Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tärkein neuvo kumppanin jättäjälle: Kerro syy, miksi haluat erota

Kumppanille on vaikea kertoa, että haluaa erota. Mikä on hyvä tilanne sanoa? Kannattaako kertoa, jos on rakastunut toiseen? Entä miten suhtautua siihen, kun toinen anelee takaisin?

Elämä
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Se oli ihan tavallinen viikonloppuilta: lapset saatu nukkumaan ja vanhemmilla vielä vähän aikaa istua kaksin olohuoneessa.

Oikea hetki ei tule koskaan, joten se voi yhtä hyvin olla tämä, Katja mietti.

"Sanoin miehelleni, että voin suhteessamme huonosti, joten muutan pois. Kerroin, että alan etsiä itselleni asuntoa. Tosiasiassa olin jo katsellut niitä."

Kolmekymppinen Katja ja hänen miehensä olivat olleet naimisissa miltei koko aikuisikänsä. Katjalla oli kaikki, mistä hän oli nuorena eniten haaveillut: lapset, omakotitalo ja kiltti mies, josta sukukin piti.

Mutta jostakin syystä Katjalla oli paha olla, oli ollut jo monen vuoden ajan.

Kun Katja sai vihdoin avattua suunsa, mies ei raivostunut.

"Hän alkoi itkeä, ja sitten minäkin itkin", Katja muistelee.

"Halasimme sohvalla toisiamme. Molemmilla oli paha olla: hänellä siksi, että olin lähdössä pois, ja minulla siksi, etten onnistunut ratkaisemaan ongelmia muulla tavalla."

Se olisi voinut mennä huonomminkin.

On erityisen tärkeää, millä tavalla jättäjä kertoo eropäätöksestään toiselle, sanoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Vaaranen viittaa belgialaistutkimukseen, jonka mukaan 90 prosenttia eron jälkeisistä riidoista johtuu epäonnistuneesti annetusta eroilmoituksesta.

"Jätetyksi tuleminen on jo itsessään murskaava tappio, ja loukkaaminen voi johtaa elinikäisiin riitoihin", hän sanoo.

Katja valitsi hetken viisaasti, kun hän kertoi asiasta rauhallisen koti-illan päätteeksi.

"Ei riidassa, ei nälkäisenä, ei väsyneenä, ei juhlien jälkeen. Aamiaispöydässä viikonloppuna voisi olla hyvä hetki kertoa", Vaaranen neuvoo.

Kaikkein tärkeintä on pukea sanoiksi se, miksi on päätynyt ratkaisuunsa.

"Rehellinen voi olla: kertoa, kuinka tunteet ovat loppuneet tai on rakastunut toiseen. Voi sanoa vaikka sen, että ei enää odota toisen näkemistä työpäivän jälkeen tai yhteisiä lenkkejä."

Eroon on yleensä kaksi tapaa reagoida.

"Jotkut pystyvät ottamaan faktana sen tiedon, että toinen lähtee, eivätkä he yritä taistella sitä vastaan. Tyypillisempi on kuitenkin ajatus, että rakkaus ei saa loppua. Siitä saattaa seurata aika epätoivoinenkin taistelu."

Moni jättäjä haluaa päästää itsensä helpolla, vaikka jättäessä kaikki äkilliset liikkeet ilman selitystä ovat pahaksi. Vaarasen mukaan tekstiviestit tai laput ruokapöydällä eivät ole lainkaan harvinaisia.

"Se heijastuu oikeussaleihinkin. Käydään huoltajuusriitoja, vaikka aivan hyvin voitaisiin sopia lastenhoidosta rauhallisesti. Kyse onkin loukatuista tunteista ja siitä, että ei ole saatu hyvitystä."

Katjan mies ei halunnut eropäätöksestä kuultuaan mitään, ei edes anellut Katjaa jäämään. Illan päätteeksi Katja ja mies menivät nukkumaan yhteiseen vuoteeseen, kuten joka ilta siihen saakka.

"Olisi melkein ollut parempi, jos hän olisi huutanut, että miten voit tehdä näin. Tuntui, että hän päästi heti irti. En tiedä, olisinko jäänyt, jos hän olisi kovasti anellut."

Alle kouluikäisille lapsilleen Katja kertoi, että vastaisuudessa heillä olisi kaksi kotia, toinen isän ja toinen äidin luona. Perheenä he pysyisivät silti.

