Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettiriippuvuus surkastuttaa aivoja kuin päihteet

Nettipaaston pitäminen kannattaa: se muun muassa virkistää aivoja

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Voidakseen hyvin ihmisen päänuppi kaipaa sekä lepoa että monipuolista harjoitusta. Internetin käytöllä on eri tutkimuksissa havaittu niin kielteisiä kuin myönteisiä vaikutuksia: se vahvistaa joitakin hermoyhteyksiä ja kykyjä, toiset taas heikentyvät. Ajoittainen netistä irtautuminen suo aivoille vaihtelua. Esimerkiksi paperikirjan lukeminen aktivoi niitä aivan eri tavoin.

2. Nettipaasto voi helpottaa keskittymistä. Jos huomio siirtyy kaiken aikaa kulloisestakin tehtävästä sähköpostiin ja someen, työmuisti ylikuormittuu. Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan jatkuva monen tietokanavan seuraaminen heikentää kykyä erottaa olennaiset ärsykkeet epäolennaisista. Suomalaisessa Työ ja terveys 2009 -tutkimuksessa 16 prosenttia työntekijöistä koki muisti- ja keskittymiskykynsä heikentyneen.

3. Kun ei tuijota laitetta, ehtii katsoa ihmistä. Yhdysvaltalaistutkijat veivät 51 varhaisnuorta viiden päivän leirille ilman tietokoneita, tabletteja ja älypuhelimia. Koululaisten kyky tunnistaa tunteita kasvonilmeistä parani merkittävästi, Computer in Human Behavior -lehdessä viime vuonna julkaistu tutkimus kertoo. Jatkuva ruudun katselu on pois kasvokkaisesta ajasta, jota sosiaaliset taidot edellyttävät.

4. Tauko on hyvä tapa testata suhdettaan nettiin. Jos alkaa kovasti ahdistaa, saatat olla koukussa. Nettiriippuvuus surkastuttaa aivoja kuten päihderiippuvuus, kertoo Plos One -tiedelehdessä vuonna 2012 julkaistu tutkimus. Lievempikin liikakäyttö voi häiritä vuorokausirytmiä ja ihmissuhteita.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!