Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieto kolmosista sai äidin nauramaan

Suomessa syntyy noin kymmenet kolmoset vuodessa. Harvinaisin yhdistelmä on kolme poikaa, kuten Allénin perheessä. Kolmosperheiden yhdistyksestä kerrotaan, että raskas arki yllättää monet vanhemmat.

Essi Lehto HS

Niin uskomatonta, että ei voi kuin nauraa. Se oli Salli Allénin ainoa ajatus, kun lääkäri pyöritteli ulträänilaitetta hänen vatsansa päällä.

Lääkäri oli kertonut odotetun uutisen: lapsen sydän sykkii.

Sitten hän jatkoi: "Mitäs muuta täällä on? Toinenkin syke. Ja kolmas!"

Salli hihitti, mutta aviomies Miikka Allén huokaisi huolesta. Lääkärikin varoitteli innostumasta liikaa.

"Katsotaan nyt, miten käy. Vauva tulee, mutta sitä ei vielä tiedetä, kuinka monta."

Kolme tuli.

Nelivuotiaat Paulus, Konsta ja Reino juoksevat ympäri korsolaista omakotitaloa valomiekat käsissään ja uhkaavat läimäyttää vierailijoita takapuoleen. Äiti Salli tekee lyhennettyä työviikkoa ja on tänään kotona, isä Miikka on vielä töissä.

Suomessa syntyy vuosittain noin kymmenet kolmoset. Kaikkein harvinaisin on yhdistelmä, jossa kaikki kolme ovat poikia – siis juuri sellainen, joka Allénin olohuoneessa riehuu.

Vaaleatukkaiset Konsta ja Reino ovat identtiset kaksoset. Heillä on siis täsmälleen samat geenit, toisin kuin tummatukkaisemmalla Pauluksella.

"Konsta ja Reino ovat paita ja peppu. Paulus on heihin verrattuna oman tiensä kulkija."

Jos Salli ja Miikka Allén olisivat nähneet kristallipallolla tähän tammikuiseen hetkeen, he olisivat säästyneet monelta huolelta. Mutta kun he neljä vuotta sitten saapuivat ultraäänitutkimuksesta kotiin, he eivät tienneet, mitä olisi kannattanut tuntea.

Yhden asian he tiesivät: kolmoset syntyvät aina keskosina. Yhdessä kohdussa ei yksinkertaisesti ole tilaa kolmelle.

Salli Allénin vatsa kasvoi triplavauhtia, ja raskautta seurattiin ultraäänellä joka toinen viikko.

"Kun olin noin neljännellä kuulla, lähikaupan myyjä jutteli, että sinulla taitaa olla h-hetki lähellä."

Onneksi niin ei ollut. Synnytys käynnistyi itsestään viikolla 31, kun täysiaikaisen raskauden kesto on 40 viikkoa. Suurin osa kolmosista syntyy juuri viikoilla 31–35.

Keisarinleikkauksella syntyneet pojat olivat kolmosiksi kookkaita: Konsta ja Reino painoivat melkein kaksi kiloa ja Pauluskin yli puolitoista kiloa.

Kolmen viikon kuluttua he pääsivät kotiin.

Salli Allén juoksi maitohyllylle ja kaarsi kassalle niin nopeasti kuin kykeni. Oli vain yksi ruokakauppa, jonka ovista kolmosvaunut mahtuivat, ja silloinkin niiden tie tyssäsi tuulikaappiin.

Oli jätettävä kolmoset odottamaan ja juostava hakemaan maito.

Sellaista luovimista oli vauvaperheen elämä.

Vaikka miten kuvittelisi elämän mullistuvan, arki yllättää vanhemmat aina, kertoo Suomen kolmosperheet ry:n puheenjohtaja Mari Kaihovaara.

"Ilonsekainen kauhu on se tunne, jonka vallassa meihin otetaan yhteyttä. Arjen raskaus yllättää, ja apua ei saa pyytämättä eikä aina pyytämälläkään. Eikä ole yksi tai kaksi perhettä, joissa ensimmäistä lasta on tehty kaksiossa asuen – ja sitten paukahtaakin kolmoset."

Niin kävi myös Salli ja Miikka Allénille. Helsingin Puistolassa sijainnut kaksio olisi riittänyt yhden lapsen perheelle, mutta kolmen katraalle se oli auttamatta liian pieni.

Tonttikaupat tehtiin, kun pojat olivat vielä sairaalassa. Asuinalueen ratkaisi lastenhoitoapu. Kaikki isovanhemmat asuvat samalla seudulla Vantaalla.

"Vauvavaiheessa he kävivät auttamassa vähintään pari kertaa viikossa. Eikä apu tarkoittanut, että me vanhemmat emme silloin tekisi mitään. Tekemistä riitti kyllä kaikille."