"Lapset taisivat vain sanoa, että aha. He olivat niin pieniä, että eivät oikein sisäistäneet asiaa."

Kun Katja pääsi uuteen kotiin, ensimmäinen tunne oli helpotus.

Heti perästä seurasi huono omatunto. Varsinkin silloin, kun isä tuli hakemaan lapsia luokseen, ja yksi heistä kieltäytyi kerta toisensa jälkeen itkien lähtemästä miehen mukaan.

"Olin luopunut ydinperheestä, joka oli aina ollut unelmani. En ollut omien mittojeni mukainen. Se sai minut tuntemaan hirveää syyllisyyttä."

Kerran Katja katseli ikkunasta pihalla leikkiviä lapsia ja sai niin pahan itkukohtauksen, että kehotti miestään hakemaan lapset pois. He eivät saisi nähdä äitinsä romahdusta.

Pahimpinakaan hetkinä Katja ei katunut eroa ja pyytänyt miestään takaisin.

"Kysyin itseltäni, haluanko juuri hänet, vai haluanko vain jonkun. Totesin, että halusin vain jonkun."

Jättäjän on tärkeää antaa neuvotteluille aikaa – vaikka tietäisikin itse, ettei se johda toisen toivomaan lopputulokseen.

Ajan mittaan Katjan mies alkoi kysellä, eikö suhteen voisi vielä pelastaa. Katja päätti tehdä asian selväksi. Hän kertoi alkaneensa tapailla jotakuta toista.

Mies ei silti luovuttanut vaan kysyi edelleen, eikö pari voisi vielä kerran yrittää. Silloin Katja paljasti sen, minkä oli eron hetkellä jättänyt kertomatta: että oli ollut suhteen loppuvaiheessa uskoton.

"Eron hetkellä ajattelin, että miksi loukkaisin häntä yhtään enempää kuin on pakko. Kun sitten kerroin, hän meni hyvin hiljaiseksi."

Jättäjän pitäisi kestää kärsivällisesti myös rasittavalta tuntuva aneleminen, sanoo Väestöliiton Heli Vaaranen.

"Tutkitusti on erityisen tärkeää antaa neuvotteluvara: että jätetty saa vielä pyytää ja rukoilla toista takaisin."

Vaaranen kehottaa jättäjää ottamaan mallia työelämästä ja suhtautumaan erokeskusteluun "businesslike" – varsinkin, jos parilla on lapsia.

"Kannattaako loukata sellaista ihmistä, jonka kanssa tulee tekemään töitä päivittäin? Ei kannata."

Vaarasella on toinenkin neuvo. Kun pahin tunnemyrsky on laantunut, jättäjä voi hyvin kysyä, voisiko hän hyvittää tekonsa jotenkin.

"Hyvitys on inhimillinen hyvä ele, jonka toinen saa nimetä. Joku voi pyytää, että ei joutuisi muuttamaan yhteisestä kodista. Yleensä se, mitä toinen pyytää, on kuitenkin hyvin epämateriaalista, kenties anteeksipyyntö tai avunanto jossakin asiassa."

Katjan erosta on jo vuosia. Hänellä ja entisellä aviomiehellä on uudet kumppanit, ja he pystyvät hoitamaan lasten asioita yhteisymmärryksessä.

Katja on pyytänyt entiseltä mieheltään monta kertaa anteeksi sitä, että satutti ja loukkasi. Mies ei ole koskaan vastannut, että hyväksyy anteeksipyynnön.

"Mutta en minä sitä häneltä odotakaan, kyllä minä häntä niin paljon satutin", Katja sanoo.

Ero oli oikea ratkaisu, mutta yhden asian Katja olisi jälkikäteen ajateltuna tehnyt toisin.

"Vaikka mietin eroa monta vuotta, olisin voinut odottaa vielä vähän kauemmin, ja olisimme voineet mennä yhdessä terapiaan. Silloin en ymmärtänyt, että jos suhteen toisella osapuolella on ongelma, se on aina myös parisuhteen ongelma."

Katjan mielestä puolen vuoden pariterapia voisi itse asiassa olla avioeroissa pakollista. Jos se ei suhdetta pelastaisikaan, ainakin se varmistaisi, ettei kukaan tulisi jätetyksi yhtäkkiä, ilman selityksiä.

"Jättäjäkin voi kipuilla tosi pahasti. Se, ettei hän anna selityksiä, voi johtua siitä, ettei hän osaa antaa niitä edes itselleen."

 

Katjan nimi on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!