Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnellisuustohtori kertoo, miten tulet onnellisemmaksi

Psykiatri Antti S. Mattila pitää filosofin vastaanottoa. Hänen mielestään masentuneille tarjotaan liian usein ratkaisuksi lääkkeitä, vaikka oikeasti nämä tarvitsisivat elämänmuutoksia.

Elämä
 
Liisa Takala
Antti S. Mattila pohtii asiakkaidensa kanssa, miten näiden elämä muuttuisi paremmaksi.
Antti S. Mattila pohtii asiakkaidensa kanssa, miten näiden elämä muuttuisi paremmaksi. Kuva: Liisa Takala

Filosofin vastaanotolle ei löydä, ellei tiedä tarkalleen, mitä etsii. Töölöläisen kerrostalon ovisummerissa lukee ainoastaan Mattila.

Muutamaa kerrosta ylempänä on pieni huone, jonka nurkkaan mahtuu juuri ja juuri nojatuoli, sohva ja pieni pöytä.

"Järkyttävin tilanne on sellainen, että kun potilas ihmettelee psykiatrille elämän tarkoitusta, psykiatri lisää lääkitystä. Tämä on todellinen esimerkki", sanoo nojatuolissa istuva mies.

Näistä en luovu

Japani "Erityisesti onsen-kylpylät, kuumat lähteet, joiden ympärille on rakentunut kokonaisia kaupunkeja. Niiden arkkitehtuuri on upeaa."

Stand upin katselu "Katselen Netflixistä muun muassa amerikkalaisia stand up -ohjelmia. Huumori pohjautuu juuri näkökulman vaihtamiseen: naurattaa, kun asiaa katsoo yllättävästä näkökulmasta."

Australian Master Chef "Lajissaan paras pudotus-ohjelma. Tässäkin osallistujia pudotetaan kilpailusta, mutta ohjelman vetäjät osaavat tehdä sen kunnioittavalla ja arvostavalla tavalla."

Hän on Antti S. Mattila, lääketieteen tohtori, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti. Hänellä on vastaanotto yksityisessä lääkärikeskuksessa. Lisäksi hän ohjaa lastenpsykiatrian osuuskunta Toivossa perhekuntoutusta lapsille, jotka kärsivät vakavista neuropsykiatrisista ongelmista.

Mutta Mattilalla on myös toinen intohimo ja ammatti.

Pienessä huoneessa hän pohtii asiakkaan kanssa niitä kysymyksiä, jotka muualla ovat jääneet ratkaisematta. Olisiko aika vaihtaa ammattia? Miten päästä yli erosta? Onko onnellinen arki mahdollista, kun läheinen on kuollut? Ja niin – mitä oikein on hyvä elämä?

"Monella tulijalla on keski-iän kriisi, vaikka ei se välttämättä iskekään juuri keski-iässä. He eivät koe olevansa psykiatrin tarpeessa, eikä sielunhoitokaan sovellu heille, koska he eivät ole uskovia."

Mattilan mielestä juuri sellaisille ihmisille antiikin filosofeista on yhä apua. Etenkin stoalaisista, jotka korostivat mielentyyneyden säilyttämistä.

Siivoamisen elämää muuttava taika.

Viisi rakkauden kieltä.
Kymmenen prosenttia onnellisempi: Kuinka kesytin äänen päässäni, vähensin stressiä menettämättä särmääni ja löysin itseavun, joka toimii
.

Kun katsoo verkkokirjakauppa Amazonin myydyimpien kirjojen listaa, on helppo tehdä johtopäätös: elämme elämäntaitobuumia. Niin monen kirjan aiheena on tavalla tai toisella hyvän elämän saavuttaminen.

Antti S. Mattila

Kuka?

Antti S. Mattila on vuonna 1957 syntynyt lääketieteen tohtori, lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja psykoterapeuttien kouluttaja. Lääkärintyön ohessa pitää filosofin vastaanottoa Töölössä.

Perheeseen kuuluu kaksi aikuista poikaa ja vaimo Maija Tanninen-Mattila, joka työskentelee Helsingin Taidemuseon johtajana.

