Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalisen median pioneeri: Lapset pois netistä ja aikuiset Tinderistä

Jaikun perustajiin kuuluva Jyri Engeström on Piilaaksossa asuva it-yrittäjä ja isä. Hänen mielestään lapset eivät tarvitse pelejä ja koodaamista vaan satuja ja retkeilyä. Aikuisten taas kannattaisi pysyä poissa deittipalvelu Tinderistä.

Elämä
 
David Butow
Kuva: David Butow

Mitä pelit ja sosiaalinen media oikein tekevät meille?

Esiinnymme netissä pröystäillen kuin riikinkukot. Lapset ovat niin viihteen ympäröimiä, etteivät osaa enää leikkiä. Aikuisetkin janoavat vain yksinkertaista, hauskaa ja koukuttavaa.

Näin puhuu Jyri Engeström, Piilaaksossa asuva it-yrittäjä. Kaliforniassa on aamu, ja assistentti kantaa tarjottimella kahvia Engeströmin tietokoneen viereen.

Jyri Engeström

Kuka? 37-vuotias yrittäjä, sosiologi ja kahden lapsen isä, joka asuu San Franciscossa. Avopuoliso Caterina Fake on yksi kuvapalvelu Flickrin perustajista.

Mistä tunnetaan? Perusti mikroblogipalvelu Jaikun, jonka Google osti, sekä suosittelupalvelu Ditton, joka myytiin Grouponille. Nyt pyörittää Alamo Square Labs -yritystä ja osa-aikaista kotikoulua sekä istuu perustamansa syöpätutkimussäätiön hallituksessa.

Mistä ei tunneta? Tuleva kahviloitsija. Engeström ja Caterina Fake avaavat vappuna kahvilan käpyläläisen puutalon kivijalkaan. "Kahvi tulee Piilaaksosta, pulla tehdään paikan päällä."

"Kaikkialta tulee koko ajan niin paljon ärsykkeitä, että viihdytämme itsemme kuoliaiksi. Alamme arvostaa triviaaleja asioita. Totuus hukkuu epäolennaisuuksien valtamereen", kertoo Engeström Skype-nettikameran välityksellä.

Sosiologian opiskelija Jyri Engeström kiinnitti yliopiston osakunnan tietokoneluokan oveen lapun: "Epäkunnossa".

Siten luokassa sai puuhailla rauhassa. Engeström perusti ystäviensä Petteri Koposen ja Mika Raennon kanssa Jaikun, Twitteriä muistuttavan mikroblogipalvelun.

Tavoite oli ylevä.

"Jaikun oli tarkoitus saada niiden ääni kuuluviin, jotka eivät siihen ole aiemmin pystyneet ja jotka eivät osaa esittää asiaansa karismaattisesti."

Yrityksen nousukiito oli huimaava. Vuoden kuluttua yrityksen perustamisesta joukko yhdysvaltalaisia mielipidevaikuttajia hylkäsi Twitterin ja siirtyi Jaikuun. Engeström antoi puhelimitse haastattelua New York Timesille Kätilöopiston käytävältä samalla, kun vaimo ponnisti maailmaan pariskunnan esikoispoikaa.

Jaikusta tuli ensimmäinen suomalaisyritys, jonka Google osti. Engeström tienasi kaupalla seitsennumeroisen summan ja siirtyi Googlen työntekijäksi Piilaaksoon.

Jokaisen start up -yrittäjän unelma? Ei sittenkään.

Näistä en luovu

Helsingin Puu-Käpylä

Synnyin siellä ja asun osan vuotta siellä edelleen. Saan kaupunginosasta tulevaisuudenuskoa.

Sienet

Viime viikonloppuna Kaliforniassa myrskysi pitkästä aikaa. Pysäytin auton punapuun alle, ja lähdimme koko perheen voimin metsään. Pannullista vastapoimittuja tatteja ei voita mikään.

Tarinat

En muista lapsuudestani iltaakaan ilman, että isäni tai äitini luki veljelleni ja minulle satua ääneen. Tunnelma oli parhaimmillaan, kun sade rummutti peltikattoon.

