Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Vanhetessaan ihmisistä tulee aamuihmisiä

Moni kukkuu illalla liian myöhään, vaikka aamulla on herätys aikaisin. Miten oppisi menemään sänkyyn ajoissa?

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Uni-valverytmiä kannattaa kuunnella: on hetkiä, jolloin haukotuttaa ja nukahtaminen on helppoa, ja on hetkiä, jolloin se on vaikeampaa. Sisäinen keskuskello rytmittää vireystilaa noin 90 minuutin sykleissä. Jos yhden väsähdyksen päästää ohi, seuraa uusi nousu, ja vie aikaa ennen kuin elimistö on taas valmis hakemaan unitilaa.

Osa ihmisistä on iltavirkkuja, mutta monelle valvominen on vain tapa. Se kostautuu univelkana, jos päivät on elettävä muun yhteiskunnan tahtiin. Toronton yliopiston tutkimuksen mukaan aamuihmiset ovat yökukkujia onnellisempia ja terveempiä.

 

2. Kasvata itseäsi kuin lasta: määrää nukkumaanmenoaika ja rauhoitu hyvissä ajoin samanlaisina toistuvien iltapala- ja pesurutiinien avulla. Säädä tarvittaessa hälytys muistuttamaan petiin menemisestä.

 

3. Himmennä valaistusta pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sulje elektroniset laitteet. Joulukuussa julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tablettien ja sähköisten lukulaitteiden sininen valo sekoittaa sisäisen kellon, häiritsee melatoniinin tuotantoa ja viivästyttää unta.

 

4. Herää aina mahdollisimman samaan aikaan. Valolle altistuminen aamulla auttaa rytmittämään sisäistä kelloa. Siirrä liikuntaharrastus illasta aamuun, jos mahdollista.

 

5. Jos aikainen nukkumaanmeno silti tuntuu itseä vastaan taistelulta, anna ajan tehdä tehtävänsä. Kuuteenkymmeneen ikävuoteen mennessä useimmista tulee aamuihmisiä, kanadalaistutkijat havaitsivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!