Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttöjä kiitellään vaatteista ja ahkeruudesta, poikia fiksuudesta ja rohkeudesta

Kummilapsen tai pienen sukulaisen kanssa voi olla vaikea keksiä puhuttavaa. Näillä nikseillä juttu luistaa lapsen kanssa.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

Kummilapsen tai pienen sukulaisen kanssa voi olla vaikea keksiä puhuttavaa. Näillä nikseillä juttu luistaa lapsen kanssa.

1. Kun aikuinen yrittää avata keskustelua kaverin lapsen tai pienen sukulaisen kanssa, saattaa käydä näin: lapsi nyökkää, pudistaa päätään tai mutisee: joo, ei, en tiedä.

Vika voi olla kysymyksissä. Isompi ihminen osaa tulkita "Oliko hyvä päivä?" -tyyppiset heitot laajemmaksi avaukseksi, mutta pikkulapsi ymmärtää ne kirjaimellisesti.

Älä siis kysy lapselta, oliko päiväkodissa kivaa, vaan mitä hän siellä teki. 

 

2. Aikuinen saattaa ajatella auttavansa lasta helpoilla kysymyksillä ja valmiilla vaihtoehdoilla. Niin ei kuitenkaan saa parhaita vastauksia. Asiaa on tutkittu kehitettäessä toimivia tapoja haastatella lapsitodistajia ja rikosten uhreja. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan avoimet kysymykset saavat 3–13-vuotiaat kertomaan enemmän yksityiskohtia.

Tavallisissa kohtaamisissakin kannattaa heittää pallo lapselle ja jäädä kuulolle: "Kerropa minulle siitä sarjakuvakerhostasi!" 

 

3. Kehut eivät yksin riitä jutunjuureksi. Jos lapsi esittelee askartelemaansa robottia tai piirustusta, ihastelun ohella kannattaa kysellä: "Mitä kaikkea tällä voikaan leikkiä?" tai "Mistä keksit tuon aiheen?". Kiinnostus itse tekemiseen on tutkitusti myös parempi tapa kannustaa lasta puuhissaan. 

 

4. Ennakko-oletukset on hyvä tiedostaa, kun ryhtyy juttusille. Suomalaispäiväkodeissa tehdyssä seurannassa havaittiin, että aikuiset kehuivat tyttöjä useammin vaatteista ja ahkeruudesta, kun taas pojat saivat kiitosta fiksuudesta ja rohkeudesta. Kysy ja selvitä, mistä juuri tämä pieni ihminen pitää ja mitä hän ajattelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!