Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt siivotaan koti, mieli ja Facebook-kaverit

Lisääntyvätkö lakanani keskenään, miettii kolumnisti Suvi Ahola tavaramääränsä keskellä. Siivota pitäisi – kenties myös pelot, viha ja syyllisyys.

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Kirjoittaja on toimittaja, jolla on kolme aikuista lasta, lapinkoira ja liian vähän kirjahyllyjä.

Kun vessalukemistona on ruotsalaisen huonekalujätin kuvasto, ei voi välttyä vaikutelmalta, että nykyään sisustamisessa merkittävintä on tavaran varastoiminen. Kuvissa pääosassa ovat kaapit, hyllyt ja kalusteisiin piilotetut säilytyskolot.

Sähköposti firmaan vahvistaa, että kasvua on "säilytysratkaisujen" myynnissä. Kun silmäilen kotiani, harkitsen sellaista itsekin: vaikka olen asunut täällä vasta muutaman vuoden, kaappini ja komeroni ovat täynnä.

Mistä kaikki tämä tavara on tullut?

Tiedänhän minä sen. Osa huonekaluista on sitä perua, että muuttaa isosta omakotitalosta pienempään asuntoon. Otin mukaan alle puolet, iso kirjakaappi ja piano jäivät vielä odottamaan.

Osa vaatteista todistaa vuosien takaisesta shoppailuterapiasta. Ajattelin, että uudet vaatteet tekevät oloni paremmaksi. No, niin ei käynyt, mutta onneksi nyt on siistiä päälle pantavaa vuosiksi eteenpäin.

Olen toki myös keräilijä. Jotkut keräävät taidetta, vanhaa hopeaa tai pienoismalleja, minä lakanoita liinavaatekaappiin. Joskus ajattelen, että öisin ne lisääntyvät siellä keskenään.

Onneksi kaikella on aina aikansa, niin myös romun kokoamisella. Ihmisenkin ympäristö uudistuu tasaisin väliajoin kuin metsä, joka palaa poroksi salamaniskun jälkeen. Tunnen hurjan tarmonpuuskan kehittyvän. Jossain sisälläni ukkonen jyrisee jo.

Aivan pian alan käydä läpi kotiani komero komerolta, hylly hyllyltä. Otan jokaisen kirjan käteeni, pyyhin pölyt ja mietin, onko minulla teokseen edelleenkin elävä, dynaaminen suhde. Jollei ole, se saa lähteä.

Vaatteet, joita ei ole vuoteen käytetty, pääsevät Pelastusarmeijaan. Lapset saavat kurkistaa astiakaappeihin ja viedä jotain mukanaan. Syön tyhjäksi pakastimenkin.

Sitten ulotan siivousvimman vieläkin pitemmälle. Minulla on Facebookissa 533 ystävää, enkä luule, että suhteeni on kaikkiin elävä ja dynaaminen. Luulen, että vapautan puolet tehtävistään. Jäljellä oleviin koetan pitää yhteyttä entistä paremmin.

Entä vielä?

Jostain vasta lukemani köykäinen verkkojuttu listasi yhdeksän asiaa, joista pitäisi myös päästä eroon. Niitä ovat vertailu, tuomitseminen, kilpailu, viha, menneen murehtiminen, tulevasta huolestuminen, syyttely, syyllisyys ja pelko.

Menisivätkö nekin, samassa ukkosmyrskyssä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!