"Vasta vähän aikaa sitten olin viettänyt sateisia iltoja Käpylässä ja opettelin akvarellimaalausta. Yhtäkkiä olin Googlella vetämässä Facebookia vastaan käytävää kampanjaa. Olin varmasti ainoa sosiologi, joka tuolloin oli Googlella töissä, enkä sopinut siihen joukkoon. Minua vaivasi teknologia, jolta puuttui sielu."

Engeström irtisanoutui. Sitten työnarkomania johti avioeroon.

Nyt 37-vuotiaalla Engeströmillä on Alamo Square Labs -niminen yritys. Se tekee kaikkea, mitä Engeströmin, yrityksensä ainoan vakituisen työntekijän, päähän pälkähtää.

Viimeksi valmistunut projekti on Set, kuvanjakopalvelu eroperheiden lapsille. Tavoitteena on luoda paikka, jossa kuvissa olisi enemmän aitoa elämää ja vähemmän "riikinkukkoilua", poseerausta ja peittelyä.

Engeström lainaa psykiatri Carl Jungin varjon käsitettä selittääkseen, mikä sosiaalisessa mediassa on pielessä. Jungille varjo tarkoitti tiedostamatonta persoonallisuuden osaa, joka kätkee esimerkiksi epämiellyttävät luonteenpiirteet ja pyrkimykset, jotka eivät sovi yhteen tietoisen mielen kanssa.

"Some-ajassa se varjo yritetään lakaista maton alle. Sille ei ole sijaa. Tiedätkö H. C. Andersenin sadun miehestä, joka menettää varjonsa? Mies halusi olla hyvä ja järkevä, mutta kun varjo kiellettiin, se kasvoi. Lopulta se murhautti isäntänsä."

Eräs kalifornialainen koulu palkkasi hiljattain leikkimiskonsultin, Engeström kertoo. Siis henkilön, joka opettaa lapsille, miten leikitään.

Engeström epäilee, että syy on peleissä. Lapset ovat menettäneet kykynsä leikkiä.

Suomalaiset ovat ylpeitä kotimaisten peliyritysten kansainvälisestä menestyksestä. Engeström sanoo toivovansa, että läpimurto olisi tehty jollakin toisella tavalla. Sillä kun iloitsemme pelien menestyksestä, mistä oikeastaan iloitsemme?

"Kilpailu ajaa hyvääkin tarkoittavat yritykset kehittämään riippuvuutta aiheuttavia palautesyklejä, jotta nuorten mielenkiinto pysyy yllä. Vaikka nuoret ovat tavattoman fiksuja, yrityksillä on aikamoinen pääoma puolellaan."

Kun Jyri Engeström oli lapsi, Helsingin yhtenäiskoulun lukujärjestyksessä oli tunti nimeltä TSH. Niillä tunneilla opettaja Kaija Juurikkala luki lapsille ääneen läpi koko Taru Sormusten Herrasta -kirjan.

Nyt Engeströmin oma tytär käy koulua Yhdysvalloissa. Vanhemmat vertailevat lastensa lukutaitoa kyselemällä, millä tasolla kunkin jälkikasvu on tablettipohjaisessa Raz-Kids-opetusohjelmassa.

"Monelta jää huomaamatta, että aitoja kirjoja ei ole luettu yhtään. Padien pelimekaniikka ei korvaa aitoa kiinnostusta kirjojen sisältöön."

Suomessakin kouluihin tuodaan kovalla tohinalla padeja ja koodausta. Engeström muistuttaa tutkimuksista, joiden mukaan paperilta luettu ja kynällä kirjoitettu tieto jää paremmin mieleen kuin ruudulta luettu ja näppäimillä naputeltu.

"Puhutaan, että lasten pitäisi osata koodata, jotta he voivat valmistautua tulevaisuuteen. Padeissa on paljon hyvää, mutta niiden koukusta ei kovin helposti pääse eroon – sinne todelliseen maailmaan, jossa on ehkä vielä enemmän opittavaa."

