Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen kumppanisi tuskin on narsisti

Naiset kutsuvat eksiään helposti narsisteiksi. Näin ero saa tieteelliseltä kuulostavan selityksen, kirjoittaa Kyösti Niemelä kolumnissaan.

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.
Kirjoittaja on helsinkiläisessä lähiössä asuva sinkku, joka pitää musikaaleista ja leivoksista.

Muistan vielä ne viattomat ajat, kun sana narsisti tarkoitti itserakasta ihmistä.

Sittemmin narsistista on tullut pahuuden ruumiillistuma. Suomessa on 2000-luvulla julkaistu iso kasa kirjoja ja lehtijuttuja narsisteista sekä heidän aiheuttamastaan tuhosta.

Todennäköisesti tänäänkin jossain joku, todennäköisesti nainen, väittää jonkun, todennäköisesti puolisonsa tai ex-puolisonsa, olevan narsisti.

Harva heistä kuitenkaan on narsisti – ellei sitten kuulu siihen korkeintaan noin prosentin joukkoon ihmisiä, jotka kärsivät narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. Aitoja narsisteja ei ole paljon, ja heidän parisuhteensa eivät yleensä kestä kauan.

Narsisti-sanan käytöstä näyttäisi tulleen suosittu väline käsitellä omaa eroa. Minulla on siitä teoria.

Lehtijutut kertovat narsisteista, jotka kontrolloivat ja vähättelevät puolisoaan, eivätkä tunne empatiaa ketään kohtaan.

Toisaalta he osaavat hurmata ihmisiä. Hurmaaminen on narsismitarinoissa kuitenkin aina epäaitoa: yleensä tapa houkutella toinen oman vallan alle.

Tämän analyysin avulla kaikki hyvä ja viehättävä ex-kumppanissa voidaan laittaa narsismin piikkiin. Suhteen alkupuolen romanttiset hetket muuttuvat pirullisen ovelan narsistin manipulaatioksi. Narsistiselityksen avulla vanha suhde voidaan nähdä alusta loppuun huonona juttuna.

Narsismiselitys antaa myös omalle erolle tieteelliseltä kuulostavan selityksen. Se kuulostaa vankemmalta kuin se, että puolisosta paljastui ikäviä piirteitä tai että yhteiselomme ei vain toiminut.

Toki itsekin yritän eron ja torjutuksi tulemisen jälkeen muistella toisen epäviehättäviä puolia. Se lieventää pettymystä.

En kuitenkaan sotke mukaan psykiatrista sanastoa. En ole lääkäri enkä tuomari.

Jos eksäsi ei ole narsisti, mikä hän sitten on? Ehkä yksinkertaisesti kusipää, heitä kun on enemmän kuin narsisteja. Tai masentunut. Huono vastoinkäymisten käsittelijä. Ihminen, joka ei panostanut tarpeeksi suhteeseen. Joka olikin jotain ihan muuta kuin ajattelit. Joka ei ollutkaan se oikea.

Nämä osuvat yleensä paremmin maaliin kuin n-sana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!