Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsitöiden tekeminen kannattaa – neulominen parantaa muistia

Käsitöihin uppoutuminen voi myös kohottaa masentuneen mielialaa.

Elämä
 
Anna Tommola
Kimmo Räisänen
Kutimiin uppoutuminen parantaa keskittymiskykyä.
Kutimiin uppoutuminen parantaa keskittymiskykyä.

1. Neulominen lievittää stressiä. Teho perustuu rytmiseen liikkeeseen, joka tekee puikkojen kilkutuksesta lähes meditatiivista toimintaa. Neurotieteilijät ovat havainneet toistuvien liikesarjojen liittyvän eläimillä lisääntyneeseen mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoon. Samasta syystä myös esimerkiksi juokseminen ja purkan jauhaminen rauhoittavat.

 

2. Neulominen voi kohottaa mielialaa. Masentuneiksi itsensä kokeneista 81 prosenttia tunsi neulomisen lisäävän onnellisuuttaan, selvisi neulojille tehdyssä kansainvälisessä kyselyssä vuonna 2010. Yli puolet tunsi itsensä neulomisen jälkeen onnelliseksi tai hyvin onnelliseksi. Eniten tyyneyttä kokivat useammin kuin kolmesti viikossa neulovat. Lankojen parissa askarointia kuvattiin jopa henkiseksi kokemukseksi.

Satu Kettunen

 

3. Porukassa neulominen parantaa itsetuntoa ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, kysely osoitti. Käsitöiden tekeminen yhdessä muiden kanssa voi ehkäistä sosiaalista ahdistusta ja epävarmuutta, toteavat brittitutkijat Textile-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

 

4. Kutimiin uppoutuminen parantaa keskittymiskykyä. Mutkikkaiden neulekuvioiden suunnittelu ja toteuttaminen voi kehittää myös matemaattista ajattelua ja järjestelmällisyyttä.

 

5. Neulominen suojaa muistia. Ranskalaistutkijat ovat todenneet sen alentavan dementiariskiä. Yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että viisi–kuusikymppisenä lukemista, pelaamista tai käsitöitä harrastaneilla oli vanhemmiten 40 prosenttia muita vähemmän lieviä muistivaikeuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!