Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mummo voivotteli, äiti tarjosi rahaa

Elämä
 
Helsingin Sanomat

HS.fi:n lukijat kertovat kokemuksistaan, miten kirkosta eroaminen on vaikuttanut perheessä.

Erosin kirkosta heti täytettyäni 18. Olen kotoisin maaseudulta, ja perheeni on tavallisia tapakristittyjä. Mummollani on tapana voivotella päätöstäni, ja äitinikin on huolissaan. Hän tarjosi jopa 500 euroa, jos liittyisin takaisin kirkkoon ja pysyisin siinä. Kieltäydyin.

Mies, 24
 

En ole uskaltanut paljastaa sukulaisille eronneeni kirkosta, sillä suvussa on jo yksi eronnut, ja hänestä puhutaan selän takana kauheita.

Mies, 26
 

Kirkosta eroaminen on minulle äärimmäisen epätodellinen vaihtoehto. Olen ajatellut, että kirkon ja kristinuskon tarjoama perusta on paras perintö, jonka voin lapsilleni antaa. Harmistukseni olikin suuri, kun huomasin poikani naureskelevan kirkon jutuille. Rippikoulu ei estänyt häntä eroamasta kirkosta television niin kutsutun homoillan jälkeen. Isänsä melkein hääti perillisen pois kotoa. Minä ajattelen ja toivon, että elämä opettaa ja että takaisinkin saa tulla. Nuorimies näyttää luottavan tieteeseen ja teknologiaan, ja minä aina väliin pistelen, että ne eivät kaikkia ihmisen ongelmia ratkaise – ja että jostain pitää löytyä se omantunnon kompassi nykyaikaisessakin elämässä.

Nainen, 56
 

Kun lapsemme jätettiin kastamatta, en voinut edes ajatella minkäänlaisten nimiäisjuhlien järjestämistä, kirkosta eroaminen oli niin kamala häpeä isovanhemmille.

Nainen, 59
 

Erosin kirkosta heti 18 vuotta täytettyäni. Maistraatin erokirjeen saavuttua kotiin isäukkoni ilmoitti, etten kuulu enää perheeseen. Muutaman tunnin napakan väittelyn myötä sain hänet kuitenkin vakuuttuneeksi tekoni oikeellisuudesta. Naljailua siitä, etten usko mihinkään, olen saanut siitä lähtien kuitenkin kuulla.

Mies, 27
 

Erosimme koko perheenä. Mielenkiintoista on se, että kukaan asiaa kommentoinut ei ole puhunut uskosta mitään. Vain kummeudesta ja riparista, kirkkohäistä ja hautajaisista.

Mies, 44.
 

Lasten kummeja ja toinen mummo on eronnut kirkosta, sanovat etteivät tarvitse kirkon palveluja. Aivan – sitten kuitenkin mennään ilolla laulamaan kauneimpia joululauluja. Olen pöyristynyt ja harmistunutkin siitä, miten vähän ihmiset ymmärtävät kirkon toimista. Maksan kirkollisveroni ilolla, säästän mieluummin jostain muusta.

Nainen, 42
 

Erosin kirkosta 18-vuotiaana. Vanhempani ovat kirkolla töissä, mutta he ottivat asian hyvin. Päätös oli oma asiani. Sen jälkeen asia nousi esiin vasta mennessäni naimisiin. Mummo oli vahvasti kirkkohäiden kannalla, mutta häiden jälkeen hän kyllä ylisti maallisia juhliamme.

Nainen, 28

 

Vaimon reaktio oli sen verran vahva, että liityin takaisin avioliiton pelastamiseksi. Tämä ei ole vitsi.

Mies, 25
 

Tahtoisin erota kirkosta, mutta tiedän, että siitä syntyisi kotona valtava meteli. Avomieheni opiskelee papiksi, ja hän raivostuisi. Hän kerran jopa uhkaili, kun mainitsin mahdollisen eroamiseni.

Nainen, 24
 

Kirkosta erottuani isä totesi lupsakkaan tapaansa, että kun Pietari aikanaan taivaan portilla häneltä kysyy, että laitetaanko hänet ylä- vai alakertaan, niin hän vastaa: ihan kumpaan tahansa, kun taitaa olla perhettä tulossa molempiin kerroksiin.

Nainen, 37

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!