Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kadehtija paljastaa: Jätin väliin kaverin häät

Lahjakkuus, ulkonäkö ja ystävyyssuhteet aiheuttivat eniten kateutta HS:n kyselyyn vastanneissa. Kateuteen on onneksi olemassa vastalääke.

Essi Lehto HS

Kadehtijat kertovat: "En pystynyt menemään ystäväni häihin"

"Olen tuntenut usein kateutta nähdessäni hetken jonkun tuntemattoman perheen onnesta. Elän ihan mukavassa parisuhteessa, mutta lapsia en ole saanut. Kateuden takia vältän mielelläni niin sanottuja koko perheen tapahtumia."

"Parikymppisenä kadehdin naimisiin menossa ollutta ystävää niin paljon, etten pystynyt menemään häihin. Väitin, etten voinut muuttaa interrail-matkan ajankohtaa kesätöiden takia."

"Olen keskimääräistä lyhyempi mies ja varsinkin nuorempana kadehdin muita, kun jäin ilman naisseuraa. Olen myös havainnut, että jään miesseurassa seisaaltaan keskusteltaessa herkästi ulkopuolelle."

"Noin kymmenenvuotiaana parhaan kaverini perhe oli hankkimassa koiraa. Olin niin kateellinen, että kerroin kaverilleni kaikesta ikävästä, mitä koira toisi mukanaan."

"Kadehdin rikasta ystävää. Olen saavuttanut samankaltaisia asioita kuin hän, mutta olen tehnyt valtavasti töitä ja suuria uhrauksia saadakseni sen, minkä hän on saanut tekemättä yhtään mitään: hänen miehellään on valtava omaisuus. Olen kateellinen ja samalla häpeän kateuttani, koska itseltäni ei puutu mitään tärkeää."

Kadehditut kertovat: "Kaverini halusi olla ainoa hyvännäköinen"

"Minulle huomautellaan hoikkuudestani. Olen päätellyt sen olevan kateutta, koska seuraavassa lauseessa samat ihmiset päättävät laihduttaa tai aloittaa kuntoilun." 

"Yksinhuoltajakaverini jaksaa kadehtia sitä, että saan enemmän elatusapua. Hänen lapsensa isä on työtön."

"Olen juristi, ja mieheni on lääkäri. Tutut tietävät meidän olevan tavallisia, veroja maksavia lauantaisaunojia, mutta tuntemattomien asenne välillä hämmästyttää. Kuulemme kuittailua helpolla pääsemisestä ja puhetta juristien kieroilusta ja lääkefirmojen lahjuksista."

"Ulkomaille muuttoa ja siellä asumista kadehdittiin monella tavalla. Päättelin tämän siitä, että kokemukseni eivät kiinnostaneet toisia ja niitä vähäteltiin. Lisäksi sanottiin, että minä en ainakaan ulkomaille muuttaisi."

"Kaverini ei halunnut tutustuttaa minua toisella paikkakunnalla asuviin kavereihinsa. Hän paljasti joskus syyksi, että halusi olla porukan ainoa hyvännäköinen nainen."

"Sain erittäin halutun työpaikan. Ilman huumorin häivää ystäväni ihmetteli suureen ääneen, miten heppoisilla meriiteillä niin tunnettu yritys ihmisiä palkkaa."

Ketä olet kadehtinut?

Ystävää (58 %)

Työkaveria (41 %)

Tuntematonta (35 %)

Sisarusta (23 %)

Julkkista (20 %)

En ketään (16 %)

Kumppania (13 %)

 

Mitä olet kadehtinut?

 

Lahjakkuutta (45 %)

Ulkonäköä (44 %)

Ystävyyssuhteita (43 %)

Ammattia tai uraa (41 %)

Rahaa (37 %)

Terveyttä (30 %)

Perhettä (27 %)

Huomiota (26 %)

Matkoja (25 %)

En mitään (16 %)

 

Lisääkö sosiaalinen media kateutta? 

Kyllä 54 %

Ei 46 %

 

Lähde: Kysely HS.fi:n käyttäjille, 400 vastaajaa.

Kämppiksen puhelin soi koko ajan. Tai siltä parikymppisestä Laurasta ainakin tuntui.

"Minä makasin lauantaina sohvalla miettimässä, mitä tekemistä keksisin illaksi. Samaan aikaan kämppiksellä tuntui olevan miljoona vaihtoehtoa, joista vain valita kaikkein paras."

Kämppiksellä oli jotakin, mistä Laurakin haaveili: iso ja aktiivinen kaveriporukka, joka järjesti yhdessä juhlia, harrasti ja matkusteli ympäri maailmaa. Lauralla oli yksittäisiä, toisilleen vieraita kavereita ja parisuhdekuviot sekaisin. Hänkin olisi halunnut kuulua laumaan.

