Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Itkin, kun lapseni erosi kirkosta"

Kun osa perheestä kuuluu kirkkoon ja osa ei, edessä saattaa olla ongelmia. Sora Kankare ei osallistu perhejuhliin, jos ne järjestetään kirkossa. Hänen äitinsä Kaisa Raittila taas yllättyi, miten surulliseksi pojan kirkosta eroaminen hänet tekikään.

Elämä
 
Juha Metso
Kaisa Raittila (vas.) on edelleen pahoillaan, ettei kirkosta eronnut Sora Kankare osallistu sisarustensa kirkollisiin juhliin.
Kaisa Raittila (vas.) on edelleen pahoillaan, ettei kirkosta eronnut Sora Kankare osallistu sisarustensa kirkollisiin juhliin. Kuva: Juha Metso

Hetki oli tarkkaan harkittu. Kun minuuttiviisari läheni puoltayötä, Sora Kankare lähti alakertaan, istui tietokoneen ääreen ja näppäili henkilötietonsa lomakkeelle.

Vain muutama klikkaus, ja lomake lähti matkaan. Kankare erosi evankelisluterilaisesta kirkosta, kun hän oli ollut täysi-ikäinen kolme minuuttia.

"Se oli sellainen iso keskisormi. Oli sellainen fiilis, että vihdoinkin!"

Näin vältät riidat

 Kun läheisesi kertoo eronneensa kirkosta, muista, että päätös on jokaisen henkilökohtainen ja todennäköisesti tarkkaan mietitty. Siis: älä sano, että toinen on tehnyt väärin, äläkä tyrkytä omia perustelujasi kirkkoon kuulumiselle.

 Muista, että vaikkapa armollisuus ja lähimmäisenrakkaus eivät edellytä kirkon jäsenyyttä. Harva myöskään eroaa kirkosta pelkästään rahaa säästääkseen.

 Kun eroat kirkosta, älä tee asiasta kertomisesta suurta numeroa. Kaikkien syiden luetteleminen samalla kertaa voi ajaa toisen puolustuskannalle.

 Kerro, että haluat tietää, mikä asiassa toista ahdistaa. Surun tai suuttumuksen taustalla voikin olla pelko arvojen kovenemisesta ja yhteisten arvojen vähenemisestä.

Lähteet: Espoon seurakuntayhtymän perheneuvoja Ann-Mari Hintikka, tutkija Kati Niemelä, Sora Kankare ja Kaisa Raittila.

Yläkerrassa äiti Kaisa Raittila tiesi, mitä poika puuhasi. Siitä oli puhuttu jo aiemmin illalla. Ja lukemattomia kertoja sitä ennen.

"Hämmästyin silti, että se tuntui niin surulliselta. Kyllä minä sitä itkinkin", Raittila sanoo.

Viime vuosina samanlainen tilanne on koettu monessa suomalaisperheessä.

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan viime vuonna kirkosta erosi 74 000 suomalaista. Vuonna 2013 eronneista yli puolet oli alle 38-vuotiaita. Yli 60-vuotiaita oli vain seitsemän prosenttia.

HS Torstai kysyi verkossa, millaisia tunteita perheenjäsenen eroaminen kirkosta on herättänyt.

Voimakkaita, vastauksista ilmeni. Moni kirkosta eronnut kertoi yllättyneensä, kun heidän tapauskovaisiksi luokittelemansa vanhemmat suuttuivat tai surivat näkyvästi.

Toisaalta oli paljon niitäkin, joiden perheessä ero ei herättänyt minkäänlaista keskustelua.

Kankareen lapsuudenkotia ei voinut kutsua tapauskovaiseksi. Kirkossa käytiin joulujen ja pääsiäisten välilläkin. Viisilapsisen perheen iltarukouksena olivat virren sanat: ilta on tullut luojani, armias ole suojani. Toimittajaäiti kirjoitti työkseen kristillisiin julkaisuihin ja luki lapsille ääneen lasten Raamattua. Kankareen kymmenen vuotta vanhempi isosisko opiskeli papiksi.

Mummo voivotteli, äiti tarjosi rahaa

HS.fi:n lukijat kertovat kokemuksistaan, miten kirkosta eroaminen on vaikuttanut perheessä.

Erosin kirkosta heti täytettyäni 18. Olen kotoisin maaseudulta, ja perheeni on tavallisia tapakristittyjä. Mummollani on tapana voivotella päätöstäni, ja äitinikin on huolissaan. Hän tarjosi jopa 500 euroa, jos liittyisin takaisin kirkkoon ja pysyisin siinä. Kieltäydyin.

Mies, 24
 

En ole uskaltanut paljastaa sukulaisille eronneeni kirkosta, sillä suvussa on jo yksi eronnut, ja hänestä puhutaan selän takana kauheita.