Mistä tunnetaan?

Mattilan väitöskirjaan pohjautuvasta kirjasta Näkökulman vaihtamisen taito ilmestyy toinen painos tammikuussa. Kirjoittanut myös kirjan Onnentaidot yhdessä Pekka Aarninsalon kanssa.

Mistä ei tunneta?

Innokas sushikokki. "Poikani innostuivat 15 vuotta sitten sushista, joten opettelin tekemään sitä. Sittemmin olen käynyt Japanissa kolme kertaa. Siellä olen onnellinen."

Samasta ilmiöstä on kyse, kun suomalainen toimistotyöläinen askartelee lehtileikkeistä haaveidensa aarrekartan. Tai kun hän ryhtyy life coachiksi eli elämäntaidonvalmentajaksi, eikä kukaan enää edes ihmettele, mikä se sellainen ammatti on.

Mattila ymmärtää buumia.

"Vielä 50 vuotta sitten valintoja ohjasivat suku ja vanhempien toiveet. Nyt yhteiskunnan verkostot ovat höltyneet, ja valinnat ovat äärettömän vapaita. Ihmiset ovat pulassa."

Mattilan lapsuudenkodissa ei filosofisia pohdintoja harrastettu. Yksi taito oli ylitse muiden: kauppatieteilijäisä ja maanmittauslaitoksella työskennellyt äiti rakastivat matematiikkaa.

Mattilan kaikista kolmesta isosiskosta tuli matematiikan opettajia. Poika suuntasi lääketieteelliseen ja erikoistui psykiatriaan.

Väitöskirjaa tehdessään Mattila teki havainnon, joka mullisti hänen maailmansa. Monien psykiatristen ongelmien taustalla näyttikin häilyvän ratkaisematon filosofinen pulma, eksistentiaalinen kriisi. Lääketieteen biologinen näkökulma mielenterveyteen alkoi tuntua liian kapealta.

Nyt Mattila on siitä aivan varma.

"Monelle esimerkiksi masennus on filosofisten pohdintojen aikaa, jolloin elämän suuntaa mietitään uudelleen. Hoitojärjestelmässä siihen kuitenkin suhtaudutaan niin, että masennusoireet pitäisi äkkiä poistaa ja mieluiten lääkkeillä. Silloin jäävät tekemättä tärkeät muutokset, jotka elämässä pitäisi tehdä."

Ja jos mikään ei muutu, miten koskaan uskaltaisi päästää lääkkeistä irti.

"Se voi olla yksi syy siihen, miksi masennus kroonistuu ja lääkkeitä käytetään niin yleisesti."

Mattila perusti filosofin vastaanoton vuonna 1999. Konsepti piti lainata Saksasta, sillä Suomessa idea oli uusi.

Vastaanotolla Mattila yrittää kyselemällä "herättää asiakkaan sisäisen filosofin". Erityisesti hän pyrkii vahvistamaan niin kutsuttua käytännöllistä viisautta: tietoisuutta omista valinnoista, kykyä punnita omia arvoja ja käsitystä siitä, mitä hyvä elämä voisi olla.

"Jotkut vanhemman polven filosofit sanoivat, että eihän filosofiaa voi tällaiseen käyttää. Että filosofian tarkoitus on ainoastaan etsiä jotakin universaalisti uutta. Minusta sitä uutta voi etsiä myös yksittäisen ihmisen elämästä."

Kymmenen vuotta sitten Mattila seisoi pienen Kalle -poikansa kanssa espoolaisen kahvilan tiskillä. Kauppakeskuksen avajaistungoksessa oli tukalan kuuma, eikä asiaa auttanut se, että tiskillä työskentelevä myyjä toimi kuin hidastetussa filmissä, sähläsi ja hukkaili tavaroitaan.

Mattila alkoi jo tuskastuneena miettiä, valmistuvatko juomat koskaan.

Tarkkanäköinen poika huomasi, että isä alkoi hikeentyä.

