Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Koponen vetää vihakursseja kilteille: "Kuolisimme ilman vihaa"

Vihakouluttaja Jari Koponen vetää kursseja, joilla tutustutaan omaan vihaan lyömällä säkkejä. Osa terapeuteista kokee, että vihan fyysinen purkaminen ei auta, vaan lisää vihaisuutta.

Elämä
 
Arka paikka: ”Odotin että joku tulee ja lyö minut kuoliaaksi”
Arka paikka: ”Odotin että joku tulee ja lyö minut kuoliaaksi”
Kun Jari Koposen elämä romahti, hän odotti että kadulla tulee vastaan joku, joka lyö hänet kuoliaaksi. Koposen mukaan hänen luontainen kiltteytensä, jatkuva suorittaminen ja pitkään sisälle patoutunut viha johtivat lopulta koko elämänhalun hiipumiseen. Arka paikka –ohjelman juontaa toimittaja ja terapeutti Anja Snellman.

Vuonna 1992 Jari Koponen oli kolmekymppinen, toivonsa menettänyt mies.

Hän istui terapeutti Tommy Hellstenin kurssilla ja tuijotti leirikeskuksen ikkunasta marraskuista järveä. Sinne hän hukuttautuisi, mikäli kurssi ei auttaisi häntä.

Jari Koponen

Kuka?

51-vuotias vihatyön uranuurtaja: kouluttaa ja luennoi vihasta. Koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja työnohjaaja. Työskentelee työnohjaajana lastensuojelussa ja opetusalalla, tehnyt myös erityisnuoriso- ja kriisityötä. Asuu Keravalla. Eronnut, neljä lasta.

Mistä tunnetaan?

Saanut kuusi tunnustuspalkintoa kehittämästään Turvaluokka-mallista, jolla turvataan oppituntien työrauhaa kouluissa.

Mistä ei tunneta?

Esiintyi kitaroineen buddhalaismunkeille kiinalaisluostarissa. "Olisi hauskaa joutua tilanteeseen, jossa avautuu yllättävä paikka laululle."

Kurssin tarkoitus oli purkaa läheisten suhteiden ongelmia, mutta myös vihaa. Koponen ajatteli, ettei viha koske häntä: eihän hän suuttunut koskaan.

Ohjelmaan kuului tyynyn mätkimistä pampulla. Koponen harrasti karatea ja osasi lyödä taitavasti. Terapeutti kuitenkin näki, että nuorukainen vain suoritti.

"Sinulla on lupa ilmaista vihaasi", hänelle sanottiin.

Sitten alkoi tapahtua. Koponen tunsi kehonsa räjähtävän. Vuosien ajan padottua vihaa alkoi sihistä ulos. Katse kapeni, lihakset jäykistyivät. Lyönneistä katosi voima.

Koposen maailma tuntui saavan värit. Keho tuntui kevyeltä. Hän ymmärsi, että oli kätkenyt vihansa kiltteyteen.

Kurssin jälkeen Koponen alkoi käydä terapiassa ja vertaistukiryhmissä. Hän huomasi, että Suomi on täynnä hänen kaltaisiaan vihan mestaripatoajia.

Marraskuisen järven hän unohti.

Nykyään Jari Koponen on yhteisöpedagogi sekä lastensuojelun ja opetusalan työnohjaaja, joka vetää itse vihatyöpajoja. Hän on 1990-luvulta lähtien opastanut vihansa luo esimerkiksi opettajia, sosiaalityöntekijöitä, yksinhuoltajien lapsia ja pakolaisia.

Näistä en luovu

Savusauna.

Sinne pääsy on hieno hetki. Sauna edustaa yksinkertaisuutta, olemista ja suomalaisia juuria. Se pysäyttää olennaisen ääreen ja puhdistaa myös sisältä. Häly häviää.

Kitara.

Soitan ja laulan joskus tuntikausia. Se on tapa työstää tunteita ja ajatuksia. Puhuminen ei yllä samaan.

Ihmispeilit.

Peilaan muista hyviä ja huonoja puoliani. Jos näen jotain jossakussa, mitä se kertoo minusta? Jos peiliä ei tiedosta, elämästä tulee reagointia ja toisten syyttelyä.