Kolmosperheiden yhdistyksen Facebook-sivun kautta Salli ja Miikka Allén saivat yhteyden kohtalotovereihin. Se oli kullanarvoista, sillä neuvolassa ei ollut koskaan kohdattu toista kolmosperhettä.

Saman kokeneet osasivat neuvoa, miten kädet saa riittämään: kun yhtä lasta ruokkii sylissä, voi muiden pullot tukea harson avulla niin, että he saavat syödäkseen samaan aikaan.

Onneksi lapset söivät ja nukkuivat alusta asti hyvin. Aluksi pikkuiset vauvat mahtuivat kaksosvaunuihin, mutta kun ne jäivät pieneksi, isommat piti tilata Ruotsista. Ne maksoivat toista tonnia.

"Lohduttauduin sillä, että pyysin myyjää esittelemään kaupassa ne ainoat yhden lapsen vaunut, jotka olivat vieläkin kalliimmat", Salli Allén nauraa.

"Miten synnytys meni?"

"Kerrohan, miten kolmosia tehdään?"

"Miten imetys sujuu?"

"Isän täytyy olla ulkomaalainen – eivät suomalaiset osaa tehdä kolmosia."

Kun Salli Allén työnsi jättirattaita Korson kaduilla, erikoisia kommentteja riitti.

"Mummot tulivat juttelemaan niin usein, että jossain vaiheessa pojat oppivat jo itse huutamaan rattaista, että 'joo, me ollaan kolmoset'", hän kertoo.

Miikka Allén
Pojat vuoden ikäisinä kolmosrattaissa.
Pojat vuoden ikäisinä kolmosrattaissa.

Omituisiin uteluihin oli hauskaa vastailla. Paitsi yhteen kysymykseen.

"Moni on kysynyt suoraan, miten lapset ovat saaneet alkunsa. Siinä uteliaisuus ylittää hyvän maun rajat."

Sitkeä ennakkoluulo on, että kaksosia tai kolmosia "tehdään" hedelmöityshoidoilla.

Suomessa kolmosten määrä kyllä kasvoi hedelmöityshoitojen vuoksi 1990-luvun alussa. Huippuvuosi oli 1992, jolloin Suomessa syntyi peräti 34 kolmoset. Hoitomuotojen kehityttyä määrä on kuitenkin vakiintunut takaisin edeltävien vuosikymmenten tasolle, noin kymmeneen triplaan vuodessa.

Nykyisin koeputkihedelmöityshoidoissa vallitseva käytäntö on yhden alkion siirto.

"Jos alkioita siirretään useampia, Suomessa se tehdään lääketieteellisistä syistä, ei vanhempien toiveen vuoksi", sanoo Väestöliiton lapsettomuusklinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari.

Kaksosten saaminen on paljon kolmosia todennäköisempää. Suomeen syntyy noin 800 kaksoset vuodessa. Suomen viimeisimmät neloset ovat jo täysi-ikäisiä, sillä he syntyivät vuonna 1994. Viitoset syntyivät Suomeen viimeksi vuonna 1977.

Lattialla oli nastoja, niin myös Konstan ja Reinon suussa. Jollakin keinolla kaksivuotiaat olivat saaneet lukitun lipaston auki.

Salli Allén ehti paikalle viime hetkellä. Hän kaivoi kauhuissaan nastoja lasten kielen päältä ennen kuin vei pojat sairaalaan.

Onneksi Konsta ja Reino eivät olleet ehtineet nielaista. Mutta kun perhe palasi sairaalareissulta kotiin, Paulus onnistui polttamaan kätensä takkaan.

Se oli vaikein vaihe – ei suinkaan vauva-aika.

"Kun lasten jalat toimivat, mutta pää ei", Salli Allén sanoo.

"Meillä ei koskaan ole ollut sellaista valvontaa kuin perheissä, joissa on yksi lapsi. Kaikkien perässä ei ollut mahdollista mennä. Sitä yritti vain tehdä kodin turvalliseksi ja valita tarkkaan ne paikat, joissa käy."

Se tarkoitti, että parivuotiaiden kanssa vietettiin aikaa lähinnä kotona, leikkipuistoissa ja aidatuilla päiväkotien pihoilla.

"Äitiyslomaan liittyvät haaveet tulivat rytinällä alas. Ei hirveästi tullut juotua latteja kahviloissa, eiväthän kolmosrattaat edes mahdu kahvilan ovesta sisään!"

Mutta muutama iloinen yllätyskin sattui. Baby Bailatino -tanssitunti onnistui kolmenkin vauvan kanssa, kun ohjaaja nappasi yhden heistä kainaloonsa nuken sijasta. Vauvauintiin päästiin, kun mukaan lähti vanhempien lisäksi mummi tai pappa.