Engeström pääsi koneiden ylivallasta perustamalla kotikoulun. Kalifornialaiskodin yläkerta on remontoitu luokkahuoneeksi. Koulua käyvät osa-aikaisesti omat sekä muutama naapuruston lapsi. Palkatut opettajat opettavat runoutta, jousiammuntaa ja skeittausta ja vievät lapset hiekkarannalle hahmottamaan planeettojen etäisyyksiä.

"Kun lapset saivat itse kirjoittaa koulun säännöt, toinen sääntö oli, että kielletään puhelimet. Mutta ei kuusi–seitsemänvuotiailla ole omia puhelimia – sääntö oli tarkoitettu aikuisille. Se avasi silmät."

Netin helppo viihde koukuttaa myös aikuiset. Esimerkiksi deittisovellus Tinder syöttää älypuhelinten ruuduille kuvia toisista käyttäjistä, ja epäkiinnostavat karsitaan pois näkyvistä yhdellä pyyhkäisyllä.

"Sovellukset esineellistävät ihmisiä väistämättä. Ystäväni kertoi harrastavansa nykyisin useita avoimia suhteita yhtä aikaa, koska Tinderin ansiosta se on niin helppoa."

Engeström pelkää, että Tinder-pyyhkäisyjen maailmassa sääli, häpeä ja armo ovat tarpeettomia ominaisuuksia – eikä niitä juuri peräänkuuluteta liike-elämässäkään.

"Mutta jos ajattelemme lapsia inhimillisinä olentoina, eivätkö ne ole juuri niitä ominaisuuksia, joita pitäisi painottaa?"

Engeströmin lapsen sormessa oli pieni paukama, kuin syylä. Tutkimuksissa selvisi, että se oli syöpäkasvain.

Sitten kasvaimia epäiltiin olevan myös keuhkoissa. Viisivuotiaan sormi amputoitiin ja elinajasta alettiin puhua kuukausina.

"Ajatus oman lapsen kuolemasta lyö kaiken lävitse. On pakko vakavoitua, kun joutuu kohtaamaan sen, että saattaa lähettää lapsensa arkussa Suomeen."

Pahimmasta pelon hetkestä on nyt vuosi. Sittemmin ilmeni, että keuhkojen löydökset eivät olleet syöpää. Sairauden uusiutumisen riski on silti läsnä.

"Jos pelikielellä puhutaan, olemme saaneet yhden lisäelämän", Engeström sanoo.

"Mutta vaikka kokemus on ollut kauhea, kuoleman pohtiminen lapsen kanssa on ollut myös syventävää. Kuolema on nykymaailmassa yksi niistä varjoista, jotka on rajattu keskustelujen ulkopuolelle."

Isän luona ollessaan Engeströmin lapset eivät pelaa koneilla tai vietä iltoja uusimpien Disney-leffojen äärellä. Sen sijaan Engeström lukee heille klassisia suomalaisia satuja, joissa päähenkilöt joutuvat vaikeiden päätösten eteen.

Osan ajastaan hän viettää Harvardin yliopiston laboratoriossa. Engeström ja hänen avopuolisonsa Flickr-kuvapalvelun luonut Caterina Fake perustivat säätiön, joka rahoittaa harvinaisten syöpäsairauksien tutkimista.

Sellaista voi tehdä, kun on tehnyt kaksi yrityskauppaa Piilaaksossa.

"Jos lapsen syöpä joskus uusiutuu, haluan olla varma, että olen ennen sitä tehnyt kaikkeni sairauden voittamiseksi", Engeström sanoo.

Toisinaan joku yrittäjä lähettää Engeströmille sähköpostia kysyäkseen neuvoa bisnesten vauhdittamiseen. Hänellä on heille vastaus.

"Sanon, että lue runoutta. Joskus olen lähettänyt vielä perään Gerard Manley Hopkinsia ja kertonut, että tästä kannattaa aloittaa", Engeström kertoo.

Sitten hän nauraa.

"Niihin viesteihin en ole koskaan saanut vastausta."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!