"Ystäväni pyysi minuakin mukaan, mutta usein torjuin idean. En halunnut olla se, jota raahataan perässä. Sen sijaan saatoin kysellä, että miten sinä aina jaksat lähteä – en minä ainakaan jaksaisi." 

Vilkas sosiaalinen elämä on kadehdittavaa. Se selvisi, kun HS kysyi verkossa lukijoiden tavallisimpia kateuden kohteita. Kyselyyn vastanneet 400 lukijaa kertoivat, että eniten kateutta aiheuttavat lahjakkuus, ulkonäkö ja ystävyyssuhteet. Raha tuli listalla vasta viidentenä.

Kateuden aiheet ovat kulttuurisidonnaisia, sanoo kateutta tutkinut Työterveyslaitoksen tutkija Susanna Lundell.

"Yleinen periaate on, että kateus kohdistuu niihin asioihin, joilla saa arvostusta. Esimerkiksi lahjakkuus voi olla väline, jolla voi saavuttaa paljon muuta elämässä. Kulttuurimme on myös varsin ulkonäkökeskeinen, ja hyvän ulkonäön ajatellaan tuovan rakkautta ja onnea."

Sosiaalisen elämän kadehtiminen on Lundellin mukaan naisille miehiä tyypillisempää. Miehet taas tuntevat naisia useammin kateutta työssä menestymistä ja siinä saatua statusta kohtaan.

Kateudessa yhdistyy kaksi asiaa: ihailu ja vertailu. Vertailu samankaltaista elämää viettävään on helpointa. Siksi kadehdimme todennäköisimmin tuttavaa, jonka kanssa meillä on mahdollisimman samanlaiset lähtökohdat, Lundell sanoo. Naapurissa asuvan lottovoittajan onni kirpaisee kipeämmin kuin tuntemattoman. HS:n lukijatkin kertoivat kadehtineensa etenkin ystäviään ja työkavereitaan.

Kateutta pidetään häpeällisenä, joten harva puhuu siitä ääneen. Kadehdittu jää ihmettelemään, miksi hän saa osakseen ikävää kohtelua.

Niin kävi Jannellekin, joka joutui kateuden vuoksi työpaikkakiusatuksi.

Kun Janne pestautui nuorena perämieheksi valtamerialukselle, heti ensimmäisenä päivänä hän joutui erikoiseen tilanteeseen. Päällikkö teki virheen, josta Janne joutui huomauttamaan hänelle.

Siitä päivästä lähtien päällikkö käyttäytyi Jannea kohtaan kummallisesti. Kun Janne työskenteli ohjaamossa, päällikkö ilmestyi aina paikalle.

"Hän sanoi, että minuun ei voi luottaa. Kun vastuullani oli laivojen saapumisaikojen laskeminen, hän laski ne aina uudelleen."

Ilkeilyä jatkui kaksi ja puoli vuotta. Solmu aukesi vasta, kun laiva myytiin. Miehistö erkani toisistaan lentokentällä.

"Päällikkö tuli viereeni, tönäisi kyynärpäällä kylkeen ja sanoi: 'kyllä minäkin pyrin kadettikouluun, mutta eivät ne minua huolineet.'"

Silloin Janne muisti: hän oli ensimmäisenä päivänä maininnut käyneensä kadettikoulun.

Jannen valtasi suunnaton helpotus.

"Katsoin, että se oli sanaton anteeksipyyntö. Ihmisen on vaikeaa ymmärtää, miksi joku ei pidä hänestä. Oli huojentavaa ajatella, että se ei ollut minun syytäni."

Janne on pohtinut tilannetta jälkikäteen paljon. Hän arvelee, että kadehtija ei tiennyt itsekään, miksi tunsi niin negatiivisia tunteita häntä kohtaan.

Tiedostamaton kateus on kaikkein vaarallisinta, sanoo tutkija Susanna Lundell.

Jotkut reagoivat siihen välttelemällä kateuden aiheuttajaa.

"Kateellisen voi olla vaikeaa ottaa hyviäkään asioita, kuten apua, vastaan kadehditulta, ja kadehtijasta voi tulla huono tekemään yhteistyötä", Lundell sanoo.

Usein kateuteen sekoittuu jonkinlainen pahantahtoisuus. Se ei välttämättä hälvene, vaikka tietäisi kateuden kohteen ansainneen onnensa. Kateus vääristää havaintoja ja mittasuhteita.

"Emme näe toisen tekemiä uhrauksia: ainoastaan sen, mitä hän on saavuttanut."

Pahimmillaan tunne purkautuu tekoina, joista voi olla haittaa jopa kadehtijalle itselleen.

"Se voi aiheuttaa aggressiivista käytöstä, ilkeyttä ja toisen aikaansaannosten tuhoamista. Ystävyyssuhteissa se voi johtaa eristämiseen."

