Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvo parisuhteeseen: Jos moitit kerran, kehu viisi kertaa

Kielteisen palautteen antaminen on vaikeaa. Miten se oikein pitäisi tehdä?

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Usein moitteet voi jalostaa ratkaisuehdotuksiksi. Kukaan ei pidä kritiikistä – eivät edes uuden oppimiselle avoimimmat työntekijät. Näin kertoo Kansasin, Texasin ja Eastern Kentuckyn yliopistoissa tehty kyselytutkimus. Tutkijoiden mukaan kielteinen palaute listaa virheitä ja heikkouksia, kun taas rakentava palaute keskittyy siihen, miten tilannetta tai taitoja voisi parantaa.

2. Epämääräiset tai henkilöön käyvät moitteet kuten "huonosti hoidettu" tai "olitpa typerä" eivät palvele tarkoitustaan. Sen sijaan kannattaa kuvailla konkreettisesti ja perustellen tilanne tai toimintatapa, johon toivoo muutosta.

3. Hampurilaismalli on laajalti tunnettu tapa antaa kritiikkiä: ensin jotain myönteistä, väliin ikävä asia pihviksi ja lopuksi taas jotain hyvää. Tutkijat varoittavat kuitenkin, että moni näkee kaavan läpi ja kokee sen epäaidoksi.

Arvostelun vastapainoksi kannattaa toki muistaa jakaa myös kehuja ja kiitosta, niin töissä kuin kotona. Yhdysvaltalaispsykologi John Gottman on laskenut, että parisuhteessa myönteistä vuorovaikutusta pitäisi olla viisi kertaa niin paljon kuin kielteistä, jotta liitto säilyy onnellisena.

4. Entä jos vain suoltaa haukut ja pakenee tilanteesta? Ei kannata. Palautteen kohde ansaitsee mahdollisuuden keskustella ja kertoa oman kantansa. Vaasan yliopistosta väitelleen Sari Berlinin tutkimuksessa alaiset kokivat palautetilanteet huonoiksi ja kritiikin lannistavaksi, kun se annettiin liian suoraan, ylimielisesti tai kiireessä. Empatia ja arvostus auttavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!