Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten pikkulapsen saa syömään? Kokeile naamaruokaa

Kolumnisti Antti Leikas tietää, millaisella salajuonella saa lapset syömään esimerkiksi kasviksia.

Elämä
 
Antti Leikas
Kirjoittaja on kirjailija ja yrittäjä.

Maslow'n tarvehierarkian varhaisen version mukaan fysiologiset tarpeet tulevat ennen muita tarpeita. Niiden päälle asettuvat tarve turvallisuuteen, rakkauteen, arvonantoon ja itsensä toteuttamiseen.

Syöminen ja ruuan valmistus liittyvät näihin kaikkiin. Perusta, nälkä, laukaisee tapahtumasarjan, jota voidaan havainnollistaa perinneruuan, siskonmakkarakeiton, kautta.

Fysiologinen tarve. Nälkäinen isä ostaa kaupasta kilon siskonmakkaroita, vähempi ei riitä, eikä oikeastaan tämäkään. Lisäksi kasvikset, potut ja muut höysteet.

Turvallisuuden tarve. Ennen kassaa täytyy tarkistaa – muistikuvista tai kännykällä – onko tilillä rahaa. Tai luottokortilla katetta. On: eteenpäin!

Rakkauden tarve. Uupunut isä saapuu kauppakassien kanssa kotiin. Häntä odottavat hellästi hymyilevä, suukkosia jakeleva vaimo ja kiharapäiset, vallattomat lapsukaiset sekä iloisesti kirmailevat teinit. Jee, saadaan ruokaa!

Arvonannon tarve. Kassit puretaan yhdessä, isä osoittelee ostoksiaan. Tuo on luomua, tuo reiluakauppaa. Siskonmakkaroissa on nitriittiä, mutta menköön tämän kerran, kun muuten vältellään sitä.

Itsensä toteuttamisen tarve. Siskonmakkarakeiton ehdoton huipennus on makkaramassan pursottaminen ulos kuoresta porisevaan kattilaan, jossa se turpoaa hauskoiksi palleroiksi. Tässä saattaa tulla iltaidylliin särö, koska kaikki haluavat toteuttaa itseään ja pursotella makkaroita. Siskot, siskot!

Sitten syödään. Lapset syövät makkarat, äiti kasvikset, isä juo liemen. Potut jäävät kattilan pohjalle.

Lopuksi paljastan, mikä on kollontai. Se on päivä, jolloin pikkulapset saavat naamaruokaa. Naamaruoka on salajuoni kasvisten ja muun arveluttavan syöttämiseksi noille veikeille jukuripäille.

Naaman saa rakentaa lautaselle itse – muikusta suu, makaronista tukka, tomaatista posket, kurkunpuolikkaista korvat, pinaatista hometta päähän. Tai mitä sattuu keksimään. Kato mä syön tän nenän!

Naamaruokavaiheen kauan sitten sivuuttaneet teinit muistelevat kaihoisasti menneitä vuosia, kun melkein aina oli kollontai. Voi siskot, kunpa tietäisitte!

Kirjoittaja on savolaissyntyinen kirjailija ja yrittäjä, joka laittaa päivittäin ruokaa 7-henkiselle perheelle.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!