Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Stressi, kuume tai univaje voivat laukaista unissa puhumisen

Lapsista puolet puhuu unissaan, aikuisista vain viisi prosenttia.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Kimmo Taskinen HS
Puolet lapsista puhuu unissaan.
Puolet lapsista puhuu unissaan. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Psykologian tutkijatohtori Katja Valli Turun yliopistosta:

"Unissapuhuminen saattaa liittyä aivojen nukkumista säätelevien keskusten kehitykseen ja kypsymiseen. Jopa 50 prosenttia lapsista puhuu joskus unissaan. Lapsen kasvaessa aikuiseksi unissapuhuminen vähenee, ja vain 5 prosenttia aikuisista puhuu unissaan.

Moniin uniongelmiin ja -häiriöihin liittyvät perintötekijät. Unissapuhuvien vanhempien lapset puhuvat unissaan muita todennäköisemmin. Toki lapsi voi olla unissapuhuja, vaikka kumpikaan vanhemmista ei olisi. Pojilla ja miehillä unissapuhuminen on yleisempää kuin tytöillä ja naisilla.

Myös ympäristötekijät vaikuttavat nukkujan käytökseen. Stressi, kuume, univaje, alkoholinkäyttö ja masennus voivat laukaista unissapuhumisen. Ympäristön äänet voivat lisätä sitä. Jos puhumista haluaa välttää, olisi hyvä huolehtia riittävästä unensaannista, stressinhallinnasta ja rauhallisesta nukkumisympäristöstä.

Unissapuhumista voi esiintyä missä univaiheessa tahansa. Kevyessä unessa puhe on järjellisempää ja nukkuja voi jopa käydä keskusteluja unissaan. Syvän unen vaiheessa puhuminen on epäselvää eikä siinä ole tolkullista sisältöä.

Koska unissapuhuminen on yleistä, varsinkin lapsilla, ei sitä pidetä millään tavalla patologisena, paitsi jos puhuminen on jokaöistä ja häiritsevää. Unissapuhujien aivoissa ei siis näytä olevan mitään vikaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!