Mies, 26
 

Kirkosta eroaminen on minulle äärimmäisen epätodellinen vaihtoehto. Olen ajatellut, että kirkon ja kristinuskon tarjoama perusta on paras perintö, jonka voin lapsilleni antaa. Harmistukseni olikin suuri, kun huomasin poikani naureskelevan kirkon jutuille. Rippikoulu ei estänyt häntä eroamasta kirkosta television niin kutsutun homoillan jälkeen. Isänsä melkein hääti perillisen pois kotoa. Minä ajattelen ja toivon, että elämä opettaa ja että takaisinkin saa tulla. Nuorimies näyttää luottavan tieteeseen ja teknologiaan, ja minä aina väliin pistelen, että ne eivät kaikkia ihmisen ongelmia ratkaise – ja että jostain pitää löytyä se omantunnon kompassi nykyaikaisessakin elämässä.

Nainen, 56
 

Kun lapsemme jätettiin kastamatta, en voinut edes ajatella minkäänlaisten nimiäisjuhlien järjestämistä, kirkosta eroaminen oli niin kamala häpeä isovanhemmille.

Nainen, 59
 

Erosin kirkosta heti 18 vuotta täytettyäni. Maistraatin erokirjeen saavuttua kotiin isäukkoni ilmoitti, etten kuulu enää perheeseen. Muutaman tunnin napakan väittelyn myötä sain hänet kuitenkin vakuuttuneeksi tekoni oikeellisuudesta. Naljailua siitä, etten usko mihinkään, olen saanut siitä lähtien kuitenkin kuulla.

Mies, 27
 

Erosimme koko perheenä. Mielenkiintoista on se, että kukaan asiaa kommentoinut ei ole puhunut uskosta mitään. Vain kummeudesta ja riparista, kirkkohäistä ja hautajaisista.

Mies, 44.
 

Lasten kummeja ja toinen mummo on eronnut kirkosta, sanovat etteivät tarvitse kirkon palveluja. Aivan – sitten kuitenkin mennään ilolla laulamaan kauneimpia joululauluja. Olen pöyristynyt ja harmistunutkin siitä, miten vähän ihmiset ymmärtävät kirkon toimista. Maksan kirkollisveroni ilolla, säästän mieluummin jostain muusta.

Nainen, 42
 

Erosin kirkosta 18-vuotiaana. Vanhempani ovat kirkolla töissä, mutta he ottivat asian hyvin. Päätös oli oma asiani. Sen jälkeen asia nousi esiin vasta mennessäni naimisiin. Mummo oli vahvasti kirkkohäiden kannalla, mutta häiden jälkeen hän kyllä ylisti maallisia juhliamme.

Nainen, 28

 

Vaimon reaktio oli sen verran vahva, että liityin takaisin avioliiton pelastamiseksi. Tämä ei ole vitsi.

Mies, 25
 

Tahtoisin erota kirkosta, mutta tiedän, että siitä syntyisi kotona valtava meteli. Avomieheni opiskelee papiksi, ja hän raivostuisi. Hän kerran jopa uhkaili, kun mainitsin mahdollisen eroamiseni.

Nainen, 24
 

Kirkosta erottuani isä totesi lupsakkaan tapaansa, että kun Pietari aikanaan taivaan portilla häneltä kysyy, että laitetaanko hänet ylä- vai alakertaan, niin hän vastaa: ihan kumpaan tahansa, kun taitaa olla perhettä tulossa molempiin kerroksiin.

Nainen, 37

Vaikka uskonto oli arjessa vahvasti läsnä, Kaisa Raittila koki edustavansa kristinuskon sallivaa päätä. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä ei tuomittu, ja erilaisista maailmanselityksistä puhuttiin lasten kanssa avoimesti.

"Olen itsekin auktoriteettivastainen ja ajattelen, että kristillisyys on avarakatseista ja kyseenalaistavaa. Lapsille kerrottiin, että uskovien ei tarvitse ajatella stereotyyppisesti."

Siksi nuorimman lapsen kanta oli odottamaton.

"Mä en oikein arvosta enkeleitä", Sora Kankare ilmoitti, kun hän oli vasta kolmevuotias.

Teininä hän luki kyllä Raamatun kannesta kanteen, mutta vain, jotta tietäisi tarkkaan, mistä kaikesta kohta sanoutuu irti.

"Minulla ei ole koskaan ollut mitään tarvetta mihinkään yliluonnolliseen. Jo lapsena minusta tuntui kirkossa, että aikuiset valehtelevat: yrittävät kertoa jotakin, mikä ei ole totta. Sitten kun tajusin, että he todella uskovat niin, ahdistuin."

Kun poikaa ahdisti, äitikin suri.

"Pohdin, miten olen kasvattanut ja millaisen kuvan olen antanut kirkosta. Oli pelottavaa ajatella, että meidänkin uskonnollisuutemme saattoi satuttaa, vaikka se oli minusta niin lempeää", Kaisa Raittila sanoo.

Sekin tuntui pahalta, että oma lapsi jäisi vaille sitä, mikä äidille on niin suuri voimavara.

"Sora oli depressiivinen, ja toivoin, että hän olisi löytänyt lohdutusta siitä maailmasta. Toisaalta surin sitä, että hän siirtyi joukkoon, joka on katkaisemassa sukupolvien ketjua ja muuttamassa kulttuurihistoriaa."

