui itsekin palestiinalaisalueeseen loppuvuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!