"Älä nyt hermostu. Sillä voi olla vaikka joku omainen kuollut!"

Pojan totinen tokaisu naurattaa yhä Mattilaa. Kallen kanssa oli käyty kotona filosofisia keskusteluja toisen näkökulman huomioimisesta.

"Lapset ovat nopeita oppimaan."

Onnellisuus on Mattilan erikoisalaa. Hän uskoo, että useimmat voivat saavuttaa sen, jos vain omaksuvat yksinkertaisen menetelmän. Sen nimi on näkökulman vaihtamisen taito, ja se on peräisin stoalaiselta Epiktetokselta.

Ihmisiä eivät järkytä asiat vaan heidän uskomuksensa niistä, oli Epiktetoksen kuuluisa periaate.

Ja kun pakottaa itsensä katsomaan epämiellyttävää tilannetta päinvastaisesta näkökulmasta, se alkaa usein näyttää siedettävämmältä ja vähäpätöisemmältä. Vähän niin kuin Kalle teki kahvilan tiskillä, kun hän muistutti, että töpeksivällä myyjällä saattaa olla huonompi päivä kuin kenelläkään jonottajista.

"Suomalaiset ovat omaksuneet taidon hyvin, kun he sanovat vaikeuksien keskellä, että se, mikä ei tapa, vahvistaa."

Korkeista masennusluvuista huolimatta suomalaiset ovatkin yllättävän onnellista kansaa. Olemme maailman seitsemänneksi onnellisimpia tai Euroopan neljänneksi onnellisimpia sen mukaan, luotammeko YK:n onnellisuusraporttiin vai eurooppalaiseen yhteiskuntatutkimukseen.

Mutta opittavaakin on.

"Se näkyy siinä, että suhtautuminen esimerkiksi maahanmuuttajiin on kovin ennakkoluuloista. Jos osaisimme vaihtaa näkökulmaa, solidaarisuus ja toisten auttaminen lisääntyisi ja keskustelukulttuuri kehittyisi. Hyvä elämä olisi yhä useamman saavutettavissa."

Eivätkä suomalaiset kunnostaudu myöskään anteeksiannossa.

"Ajatellaan, että silloinhan väärintekijä pääsisi kuin koira veräjästä. Sitten ollaan katkeruuden vallassa vuosia."

Työssään Mattila on huomannut, että erityisen vaikeaa on antaa anteeksi omille vanhemmille. Moni muistelee katkerana, että vanhemmat suosivat sisaruksia – ehkä rakastivatkin heitä vähän enemmän. Riita leimahtaa viimeistään perinnönjaossa.

"Moni ajattelee, että isän ja äidin olisi pitänyt olla täydellisiä. Mutta eihän kukaan luvannut sellaista! Se on loputon katkeruuden aihe."

Jokaisella pitäisi olla oikeus tavoitella hyvää elämää, Mattila sanoo.

"Mutta", hän lisää kiireesti. "Se ei ole sama asia kuin jokaisen oikeus onnellisuuteen."

Perheneuvolan psykiatrina Mattila näki konkreettisesti, mihin väärinkäsitys voi johtaa. Pariskunnat eroavat yhä herkemmin, ja neuvolasta apua hakivat vuosi vuodelta yhä nuorempien lasten vanhemmat.

"Lapsia hankitaan aiempaa myöhemmällä iällä, on totuttu sinkkuelämään, eikä suostuta siihen, että vauva vaatii päivystämään ympäri vuorokauden. Sitten erotaan, kun lapsi on parin kuukauden ikäinen", Mattila sanoo.

Hän toivoo, että vanhemmat kestäisivät vähän pitempään, malttaisivat katsoa pahimman kaaoksen yli.

"Jatkuva onnellisuus on mahdotonta, sillä hyvän elämän tavoittelu voi vaatia välillä kipua ja kärsimystäkin."

Se oli myös Epiktetoksen viesti.

"Onni ei ole jokaisessa hetkessä läsnä."

Onnellisia ihmisiä yhdistävät samat piirteet. Kokeile HS:n testillä, oletko muita onnellisempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!