Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Heitä vaatteet pois – se rentouttaa

Heitä vaatteet pois – se rentouttaa. Alastomana oppii olemaan sinut itsensä kanssa.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1.Iho, ihmisen suurin elin, on täynnä tuntohermoja. Paljas pinta tuottaa erilaista aistitietoa ympäristöstä kuin vaatteilla verhottu. Monipuoliset aistikokemukset taas ovat hyväksi aivoille ja kehonhahmotukselle. Paljasjaloin kävelyä suosittelevat sekä suomalaisasiantuntijat että Harvardin yliopiston tutkijat, sillä se vahvistaa jalan lihaksia, lihas-hermotoiminnan säätelyä ja tasapainoa. 

2. Vaatteiden fyysisistä ja sosiaalisista kahleista on vapauttavaa ajoittain irtautua. Australialaisille naturisteille tehdyssä kyselyssä vapauden tunne ja rentoutuminen olivat suurimmat syyt harrastaa ilkosillaan oleskelua.

Etenkin aistiyliherkillä lapsilla ja aikuisilla vaatteet saumoineen ja kauluksineen tuntuvat usein epämukavilta. Nakuilu kotioloissa voi helpottaa oloa – kunhan lämpötila on sopiva. 

3. Arkinen alastomuus saattaa auttaa olemaan sinut itsensä kanssa. Asiaa on selvitetty 1980-luvulla amerikkalaisten nudistien parissa. Nudistien käsitys omasta vartalostaan oli positiivisempi kuin ei-nudistien, Iowan yliopistossa tehty tutkimus totesi. Myös lasten kehonkuva oli myönteisempi kuin ei-nudistiperheissä. 

4. Ihokontakti on useiden tutkimusten mukaan tärkeää pikkuvauvojen kehitykselle: se tyynnyttää, lievittää kipua ja edistää itsesäätelyä. Myös aikuinen hyötyy ihokontaktin ja vaikkapa rauhallisen silityksen tuottamasta mielihyvähormoni oksitosiinista. Bonnin yliopiston tutkimuksen mukaan oksitosiini lisää myös sitoutumista kumppaniin, joten rakastetun kanssa kannattaa oleilla iho ihoa vasten muutenkin kuin seksin yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!