Kolmosten vanhemmat ovat jaksamisen asiantuntijoita – on pakko olla. Alun ylimääräisiä äitiyspakkauksia lukuun ottamatta mitään erityistukia ei ole. Se, paljonko apua saa pyydettäessä, riippuu kunnasta ja tuttavapiirin laajuudesta. Joissakin kunnissa tarjolla on päivittäistä lastenhoitoapua, toisissa vain parin tunnin vahtivuoro viikossa, sanoo kolmosperheiden yhdistyksen puheenjohtaja Mari Kaihovaara.

Allénit saivat kaupungin kotipalvelusta apua pyydettäessä.

"Se vähän huvitti, että kotipalvelun mukaan ammatti-ihminen ei pärjäisi lasten kanssa yksin kolmea tuntia, vaan tarvittiin aina kaksi työntekijää. Äidin pitää kuitenkin pärjätä lasten kanssa yksin ympäri vuorokauden."

Suurin helpotus olivat monikkoperheiden yhdistyksen järjestämät lähihoitajaopiskelijat, jotka työskentelivät perheessä parina päivänä viikossa.

Samanlaisen avun Salli Allén soisi myös muille usean lapsen perheille.

Rutiinit olivat Allénin perheen toinen pelastus. Päivärytmin siemen kylvettiin jo synnytyssairaalassa. Ruoka- ja unirytmistä pidettiin kynsin ja hampain kiinni myös kotona. Tietyllä kellonlyömällä lapset istutettiin riviin sittereihin ja lapattiin sosetta samalla lusikalla jokaiseen suuhun.

"Olihan se kahlitsevaa, mutta olisin tullut hulluksi, jos olisin kolmen pienen kanssa joutunut arpomaan, kenellä on milloinkin nälkä vai väsy."

Kolmas henkireikä oli vertaistuki. Kun vain jaksoi taistella ulkovaatteet uhmaikäisten päälle, puistossa odotti joukko ymmärtäviä kohtalotovereita.

"En tiedä, miten olisin jaksanut ilman asukaspuistoja ja ystäviä, jotka olivat samaan aikaan vauvojen kanssa kotona. Facebookista löytämämme kolmosperheiden vanhemmat lohduttivat, että kohta jo helpottaa."

Liisa Takala
Valomiekoilla leikkivät Konsta (vas.), Reino ja Paulus Allén käyvät jalkapallokerhossa vuorotellen, koska porukalla se menee riehumiseksi.
Valomiekoilla leikkivät Konsta (vas.), Reino ja Paulus Allén käyvät jalkapallokerhossa vuorotellen, koska porukalla se menee riehumiseksi.

Nelivuotiaiden maailma on valomiekkoja, leikkimopoja, töminää ja huutoa.

"Samat jutut naurattavat kaikkia, ja yksi yllyttää toista. Kun yleisökin on siinä valmiina, he ovat yhdessä aika pitelemättömiä."

Ennen äidiksi tuloaan Salli Allén elätteli toiveita rauhallisista askarteluhetkistä, mutta toistaiseksi ne ovat saaneet odottaa. Jalkapallokerhossa pojat käyvät vuorotellen, sillä porukalla se meni riehumiseksi.

Myös luistelua kokeillaan vielä poika kerrallaan. Muut saavat sillä välin vaikka leipoa.

"Pyöräily ja luistelu vaativat yhden aikuisen jokaisen lapsen vierelle. Se on taas yksi asia, jota ei tullut ajatelleeksi etukäteen. Iso voitto oli jo se, kun pääsimme vuosi sitten koko perhe yhdessä uimahalliin. Aiemmin se olisi ollut niin stressaavaa, että kukaan ei olisi nauttinut."

Kahdenkeskeistä aikaa vanhemmilla ei ole, sen Salli Allén sanoo suoraan.

"Työparimeiningillä on menty nämä neljä vuotta."

Toisaalta poikien eloisuus on myös vanhempien ylpeydenaihe. Heiveröisistä keskosista on tullut rohkeita ja puheliaita rämäpäitä.

"Kun lapset on saatu nukkumaan, mieleen tulee usein, että onhan tämä melkoinen lottovoitto: meillä on kolme reipasta ja tervettä poikaa."

Kolme tuntuu sopivalta lapsiluvulta.

"Vaikka haasteet ovat olleet kolminkertaisia, niin myös helpotus siitä, että lapsi kasvaa tiettyyn vaiheeseen, tulee kolminkertaisena. Nyt meillä on kolme neljävuotiasta neljässä vuodessa – eikä enää yhtään vauvaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!