Se onkin seikka, josta yli viisikymppiset ja heidän lapsensa eivät tunnu pääsevän yksimielisyyteen. Sukupolvien ketjun vaaliminen on sitä tärkeämpää, mitä iäkkäämmistä ihmisistä on kysymys, kertoo Helsingin yliopiston kirkkososiologian lehtori Kati Niemelä.

"Se, onko kirkko osa suomalaisuutta, on yksi tärkeimpiä sukupolvia erottavia kysymyksiä. Nuorille ajatus on aivan vieras: miten niin kirkolla ja suomalaisuudella on jokin yhteys?"

Niemelä on seurannut tutkimuksessaan vuonna 2001 rippikoulun käyneitä tamperelaisia. Neljäsosa heistä oli eronnut kirkosta 25 ikävuoteen mennessä.

Vaikka Ajankohtaisen kakkosen homoilta ja muut yksittäiset julkiset keskustelut ovat aiheuttaneet eropiikkejä, Niemelän mukaan tyypillinen kirkosta eroava nuori aikuinen ei tee ratkaisuaan loukkaantumisen vallassa. Taustalla ovat useammin laajemmat arvoristiriidat.

"Y-sukupolvelle eli 20–35-vuotiaille on ominaista tapakristillisyyden halveksunta. He kritisoivat sitä, että lapsuudenkodissa kuuluttiin kirkkoon, mutta sillä ei ollut merkitystä. Halutaan olla uskollisia sille, mikä itselle on tärkeää."

Sen sijaan parikymppisten vanhemmille kirkko voi olla tärkeä osa minäkuvaa, vaikka siellä tulisi käytyä vain jouluna.

"Etenkin 40–50-vuotiaiden ikäpolvelle kirkon tekemä auttamistyö on poikkeuksellisen tärkeää."

Jouluna Sora Kankare taipui. Kun muu perhe kuunteli jouluevankeliumin, Kankareen teki mieli häipyä katsomaan televisiota. Sovun säilyttämiseksi hän jäi kuitenkin olohuoneeseen istumaan.

Mutta kirkkoon hän ei astu – ei silloinkaan, kun siellä vietetään perhejuhlia.

"Erityisen ahdistavia minulle ovat ristiäiset. Pieni vauva liitetään jäseneksi johonkin ilman, että häneltä on kysytty."

Tällaisessa ehdottomuudessa oli muilla perheenjäsenillä aluksi sulattelemista.

"Kyllä me saatoimme puhua keskenämme, että miten se jaksaa olla noin tiukkis", Raittila myöntää.

Nyt suku on jo tottunut, vaikka mukava tilanne ei ole edelleenkään.

"Se, että jäät pois, ei loukkaa pyhiä arvojani. Mutta se tuntuu pahalta, että poistut meidän yhteydestämme, kun et tule sisarusten juhliin", Raittila sanoo.

"Minustakin tuntuu pahalta, että ne pidetään kirkossa. Teillä on toisenne, mutta minä olen yksin", Kankare huomauttaa.

Ehkä äidin suru on pohjimmiltaan sama tunne, jota kuka tahansa vanhempi voi tuntea, kun lapsi lähtee päinvastaiseen suuntaan kuin itse toivoisi, Raittila miettii. Oli suunta sitten mikä tahansa.

"Ehkä se kumpuaa siitä tuskasta, että maailma muuttuu niin nopeasti", hän sanoo.

Kun keskustelu Jumalan olemassaolosta käy kipakaksi, molempia alkaa naurattaa. äiti ja poika ovat yhtä hanakoita perustelemaan mielipiteensä.

"Minä olen jyrkempi. En aina ryhdy ymmärtämään vastapuolta", Sora Kankare miettii.

"Saatan joskus hiiltyä sun ehdottomuuteen", Kaisa Raittila sanoo.

"Ja minä siihen, että silität kaikkien päätä", Kankare kuittaa.

Paitsi Jumalasta, he ovat perustavalla tavalla eri mieltä myös kristinuskon luonteesta: siitä, edustaako se hyvää vai pahaa.

Onneksi siinä ei ole kaikki.

"Olemme samoilla linjoilla ihmisoikeuskysymyksistä ja siitä, että tärkeää on pyrkiä vähentämään kärsimystä. Minä en vain tarvitse uskontoa siihen."

Kankareen erosta on kuusi vuotta. Kun hän tuolloin palasi tietokoneen äärestä kertomaan, että eroilmoitus on lähetetty, äiti sanoi suoraan, että olisi toivonut pojan antavan kirkolle mahdollisuuden.

"Mieluummin olisin kuullut vain, että ratkaisuni ei muuta mitään", Kankare sanoo.

Mutta äidin surun rinnalle nousi myös toinen tunne. Se on vahvistunut, kun on käynyt selväksi, ettei kyse ollut vain mustavalkoisen teinin päähänpistosta.

"Tulen perheestä, jossa opetettiin arvostamaan rehellisiä ratkaisuja. Olen ylpeä siitä, että Sora toimi vakaumuksensa mukaisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!