Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauva valvotti niin, että muisti meni

Liisa Niskakangas ei tuoreena äitinä uskaltanut auton rattiin: eihän niin huonosti nukkuneena voinut ajaa. Nyt hän yrittää auttaa muita vauvan valvottamia.

Elämä
 
Liisa Takala
Kuva: Liisa Takala

Siitä keväästä Liisa Niskakangas ei muista juuri mitään.

Oli vuosi 2012, ja Yhdysvallat seurasi henkeään pidätellen presidentti Barack Obaman vaalitaistelua toiselle kaudelleen.

Paitsi Liisa Niskakangas. Hän seurasi Washingtonin-kodissaan henkeään pidätellen, nukkuuko vajaan vuoden ikäinen Stella yöllä tunnin, kaksi vai kolme.

Liisa Niskakangas

Kuka?

31-vuotias kauppatieteiden maisteri, 3,5-vuotiaan Stellan ja lähes 2-vuotiaan Rasmuksen äiti. Puoliso HS:n politiikan- ja taloudentoimittaja Tuomas Niskakangas, joka oli Yhdysvalloissa kirjeenvaihtajana 2010–2014.

Tästä tunnetaan

Opiskeli pienten lasten univalmennuskonsultiksi asuessaan Yhdysvalloissa.

Tästä ei tunneta

Kirjoitti opiskeluaikoinaan ystäviensä kanssa salanimellä Sinkkuelämää-tyylisiä kolumneja opiskelijalehti Punakulmaan.

Päivät menivät horroksessa. Niskakangas pani pyykit pesukoneeseen ja käynnisti sen, mutta huomasi pesuainepallon jääneen koneen päälle.

Hän raahasi raskaita kauppakasseja kävellen, koska oli liian väsynyt ajamaan autoa.

Mielessä pyöri yksi kysymys: saakohan ensi yönä nukkua.

Niskakangas muutti Yhdysvaltoihin vuonna 2010 miehensä työn vuoksi. Kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Niskakangas lähti innoissaan matkaan, vaikka oma työ Suomessa jäi. Esikoistytär Stella syntyi kesäkuussa 2011.

Se kesä oli pelkkää auvoa. Stella heräsi kerran pari yössä syömään, ja vanhemmat iloitsivat helposta vauvastaan.

Mutta kun Stella täytti neljä kuukautta, alkoivat vaikeudet. Vauva heräsi öisin syömään jopa viisi kertaa. Hän havahtui itkemään heti, kun hänet laskettiin rinnalta sänkyyn. Tuttipullo ei kelvannut.

Työ kuljetti puolisoa ympäri Amerikkaa. Tukiverkot olivat Suomessa, eikä Liisa Niskakangas halunnut turvautua vieraiden lastenhoitajien apuun.

Hän etsi apua kirjoista ja seikkaili internetin vauvafoorumeilla. Hän yritti myös noudattaa paikallisten lääkäreiden ja imetystukiryhmän neuvoja, kuten "jätä lapsi sänkyynsä itkemään" tai "lyhennä jokaista syöttökertaa viidellä minuutilla".

"Yhtä tyhjän kanssa. Olisin tarvinnut jotain kokonaisvaltaisempaa", hän sanoo.

Arka paikka: Kun äidin koko elämä keskittyy vain nukkumiseen
Arka paikka: Kun äidin koko elämä keskittyy vain nukkumiseen
Liisa Niskakangas ei muista siitä keväästä juuri mitään. Vuonna 2012 Yhdysvallat seurasi henkeään pidätellen presidentti Barack Obaman vaalitaistelua. Paitsi Liisa Niskakangas. Hän seurasi Washingtonin-kodissaan vain sitä, nukkuuko vajaan vuoden ikäinen Stella yöllä tunnin, kaksi vai kolme. Toimittaja Anja Snellmanin juontamassa Arka Paikka –ohjelmassa Niskakangas kertoo, mitä unettomuus äidille tekee ja miten siitä selvitään. Ohjelman aiemmat jaksot ovat katsottavissa osoitteessa hs.fi/hstv/arkapaikka.