Työpaikoilla kateutta lisäävät ylikorostunut yksilöllisyys, kilpailu, projektiluontoiset työmahdollisuudet ja yhteisöllisyyden puute.

"Esimerkiksi yksilösuoritusten näkyvä palkitseminen aiheuttaa kateutta: varsinkin, jos niihin on oikeasti vaadittu usean ihmisen työpanosta."

Sosiaalinen media on toinen keskeinen kateuden areena. Tuoreen tutkimuksen mukaan Facebook saattaa aiheuttaa masennusta ihmisissä, joilla on taipumusta verrata itseään muihin. HS:n kyselyyn vastanneista yli puolet oli sitä mieltä, että Facebookin päivitysviestit lisäävät kateuden tunteita.

"Päivityksiin verrattuna oma elämä tuntuu välillä tylsältä ja yksinäiseltä, vaikka todellisuudessa minulla on ihana perhe, läheisiä ystäviä ja ihan tarpeeksi laaja kaveripiiri", yksi vastaajista kertoi.

"Sosiaalisessa mediassa kateutta aiheuttavat irtiotot arjesta, kuten lomamatkoja pidemmät 'itsensäetsiskelymatkat'. Tuntuu, että oma elämä on harmaata, eikä itsellä ole lainkaan seikkailumieltä", toinen kertoi.

"Ennen julkisuudessa esiintyivät pyntättyinä vain julkkikset. Nyt kuka tahansa voi esitellä kaikille pieniä paloja elämästään. Esimerkiksi sisustusblogeista välittyy mielikuva, että muiden elämä on ihmeellistä näyttämöä", Lundell sanoo.

Mutta jos kateuden kohteena on niin kurjaa, miksi moni meistä haluaa varta vasten esitellä elämästään vain parhaita puolia?

"Siksi, että kateuden takana on aina ihailu."

Jos huomaa kadehtivansa, siihen on olemassa vastalääke, Lundell sanoo.

"Kiitollinen ihminen ei tunne kateutta. Kateellinen näkee sen, mitä itseltä puuttuu, kun kiitollinen näkee, mitä itsellä on. Kun keskittyy oman elämän hyviin puoliin, kateus vähenee."

Jos kiitollisuus ei tepsi, voi kadehtija iloita ainakin siitä, että kykenee tunnistamaan tunteen, joka on pohjimmiltaan hyvin inhimillinen.

Tutkijoiden mukaan kateudella saattaa olla juurensa ihmisen evoluutiossa. Kyky tehdä sosiaalista vertailua oli tärkeä esi-isillemme, sillä sen avulla heidän oli helpompaa tähdätä toistensa voittamiseen. Siinä, missä esi-isämme vertailivat itseään muihin kyetäkseen kaappaamaan potentiaalisten parittelukumppaneiden huomion, me kilpailemme työkavereita tai ystäviä vastaan saadaksemme huomiota, tunnustusta tai rahaa.

Lundell kehottaa pohtimaan kateuden syitä, sillä se lisää itsetuntemusta ja paljastaa kadehtijan arvomaailman.

"Ulkoiseen menestykseen liittyvät asiat ruokkivat erityisen paljon kateutta. Ne, joille henkiset arvot ovat tärkeitä, kadehtivat vähemmän."

Kateuden kohteeksi joutuvan tilanne on hankala, sillä toisen kateutta on vaikeaa ottaa puheeksi. Lundell ei siihen erityisesti kannusta, ellei kyseessä ole todella hyvä ystävä. Keskustelunavaus voi vain pahentaa tilannetta, jos kadehtija ei ymmärrä tuntevansa kateutta.

"On parempi aloittaa keskustelu kateuden ilmenemismuodoista. Emmehän me koskaan pysty todistamaan, että jonkin teon takana olisi kateus."

Opiskeluaikana Laura ei kertonut ystävälleen, että kadehti tämän kaveripiiriä.

"Se olisi ollut noloa. Sen sijaan saatoin toitottaa kovaan ääneen siitä, mitä itse suunnittelin tekeväni."

Laura ja kämppäkaveri ovat edelleen ystävät. Vasta nyt, viisi vuotta myöhemmin, Laura kertoi kadehtineensa.

"Hän naurahti ja kertoi, että hänkin on kadehtinut minua muun muassa ulkonäöstäni."

Kun Laura kuuli sen, hän ei tuntenut iloa.

"Mutta oli siistiä huomata, että olemme nyt niin eheitä, että voimme puhua kateudesta ääneen."

Merimies Janne välttää kateutta viimeiseen asti.

"Tärkeintä on tyytyminen. Sehän tulee sanasta tyyntyä – siitä, että tulee tyyni olo. Että osaa elää sen kanssa, mitä on, pyytämättä enempää." 

 

Juttua varten on haastateltu myös kateutta tutkinutta osaamisaluejohtaja Eija Heikkistä Kajaanin amk:sta. Lauran ja Jannen nimet on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!