Kursseille tulee paljon kilttejä ihmisiä, joiden on vaikea pitää puoliaan. Toiset hakevat apua uupumukseen, kriisiin, unipulmiin tai ahmimiseen.

Osallistujat olivat pitkään lähinnä naisia. Nykyään jopa puolet on miehiä, jotka haluavat ymmärtää tunteitaan.

Moni mies päätyy vihakurssille eron partaalla. Koposen mieleen ovat jääneet etenkin miehet, jotka kurssilla oivaltavat, kuinka pakenevat perhettään työhön tai harrastuksiin.

Jotkut kurssilaiset tajuavat, kuinka antavat puolisonsa tai pomonsa pompotella. Käytöksen juuret on imetty usein lapsuuskodissa.

Harva puhuu vihasta. Moni kertoo olevansa ärtynyt, suuttunut tai loukkaantunut. Niiden takana piilee kuitenkin aina viha, puhdas perustunne, Koponen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaiset eivät usein tunnista vihaansa, koska sekoittavat tunteen sen tuhoisaan ja aggressiiviseen ilmaisutapaan. Vihaa pelätään.

Koposesta se on traaginen väärinkäsitys. Miten hyvinvoiva maa Suomesta tulisikaan, jos useampi kunnioittaisi vihaansa!

Viisaasti käytettynä viha auttaa puolustamaan rajoja, suojelemaan terveyttä ja etenemään elämässä, Koponen perustelee. Tunne paljastaa, mikä on kohtuutonta.

Koponen pitää järjettömänä ajatusta, että vihasta voisi vapautua kokonaan.

"Kuolisimme, jos viha poistuisi. Meillä ei olisi kykyä pitää puoliamme eikä huolehtia rakkaistamme. Olisimme flegmaattisia."

Lapsena Jari Koponen passitettiin pihalle, jos hän suuttui. Hänelle sanottiin, että pikkusiskot pelkäsivät hänen vihaansa.

Joskus poika käveli koirankoppiin ja jäi makaamaan ajokoiran turvallisen selän taakse.

"Ajattelin, että vihani on jotain todella pahaa, kun aikuisetkaan eivät kestä sitä. En halunnut siskojeni pelkäävän. Halusin vihan pois itsestäni."

Koponen oppi, että hänet hyväksyttiin, jos hän oli kiltti, avulias ja helppo. Nuorena hän treenasi itsestään mustan vyön karatekan, rauhoitti nuorisotyössä katunuorten tappeluita ja oli ylpeä siitä, ettei suutu koskaan.

Hän saattoi hymyillä, vaikka sisällä kupli raivo. Hän jousti äärimmäisyyksiin ja miellytti muita.

Kun hän ei puolustanut tarpeitaan, viha patoutui sisälle.

"Olin hajota kiltteyteeni. Tiesin, että minulla on ongelma, mutta luulin, että viha ei liity siihen millään tavalla."

Lopulta Koponen masentui, tunsi viiltävää yksinäisyyttä ja mietti, kävelisikö auton alle.

Hellstenin ja Irene Salmen kurssille hän päätyi ystäviensä kehotuksesta.

Koposen vetämillä vihatyökursseilla puidaan vaikeita elämäntilanteita muun muassa draaman ja ryhmätyön keinoin. Halukkaat voivat lyödä säkkiä pampuilla, joita Koponen rakentaa vaikkapa ilmastointiputkien eristeistä.

Kouluttajan mukaan suomalainen pelkää muuttuvansa rumaksi, kun näyttää vihaansa ryhmän edessä. Sudanilaiset pakolaiset sen sijaan purkivat sitä antaumuksella muiden taputtaessa.

Ilmaisematon viha purkautuu usein itkuna.

"Ihmisillä on paljon surua ja hylätyksi tulemisen kokemuksia. Nauru tulee usein vasta vihatyön jälkeen, kun iso taakka lähtee."

Tyynyn tai säkin hakkaaminen osana terapiaa yleistyi Yhdysvalloissa 1960-luvulla. Nykyään osa terapeuteista kokee, että vihan fyysinen purkaminen lisää vihaisuutta. Pahimmillaan aggressiivisuuden kierre jatkuu ilman, että syy ratkeaa.