Ratkaisu tuli sattumalta.

Kun Stella oli kahdeksan kuukautta, Niskakangas lähti ystäviensä kanssa ulos syömään. Hän imetti, varmisti, että vauva nukkui ja valmistautui palaamaan kotiin hyvissä ajoin ennen seuraavaa syöttöä.

Vauva heräsi ennen aikojaan. Kotimatkalla taksissa Niskakangas sai viestin mieheltään: "Stella huutaa, mikään ei auta!"

Artikkeliin liittyvät

Kun hän pääsi kotiin, tyttö olikin jo unessa. Eikä herännyt sinä yönä kertaakaan.

Silloin vanhemmat päättivät: Yösyötöt loppuvat nyt!

Ensimmäisenä yönä vauvaa hoiti isä. Hän hyssytti Stellaa puolentoista tunnin ajan, kunnes tämä nukahti. Stella heräsi vielä kolmisen kertaa, mutta lyhyemmiksi ajoiksi.

Toisena yönä Liisa Niskakangas puki ylleen miehensä "isäntuoksuisen" hupparin, jotta vauvan olisi helpompi unohtaa rinta.

Stella heräsi muutamia kertoja 10–15 minuutiksi. Kolmantena yönä heräilyt kestivät enää viitisen minuuttia.

Neljäntenä yönä tapahtui ihme: äiti ja lapsi nukkuivat yhtäjaksoisesti koko yön.

"Aamulla herätessä tunne oli uskomaton. Olisin ollut valmis vaikka maratonille."

Niskakangas kertoo kokemuksistaan kotonaan Helsingin Kalasatamassa leppoisasti kahvia keitellen. Perhe palasi Suomeen viime kesänä.

Syöttötuolissa touhuaa melkein kaksivuotias Rasmus. Kolmevuotias Stella on englanninkielisessä päiväkodissa.

Pikkuveljen kanssa kaikki on ollut helpompaa. Vaikka Rasmuksella oli välillä univaikeuksia, Liisa Niskakangas ei hermostunut. Hänen kalenteriinsa oli merkattu päivämäärä 13. syyskuuta 2013, Rasmuksen puolivuotissyntymäpäivä.

"Tiesin, että silloin ruvetaan nukkumaan."

Nykyään hän tietää myös sen, mikä ensimmäisen lapsen kanssa meni pieleen.

"Vauvan ja perheen elämässä ei ollut rytmiä, ja vuorokausi oli poissa raiteiltaan."

Kokemukset esikoisen kanssa herättivät kiinnostuksen univalmennuskoulutukseen. Hän ryhtyi opiskelemaan alaa ja suoritti kaksi sertifioitua tutkintoa.

Univalmennuskoulutukseen kuului myös käytännön harjoittelua, jossa Niskakangas toimi vauvan uniongelmista kärsivien perheiden tukihenkilönä.

Suomeen palattuaan hän ryhtyi antamaan unikouluvalmennusta työkseen ja perusti yrityksen. Asiakkaina on ollut perheitä, jotka kaipaavat enemmän apua kuin neuvola voi antaa.

"Ihanne olisi, että vauvat ja lapset nukkuisivat niin hyvin, että unikouluja ei tarvittaisi. Mutta jos uniongelmia on, niihin pitää saada järkeviä ratkaisuja, sillä väsyneet vanhemmat voivat tehdä epätoivoisia tekoja", Niskakangas sanoo.

Hän viittaa tuoreeseen kohuun Australiassa, jossa vanhemmat olivat sekoittaneet melatoniinia eli unihormonia vauvansa maitopulloon.

Amerikassa on olemassa kokonainen univalmennuksen koulukuntien kirjo.

Ääripäät ulottuvat kiintymysvanhempien hitaasti etenevistä ja kyynelettömiksi mainostetuista menetelmistä radikaaliin "huudatus-unikouluun", jossa lapsi jätetään yksin itkemään ja rauhoittumaan.

Näiden välimaastoon sijoittuu Suomen neuvoloiden suosittelema tassu-unikoulu, jonka psykologi Katja Rantala on kehittänyt saksalaissyntyisen, sittemmin Kanadassa vaikuttaneen Klaus Minden ajatusten pohjalta.

Niskakangas kannattaa ensisijaisesti helliä menetelmiä.

Hän ei painosta luopumaan perhepedistä, tutista tai päiväunista. Vauva voidaan vieroittaa yösyötöistä vähitellen.

Mutta jos vanhemmat ovat täysin lopussa, eivätkä sisaruksetkaan enää kestä vauvan itkua, voi olla parasta jättää yösyötöt kerralla pois.

"Muutoksissa asiat näyttävät aluksi menevän huonompaan suuntaan", Niskakangas sanoo.

Silloin lapsi saattaa olla yöllä pitkään hereillä. Helpoin keino päästä nukkumaan olisi tehdä asiat samalla tavalla kuin aina ennenkin.

"Jos kuitenkin tilannetta halutaan parantaa, muutokset ovat välttämättömiä."

Siksi Niskakangas tarjoaa perheelle tukea valitsemansa menetelmän läpiviemiseen.

Unikonsultti tulee tarvittaessa kotiin tai häneen saa yhteyden puhelimella tai tietokoneen videopuhelun välityksellä.

Yhdysvalloissa vanhempainvapaat ovat lyhyemmät kuin Suomessa. Amerikkalainen äiti palaa töihin yleensä jo silloin, kun vauva on kolmen kuukauden ikäinen. Siksi vauvan uniongelmiinkin on kiinnitetty Yhdysvalloissa enemmän huomiota kuin Suomessa.

Niskakangas on synnyttänyt molemmat lapsensa Yhdysvalloissa, joten suomalaiset erikoispiirteet herättävät hänen huomionsa. Täällä vauvat nukutetaan päiväunille useimmiten vaunuihin kesät talvet.

"Viileässä uni maittaa, joten päiväunet saattavat venyä liian pitkiksi", hän toteaa.

Suomessa lapsi siirretään Niskakankaan mielestä pois pinnasängystä usein liian aikaisin. Se voi lisätä levottomuutta.

"Lapsi käsittää näkymättömät rajat vasta 2,5-vuotiaana."

Mitkä sitten ovat Liisa Niskakankaan kolme tärkeintä neuvoa vanhemmalle, jonka vauva ei nuku?

Ensinnäkin on tärkeää luoda päiviin säännölliset nukkumis- ja syömisajat ja pitää huoli, että lapsi menee illalla ajoissa nukkumaan. Yliväsymys vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unta.

Toiseksi iltoihin tulee luoda rauhoittava rutiini, joka valmistaa lasta uneen. Jos tavoitellaan sitä, että lapsi nukkuu yöllä ilman vanhempien apua, täytyy pitää huoli, että lapsi nukahtaa illalla itsenäisesti.

Kolmanneksi yöllä tulee toimia johdonmukaisesti. Vauva ei ymmärrä, miksi hän ei saa kahdelta yöllä maitoa, mutta kello viisi pääseekin nauttimaan maitotarjoilusta.

Kalasataman lastenhuoneessa Rasmus pomppii sängyssään. Hänet puetaan unipukuun, eräänlaiseen makuupussin ja uniasun yhdistelmään, ja kas, silmät alkavat heti lurpsuttaa.

Kun Rasmus vetäytyy päiväunilleen, vieraalla on hetki aikaa tarkastella ruokahuoneen pokaalikokoelmaa. Tennis- ja golfkilpailuista voitettujen pystien joukosta erottuu kaksi pokaalia, joiden kyljessä lukee: Tunnustuksena selviytymisestä Yhdysvaltain vaalivuodesta 2012.

Toisen on voittanut Liisa, toisen Stella Niskakangas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!