Koposen mukaan ratkaisevaa on, purkaako vihaa yksin vai turvallisessa ohjauksessa. Yksin purkaminen voi jättää kolkon olon, hän sanoo. Kun vihan tunteen jakaa, sen syy selviää helpommin.

"Silloin purkaminen on eheyttävää ja vapauttavaa. Yksin tai ymmärtämättömässä ohjauksessa kokemus on lohduton ja traumatisoiva."

Koposen mukaan vihatyökurssit ovat lähinnä keinoja tutustua vihaan ja ymmärtää tunteen arvo. Harjoituksissa vihatilanteita pohditaan myös vihan kohteiden näkökulmasta.

Koponen korostaa, että säkki ei ole itsetarkoitus, mutta ilman sitä vihatyö jäisi vajaaksi. Viha on fyysinen kokemus, johon ei pääse käsiksi pelkällä järjellä.

"Pelkkä keskustelu olisi kuin uimakoulu teorian tasolla. Kun raivon tilaan oppii menemään tietoisesti, siitä oppii myös tulemaan hallitusti pois."

Tukahdutettu viha tihkuu usein raivonpuuskina, ärtyneisyytenä tai katkeruutena, Koponen sanoo. Ääritapauksissa se purkautuu yllättävänä väkivaltana.

Krooninen viha voi johtaa myös esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin.

Väkevyydestään huolimatta viha on neutraalia voimaa, Koponen kuvailee. Sitä voi käyttää rakentavasti jo ennen kuin tulee vihaiseksi.

Heräävä viha tuntuu esimerkiksi lievänä epämukavuutena tai jännityksenä. Moni tunnistaa tunteen vasta, kun ehtii ärtyä.

"Viha syntyy aina pelosta, kun tärkeä asia tai ihminen koetaan uhatuksi. Myös surematon suru ja kipu kasaavat vihaa."

Koposelle rakentava käyttö tarkoittaa vihan syyhyn paneutumista. Jos joku kohtelee huonosti, voiko itse tehdä jotain, jotta ei päätyisi tilanteeseen uudelleen? Jos päätyy, miksi?

Aiemmin Koponen myöhästeli kroonisesti, koska kavahti luppoaikaa ja pysähtymistä. Kiireessään hän sitten raivostui itselleen ja hitaille autoilijoille. Viha katosi, kun hän väljensi aikatauluaan ja opetteli pysähtymään.

"Vihan kuuntelu vaatii harjoittelua. On helpompi raivota muille tai itselleen kuin katsoa tilanteen syitä. Yleensä vähintään puolet on omaa osuutta."

Vihan tarmokas energia saattaa kuitenkin koukuttaa. Kun kiltti patoaja sallii itselleen vihan, tuleeko tunteesta elämäntapa, jossa pienimmätkin asiat kiukuttavat?

Koposen mukaan vihatyön tavoite ei ole vihaisuus. Vihatilanteet pikemminkin vähenevät, kun ihminen oppii suojelemaan rajojaan, hän sanoo. Oikeuksiaan voi puolustaa asiallisesti siten, ettei vahingoita muita.

Kiltteys vaanii Jari Koposta edelleen. Joskus hän huomaa haalineensa liikaa vastuuta tai sättivänsä muidenkin ongelmista itseään.

Hiljattain Koponen ärsyyntyi hidastelijoihin aamuliikenteessä. Sitten hän muisti, ettei päässyt ajoissa ylös, koska katsoi televisiota liian myöhään.

"Olen välillä melkein kateellinen niille, jotka pystyvät syyttämään elämästään muita ihmisiä tai olosuhteita."

Ville Männikkö
Jari Koponen sanoo olleensa aiemmin liian kiltti. Nykyäänkin hän toisinaan haalii liikaa vastuuta.
Jari Koponen sanoo olleensa aiemmin liian kiltti. Nykyäänkin hän toisinaan haalii liikaa vastuuta.

Juttua varten on haastateltu myös yliopistotutkija Tuija Virkkiä Jyväskylän yliopistosta ja psykologian professori Martti Tuomistoa Tampereen yliopistosta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!